Pečené buchty, najmäkšie aké som kedy piekla fotorecept
Foto: denisavarag
Tento recept mám už dlho, raz ho moja mamina našla a odvtedy robievam len tento. Tieto buchtičky sú obľúbené u každého kto ochutná.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
84 g |
|
1 bal. |
|
4 PL |
|
3 ks |
|
200 ml |
|
500-600 ml |
|
štipka |
|
1 PL |
|
Plnka: | |
750 g |
|
2 PL |
|
5 PL |
|
50 g |
|
1 bal. |
|
1 ks |
|
z 1/2 citróna |
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Do misky si dáme múku, práškový cukor, soľ a prášok do pečiva. Všetko trochu premiešame. Ohrejeme si mlieko, aby bolo dosť teplé ale nie horúce. Spravíme do múky jamku a nalejeme do nej približne 300 ml teplého mlieka, pridáme droždie a kryštálový cukor. Keď je kvások hotový, pridáme žĺtky, olej a ostatné mlieko. Ak medzitým mlieko vychladlo, opäť ho ohrejeme. Všetko vymiešame, aby bolo cesto vláčne. Ja miešam mixérom. Potom si cesto dáme kysnúť na teplé miesto. Ja si ho dávam na teplý plynový sporák, ale kľudne môžete aj do rúry, ktorú si predhrejeme na 30-35 stupňov. Keď cesto krásne naberie na veľkosti je pripravené na spracovanie.
-
2
Cesto som si rozdelila na 3 časti. Rozvaľkáme na asi 1,5 cm hrúbku a nakrájame na štvorce. Ja som krájala väčšie, aby som mala buchty veľké. Ale záleží na každom kto má aké rád. Priemerne som mala okolo 10x10 cm, niektoré väčšie.
-
3
Pripravíme si plnku - všetky suroviny zmiešame spolu a plníme. Potom si spojíme rohy a vytvoríme buchtičky. Ak sa cesto náhodou lepí, tak si pomáhame múkou. Buchty ukladáme na vymastený plech kúsok od seba. Nakoniec potrieme všetky buchty olejom dôkladne aj boky a dáme piecť. Pečieme na 180 približne 15-20 minút, opäť záleží kto má akú rúru. Ja som si ešte pár naplnila makom ale to je na každom, kto čo ľúbi.
-
4
Buchtičky sa krásne zväčšia a keď sú zlatohnedé sú upečené. Takto sa zväčšili asi po 3 minútach v rúre.
-
5
Po upečení, keď trochu vychladnú posypeme práškovým cukrom a môžeme papať. Tak dokonale mäkučké buchty budú mať úspech u každého. Dobrú chuť a držím palce nech sa podaria.
vobec nie, kludne mozete , ak by som to nemala odskusane tiež by som sa bála ale robievam často a vždy takto isto. Nebojte, naozaj to nepokazi chuť :)
dávam vždy čerstvé a ak sušené tak tuším na 500g je jedno vrecúško ,ale nie som si istá. Používam tak 1-2x za rok.
nemusíte sa báť :) robievam vždy tak a potom ak robite s 1/2kg tak tiež dáte jednu kocku tak na 1kg dávam dve . A prášok tiež, ale kludne si spravte podla seba :) ja ich mám overené , vždy robievam rovnako a včera piekla kamarátka a podarilo sa jej dokonale
som rada , že sa chutia :) vyzerajú super :)
Ahoj, ja pridavam do kysnuteho čl octu... a droždie vobec necitit.
na 1 kg múky sa pridáva 1 kocka drozdia, teda 42 g, na pol kila muky 21 g. To je pravidlo. Tiez by som sa bála dať tak veľa droýdia, koláče potom páchnáu po kvasniciach.