Pečené buchty
Pečené buchty

Pečené buchty, najmäkšie aké som kedy piekla fotorecept

denisavarag - fotkadenisavarag, 4. februára 2021

Tento recept mám už dlho, raz ho moja mamina našla a odvtedy robievam len tento. Tieto buchtičky sú obľúbené u každého kto ochutná.

25
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
84 g
1 bal.
4 PL
3 ks
200 ml
500-600 ml
 štipka
1 PL
Plnka:
750 g
2 PL
5 PL
50 g
1 bal.
1 ks
z 1/2 citróna
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Do misky si dáme múku, práškový cukor, soľ a prášok do pečiva. Všetko trochu premiešame. Ohrejeme si mlieko, aby bolo dosť teplé ale nie horúce. Spravíme do múky jamku a nalejeme do nej približne 300 ml teplého mlieka, pridáme droždie a kryštálový cukor. Keď je kvások hotový, pridáme žĺtky, olej a ostatné mlieko. Ak medzitým mlieko vychladlo, opäť ho ohrejeme. Všetko vymiešame, aby bolo cesto vláčne. Ja miešam mixérom. Potom si cesto dáme kysnúť na teplé miesto. Ja si ho dávam na teplý plynový sporák, ale kľudne môžete aj do rúry, ktorú si predhrejeme na 30-35 stupňov. Keď cesto krásne naberie na veľkosti je pripravené na spracovanie.

    Pečené buchty, najmäkšie aké som kedy piekla (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som si rozdelila na 3 časti. Rozvaľkáme na asi 1,5 cm hrúbku a nakrájame na štvorce. Ja som krájala väčšie, aby som mala buchty veľké. Ale záleží na každom kto má aké rád. Priemerne som mala okolo 10x10 cm, niektoré väčšie.

    Pečené buchty, najmäkšie aké som kedy piekla (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si plnku - všetky suroviny zmiešame spolu a plníme. Potom si spojíme rohy a vytvoríme buchtičky. Ak sa cesto náhodou lepí, tak si pomáhame múkou. Buchty ukladáme na vymastený plech kúsok od seba. Nakoniec potrieme všetky buchty olejom dôkladne aj boky a dáme piecť. Pečieme na 180 približne 15-20 minút, opäť záleží kto má akú rúru. Ja som si ešte pár naplnila makom ale to je na každom, kto čo ľúbi.

    Pečené buchty, najmäkšie aké som kedy piekla (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Buchtičky sa krásne zväčšia a keď sú zlatohnedé sú upečené. Takto sa zväčšili asi po 3 minútach v rúre.

    Pečené buchty, najmäkšie aké som kedy piekla (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po upečení, keď trochu vychladnú posypeme práškovým cukrom a môžeme papať. Tak dokonale mäkučké buchty budú mať úspech u každého. Dobrú chuť a držím palce nech sa podaria.

    Pečené buchty, najmäkšie aké som kedy piekla (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evanaaa
Dobre vypadajú, mne sa len nezdá toľko droždia na to množstvo múky, nestačí na kilo múky jedna kocka - 42g? A ešte aj PDP? Neodrazí sa to na chuti? Ja som raz dávno, dala do koláča viac droždia, než by malo ísť a musela som ho vyhodiť (kysnutý marhuľový), lebo veľmi smrdel kvasnicami......ale to bol môj prvý pokus.
denisavarag
@evanaaa (4.2.2021 18:05)

vobec nie, kludne mozete , ak by som to nemala odskusane tiež by som sa bála ale robievam často a vždy takto isto. Nebojte, naozaj to nepokazi chuť :)
1x sobon
bekla
Prasok do peciva davam do kysnuteho cesta aj ja, buchty a ine kolace z kysnuteho cesta su krasne makke aj na druhy den.
denisavarag
@mantuska (8.2.2021 09:45)

nemusíte sa báť :) robievam vždy tak a potom ak robite s 1/2kg tak tiež dáte jednu kocku tak na 1kg dávam dve . A prášok tiež, ale kludne si spravte podla seba :) ja ich mám overené , vždy robievam rovnako a včera piekla kamarátka a podarilo sa jej dokonale
zuzana34
Mňam , úžasné sú . Akurát som dopiekla z 500 g múky. Dala som skoro celú kocku droždia ,to vždy davam tak a veľa plnky . Ja som dala makovu plnku a jahodový lekvar ale že veľa maku 👌🤤


tukky
@evanaaa (4.2.2021 18:05)

Ahoj, ja pridavam do kysnuteho čl octu... a droždie vobec necitit.
melstix
Na prvý krát boli výborne. Robil som aj tvarohové aj slivkové. Len treba tých 25min aspoň u mna v rúre :) inak nemám čo vytknúť. Naozaj úžasne. Ďakujem veľmi pekne za recept


marienka44
@denisavarag (8.2.2021 11:40)

na 1 kg múky sa pridáva 1 kocka drozdia, teda 42 g, na pol kila muky 21 g. To je pravidlo. Tiez by som sa bála dať tak veľa droýdia, koláče potom páchnáu po kvasniciach.