Pečená kapusta

Autor receptu: denyany

Toto je najobľúbenejšie jedlo môjho manžela. Nepatrí k diétnym, ale raz za čas sa dá tolerovať jeho kalorická hodnota, nie? Recept pochádza z Bulharska - ja som si ho upravila a vy si ho tiež môžete upraviť podľa vlastných chutí a podmienok. Nám chutí takto, tak hádam osloví aj niekoho z vás.

120 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Postup

  1. Nakrájam si bôčik(pliecko, stehno brav.) na väčšie kusy, tak primerane- na jeden hryz.Cibuľu tiež pokrájam a pražím ju na tuku až do zlatova, pridám nakrájané mäso a miešam aby sa zatiahlo zo všetkých strán. Keď mám pocit, že stačí, pridám za 2 lyžičky červenej papriky, podlejem vodou a posolím, pokorením, keď si spomeniem, pridám aj bobkový list. Dusím, kým mäso nie je takmer hotové- lebo čaká ho ešte ďalšia úprava, tak nemusí byť celkom hotové.
  2. Kým sa mäsko dusí, pustíme sa do kapusty. Očistím, pokrájam na kocky, asi tak2x2cm a v primerane veľkom hrnci ju opražím a potom podusím- samozrejme ochutenú soľou, koreninami, každý podľa toho, ako mu kapusta chutí. Ale pozor, aj kapustu dusiť len tak do troch štvrtín.
  3. Do pekáča alebo nádoby z jenského skla dáme vrstvu udusenej kapusty - zhruba dve tretiny z celkového množstva, na ňu uložíme všetko mäso aj so šťavou, ale pozor pri solení, uvedomte si, že sa to všetko prepojí a soľte preto tak, aby to nebolo dohromady veľmi slané. Aj tej šťavy nemusí byť veľa, aby to nebolo veľmi mokré. Trošku šťavy si necháme bokom(5-6 lyžíc). Mäso prikryjeme zvyškom kapusty. Odloženú šťavu zmiešam s pretlakom, ochutnám a poprípade dochutím, ale väčšinou netreba a polejem vrch kapusty. ( V lete nepoužijem pretlak, ale paradajky pokrájané na kolieska, jemne posolené.)
  4. Šupnnem to do rúry a pečiem asi 30 minút pri 190stupňoch prikryté, potom ešte asi 10-15 minút odkryté.
  5. Potom už môžme papať. My s chlebom, ale vyznávači knedlíkov to môžu skúsiť aj s knedľou. Pozerám- aké jednoduché jedlo a koľko som toho popísala. Ale hádam niekoho osloví a vyskúša. A, viete: fantázii sa medze nekladú, tak môj muž si k tomu prikusuje cesnak- normálne očistený, surový...