Šišky

Pečené fašiangové šišky

Autor receptu: marienka44

Toto je diétnejšia verzia šišiek.

30
porcií
90 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V mise premiešame preosiatu múku, soľ, vanilkový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru. V druhej menšej mise urobíme kvások zmiešaním droždia, vlažného mlieka a krupicového cukru. Ja pridávam aj trochu múky. Do 15 minút vzíde kvások.
  2. V kvásku rozmiešame žĺtok a pridáme do múky. Pridáme um, tvaroh a úplne nakoniec rozpustené maslo. Vypracujeme nelepivé cesto a necháme ho kysnúť prikryté utierkou na teplom mieste asi 1 hodinu. Počas kysnutia raz cesto prepracujeme.
  3. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku poprášenú múkou, ešte raz premiesime. Vyvaľkáme plát hrubý asi 1,5 cm. Okrúhlou formičkou (alebo hrnčekom) predznačíme kolieska, dáme kôpku slivkového lekváru. Z cesta vykrojíme tou istou formičkou ďalšie koliesko a položíme ho na predznačené koliesko s lekvárom spodnou stranou navrch. Okraje cesta po obvode kolieska prstami dobre popritláčame a zase formičkou spolu vykrojíme úplne až po dosku.
  4. Naplnené šišky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba. Necháme ešte 15-20 minút odpočívať prikryté kuchynskou utierkou. Potom ich vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 15 minút pri teplote 180 stupňov. V polovici pečenia môžeme teplotu trochu znížiť. Po upečení šišky hneď potierame rozpusteným maslom s umom a pocukrujeme. Ja som robila na skúšku len z polovičnej dávky bolo ich 15 ks. Koštovníci ocenili, že sa šišky nevyprážali v množstve oleja.
  5. Vlažné sú najlepšie:
  6. Ospravedňujem sa za nekvalitné fotky. Už sú šišky zjedené, nemôžem to opraviť. :-)