Bezlepkové pečené buchty
Bezlepkové pečené buchty

Pečené buchty s lekvárom bez lepku

novalim - fotkanovalim, 10. novembra 2023. Komerčný recept.
Pečené buchty s lekvárom bez lepku
Foto: novalim

Kto by nemal rád pečené buchty? Táto slovensko-česká klasika vie potešiť azda každého. My si pečieme buchty bez lepku vždy s inou plnkou. Zobraziť celý popisKto by nemal rád pečené buchty? Táto slovensko-česká klasika vie potešiť azda každého. My si pečieme buchty bez lepku vždy s inou plnkou. Výborné sú makové a tvarohové, ale dnes sme zvolili tú najjednoduchšiu plnku - a to domáci ovocný lekvár. Na mäkučké kysnuté bezlepkové cesto sme použili našu zmes Promix Alfa s pridaním jednej lyžice pohánkovej múky. Cesto nám krásne kyslo a buchty prevoňali celú kuchyňu.
Zdroj: www.novalim.sk

6-8 ks
porcií
40 (+ kysnutie) minút
príprava
20 - 25 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
1 PL
1/2 bal.
150 ml
1 ČL mletá
1 PL
z 1 citróna
štipka
1 ks
20 g (alebo masť)
1 PL
Na plnenie:
  (jahodový, slivkový atď.)
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Do misy dáme bezgluténovú a pohánkovú múku, premiešame ju so soľou, cukrom, droždím, mletou vanilkou a nastrúhanou kôrou z citróna. Pridáme mokré prísady, ľahko premiešame varechou a potom mixérom s hnetacím nástavcom miesime asi 10 minút.

  2. 2

    Vymiesené cesto bude lepkavé, tak to má ale byť. Postriekame ho vodou a prikryté necháme v teple vykysnúť.

  3. 3

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a zľahka premiesime. Rozdelíme na rovnaké časti (podľa toho, aké veľké chceme mať buchty) a vytvarujeme do malých bochníčkov. Každý potom prstami roztiahneme alebo mierne rozvaľkáme. Lekvár položíme do stredu a zabalíme ako batôžtek. Vložíme do vymastenej a vysypanej hlbšej formy hladkou stranou nahor. Takto ukladáme jednu buchtu vedľa druhej. Opäť prikryjeme a necháme podkysnúť ešte aspoň 10 - 15 minút.

  4. 4

    Buchty potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme približne 20-25 minút na 180 °C. Hotové buchty necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia