Šišky
Pečené fašiangové šišky
Autor receptu: marienka44
Toto je diétnejšia verzia šišiek.
30 porcií |
90 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- V mise premiešame preosiatu múku, soľ, vanilkový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru.
V druhej menšej mise urobíme kvások zmiešaním droždia, vlažného mlieka a krupicového cukru. Ja pridávam aj trochu múky. Do 15 minút vzíde kvások.
- V kvásku rozmiešame žĺtok a pridáme do múky. Pridáme um, tvaroh a úplne nakoniec rozpustené maslo. Vypracujeme nelepivé cesto a necháme ho kysnúť prikryté utierkou na teplom mieste asi 1 hodinu. Počas kysnutia raz cesto prepracujeme.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku poprášenú múkou, ešte raz premiesime. Vyvaľkáme plát hrubý asi 1,5 cm. Okrúhlou formičkou (alebo hrnčekom) predznačíme kolieska, dáme kôpku slivkového lekváru. Z cesta vykrojíme tou istou formičkou ďalšie koliesko a položíme ho na predznačené koliesko s lekvárom spodnou stranou navrch. Okraje cesta po obvode kolieska prstami dobre popritláčame a zase formičkou spolu vykrojíme úplne až po dosku.
- Naplnené šišky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba. Necháme ešte 15-20 minút odpočívať prikryté kuchynskou utierkou. Potom ich vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 15 minút pri teplote 180 stupňov. V polovici pečenia môžeme teplotu trochu znížiť.
Po upečení šišky hneď potierame rozpusteným maslom s umom a pocukrujeme.
Ja som robila na skúšku len z polovičnej dávky bolo ich 15 ks. Koštovníci ocenili, že sa šišky nevyprážali v množstve oleja.
- Vlažné sú najlepšie:
- Ospravedňujem sa za nekvalitné fotky. Už sú šišky zjedené, nemôžem to opraviť. :-)