Pečená kapusta

denyany - fotkadenyany, 12. januára 2013

Toto je najobľúbenejšie jedlo môjho manžela. Nepatrí k diétnym, ale raz za čas sa dá tolerovať jeho kalorická hodnota, nie? Recept pochádza z Bulharska Zobraziť celý popisToto je najobľúbenejšie jedlo môjho manžela. Nepatrí k diétnym, ale raz za čas sa dá tolerovať jeho kalorická hodnota, nie? Recept pochádza z Bulharska - ja som si ho upravila a vy si ho tiež môžete upraviť podľa vlastných chutí a podmienok. Nám chutí takto, tak hádam osloví aj niekoho z vás.

120 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Suroviny

1,5 kg (pekne prerastený)
2 - 2,5 kg
1 ks (väčšia)
 (alebo olej)
1 ks (malý)




Postup

  1. 1

    Nakrájam si bôčik(pliecko, stehno brav.) na väčšie kusy, tak primerane- na jeden hryz.Cibuľu tiež pokrájam a pražím ju na tuku až do zlatova, pridám nakrájané mäso a miešam aby sa zatiahlo zo všetkých strán. Keď mám pocit, že stačí, pridám za 2 lyžičky červenej papriky, podlejem vodou a posolím, pokorením, keď si spomeniem, pridám aj bobkový list. Dusím, kým mäso nie je takmer hotové- lebo čaká ho ešte ďalšia úprava, tak nemusí byť celkom hotové.

  2. 2

    Kým sa mäsko dusí, pustíme sa do kapusty. Očistím, pokrájam na kocky, asi tak2x2cm a v primerane veľkom hrnci ju opražím a potom podusím- samozrejme ochutenú soľou, koreninami, každý podľa toho, ako mu kapusta chutí. Ale pozor, aj kapustu dusiť len tak do troch štvrtín.

  3. 3

    Do pekáča alebo nádoby z jenského skla dáme vrstvu udusenej kapusty - zhruba dve tretiny z celkového množstva, na ňu uložíme všetko mäso aj so šťavou, ale pozor pri solení, uvedomte si, že sa to všetko prepojí a soľte preto tak, aby to nebolo dohromady veľmi slané. Aj tej šťavy nemusí byť veľa, aby to nebolo veľmi mokré. Trošku šťavy si necháme bokom(5-6 lyžíc). Mäso prikryjeme zvyškom kapusty. Odloženú šťavu zmiešam s pretlakom, ochutnám a poprípade dochutím, ale väčšinou netreba a polejem vrch kapusty. ( V lete nepoužijem pretlak, ale paradajky pokrájané na kolieska, jemne posolené.)

  4. 4

    Šupnnem to do rúry a pečiem asi 30 minút pri 190stupňoch prikryté, potom ešte asi 10-15 minút odkryté.

  5. 5

    Potom už môžme papať. My s chlebom, ale vyznávači knedlíkov to môžu skúsiť aj s knedľou. Pozerám- aké jednoduché jedlo a koľko som toho popísala. Ale hádam niekoho osloví a vyskúša. A, viete: fantázii sa medze nekladú, tak môj muž si k tomu prikusuje cesnak- normálne očistený, surový...

Diskusia k receptu

sovka62
Som sa schuti zasmiala. Otváram zeleninový recept, že sa len tak pozriem, zeleninové jedlá u nás nemávajú veľkú úspech. A hneď na začiatku v surovinách bravčový bôčik! Tak takéto zeleninové iste budú chutiť aj u nás, už som si recept uložila
martamm
Denyany, môžem použiť aj iné mňso? Bravčový bôčik sa u nás nikdy nevyskytuje... :)
horalka66
oslovil ma tvoj recept a tak si ho ukladám a určite vyskúšam :-) díky
tricia
Ha ha :) ...moje deti volaju toto fajnove jedlo "zadusena " kapusta :))
starkamajka
Jedlo podľa mojej chute,kapustu s masom to možem aj častejšie jesť- lúbim aj masko aj kapustu.Rpc.už jy v kk.
dajanca
Vďaka za recept, príležitostne vyskúšam... :-)
denyany
martamm, mäso môže byť aj iné, samozrejme - b.stehno, pliecko... a verím, že by to bolo jedlé aj s kuracinou, ale to som ešte neskúšala, lebo také znesvätenie obľúbeného jedla manžel nedovolí a všetkým, ktorí tento recept vyskúšajú, prejem, nech sa podarí a dobrú chuť!
evanaaa
@denyany , ani ja by som nedala iné mäsko, ako bravčové, to by už nebolo ono. Ukladám, a na ďalšiu nedeľu varím ( na túto najbližšiu už plán mám), mám rada s hlávkovou kapustou a keď tak pozerám, že si ju krájala na kocky, bola by dobrá aj varianta s kelom, kapustu krájem na rezančeky, kel na kocky,preto am to napadlo, ale najprv vyskúšam s kapustičkou.
evanaaa
Teraz by sa zišla funkcia v KK, aby sa jedno jedlo dalo dať do dvoch kolóniek, aj zelenina, aj mäso.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia