Pečené fašiangové šišky

marienka44 - fotkamarienka44, 15. februára 2021

Toto je diétnejšia verzia šišiek.
Zdroj: toprecepty.cz

30
porcií
90 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
100 g rozpustené
1 bal.
60 g
1 ks
25 g
125 g
trochu
2 PL
cca 160 ml
podľa potreby
Na potieranie:
25 g rozpustené
3 PL
Na posypanie:
Náplň:




Postup

  1. 1

    V mise premiešame preosiatu múku, soľ, vanilkový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru. V druhej menšej mise urobíme kvások zmiešaním droždia, vlažného mlieka a krupicového cukru. Ja pridávam aj trochu múky. Do 15 minút vzíde kvások.

  2. 2

    V kvásku rozmiešame žĺtok a pridáme do múky. Pridáme um, tvaroh a úplne nakoniec rozpustené maslo. Vypracujeme nelepivé cesto a necháme ho kysnúť prikryté utierkou na teplom mieste asi 1 hodinu. Počas kysnutia raz cesto prepracujeme.

  3. 3

    Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku poprášenú múkou, ešte raz premiesime. Vyvaľkáme plát hrubý asi 1,5 cm. Okrúhlou formičkou (alebo hrnčekom) predznačíme kolieska, dáme kôpku slivkového lekváru. Z cesta vykrojíme tou istou formičkou ďalšie koliesko a položíme ho na predznačené koliesko s lekvárom spodnou stranou navrch. Okraje cesta po obvode kolieska prstami dobre popritláčame a zase formičkou spolu vykrojíme úplne až po dosku.

    Pečené fašiangové šišky - obrázok 3
  4. 4

    Naplnené šišky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba. Necháme ešte 15-20 minút odpočívať prikryté kuchynskou utierkou. Potom ich vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 15 minút pri teplote 180 stupňov. V polovici pečenia môžeme teplotu trochu znížiť. Po upečení šišky hneď potierame rozpusteným maslom s umom a pocukrujeme. Ja som robila na skúšku len z polovičnej dávky bolo ich 15 ks. Koštovníci ocenili, že sa šišky nevyprážali v množstve oleja.

    Pečené fašiangové šišky - obrázok 4
  5. 5

    Vlažné sú najlepšie:

    Pečené fašiangové šišky - obrázok 5
  6. 6

    Ospravedňujem sa za nekvalitné fotky. Už sú šišky zjedené, nemôžem to opraviť. :-)

Diskusia k receptu

evanaaa
Sú pekné, sú aj zdravšie, len či chuťovo úplne ako šišky? Pýtam sa preto, lebo pred pár dňami bola na FB diskusia, kde jedna pani pridala šišky pečené v rúre a mnohí sa ozvali, že to nie je ono, šiška je šiškou len vyprážaná, lebo inak chutia ako buchty. Ale sama to neviem posúdiť, musela by som ochutnať. No v konečnom dôsledku, jesť sa dajú aj také.
2x haji a 45678
radost
@evanaaa (15.2.2021 18:47)

mladá susedka upiekla -šišky-
máš pravdu-tá chuť je buchtová
so šiškovou nemá nič spoločné
šiška-je preto šiška-bo je smažená...
olinecka
Podarili sa sú nádherné určite chutné, ale pre mňa, ako buchty. Ináč super.
marienka44
@olinecka (17.2.2021 18:17)

Moja dcéra s rodinou po ochutnaní tychto šišiek povedala, že mám zahodiť všetky recepty na šišky a robiť už len takéto. Ja nezdielam ich názor.
beruska12
Šišky vysmážané v oleji sú asi tie pravé fašiangové. Ale toto je tá zdravšia alternatíva a mne sa páči. Minulú nedeľu som robila fánky pečené na plechu. Chutili a hlavne neboli mastné. A preto skúsim aj tieto šišky. Sú krásne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia