Pečené buchty s lekvárom bez lepku
Foto: novalim
Kto by nemal rád pečené buchty? Táto slovensko-česká klasika vie potešiť azda každého. My si pečieme buchty bez lepku vždy s
inou plnkou. Zobraziť celý popisKto by nemal rád pečené buchty? Táto slovensko-česká klasika vie potešiť azda každého. My si pečieme buchty bez lepku vždy s
inou plnkou. Výborné sú makové a tvarohové, ale dnes sme zvolili tú najjednoduchšiu plnku - a to domáci ovocný lekvár. Na
mäkučké kysnuté bezlepkové cesto sme použili našu zmes Promix Alfa s pridaním jednej lyžice pohánkovej múky. Cesto nám
krásne kyslo a buchty prevoňali celú kuchyňu.
Zdroj: www.novalim.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
200 g |
|
1 PL |
|
1/2 bal. |
|
150 ml |
|
1 ČL mletá |
|
1 PL |
|
z 1 citróna |
|
štipka |
|
1 ks |
|
20 g (alebo masť) |
|
1 PL |
|
Na plnenie: | |
(jahodový, slivkový atď.) |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Do misy dáme bezgluténovú a pohánkovú múku, premiešame ju so soľou, cukrom, droždím, mletou vanilkou a nastrúhanou kôrou z citróna. Pridáme mokré prísady, ľahko premiešame varechou a potom mixérom s hnetacím nástavcom miesime asi 10 minút.
- 2
Vymiesené cesto bude lepkavé, tak to má ale byť. Postriekame ho vodou a prikryté necháme v teple vykysnúť.
- 3
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a zľahka premiesime. Rozdelíme na rovnaké časti (podľa toho, aké veľké chceme mať buchty) a vytvarujeme do malých bochníčkov. Každý potom prstami roztiahneme alebo mierne rozvaľkáme. Lekvár položíme do stredu a zabalíme ako batôžtek. Vložíme do vymastenej a vysypanej hlbšej formy hladkou stranou nahor. Takto ukladáme jednu buchtu vedľa druhej. Opäť prikryjeme a necháme podkysnúť ešte aspoň 10 - 15 minút.
- 4
Buchty potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme približne 20-25 minút na 180 °C. Hotové buchty necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Tiež pečené buchty:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu