Foto: marienka44
Toto je diétnejšia verzia šišiek.
Zdroj: toprecepty.cz
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
100 g rozpustené |
|
1 bal. |
|
60 g |
|
1 ks |
|
25 g |
|
125 g |
|
trochu |
|
2 PL |
|
cca 160 ml |
|
podľa potreby |
|
Na potieranie: | |
25 g rozpustené |
|
3 PL |
|
Na posypanie: | |
|
|
Náplň: | |
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
V mise premiešame preosiatu múku, soľ, vanilkový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru. V druhej menšej mise urobíme kvások zmiešaním droždia, vlažného mlieka a krupicového cukru. Ja pridávam aj trochu múky. Do 15 minút vzíde kvások.
- 2
V kvásku rozmiešame žĺtok a pridáme do múky. Pridáme um, tvaroh a úplne nakoniec rozpustené maslo. Vypracujeme nelepivé cesto a necháme ho kysnúť prikryté utierkou na teplom mieste asi 1 hodinu. Počas kysnutia raz cesto prepracujeme.
- 3
Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku poprášenú múkou, ešte raz premiesime. Vyvaľkáme plát hrubý asi 1,5 cm. Okrúhlou formičkou (alebo hrnčekom) predznačíme kolieska, dáme kôpku slivkového lekváru. Z cesta vykrojíme tou istou formičkou ďalšie koliesko a položíme ho na predznačené koliesko s lekvárom spodnou stranou navrch. Okraje cesta po obvode kolieska prstami dobre popritláčame a zase formičkou spolu vykrojíme úplne až po dosku.
- 4
Naplnené šišky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba. Necháme ešte 15-20 minút odpočívať prikryté kuchynskou utierkou. Potom ich vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 15 minút pri teplote 180 stupňov. V polovici pečenia môžeme teplotu trochu znížiť. Po upečení šišky hneď potierame rozpusteným maslom s umom a pocukrujeme. Ja som robila na skúšku len z polovičnej dávky bolo ich 15 ks. Koštovníci ocenili, že sa šišky nevyprážali v množstve oleja.
- 5
Vlažné sú najlepšie:
- 6
Ospravedňujem sa za nekvalitné fotky. Už sú šišky zjedené, nemôžem to opraviť. :-)
Tiež Šišky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
mladá susedka upiekla -šišky-
máš pravdu-tá chuť je buchtová
so šiškovou nemá nič spoločné
šiška-je preto šiška-bo je smažená...
áno, ďakujem za upozornenie, doplním,
Moja dcéra s rodinou po ochutnaní tychto šišiek povedala, že mám zahodiť všetky recepty na šišky a robiť už len takéto. Ja nezdielam ich názor.