Pečená kačka
Pečená kačka

Pečená kačica s lokšami fotorecept

civavasissi - fotkacivavasissi, 15. októbra 2020

V obchode som kúpila dve celé kačice. Boli veľmi maličké, tak som upiekla obe naraz a k tomu som spravila lokše, tie sa podľa Zobraziť celý popisV obchode som kúpila dve celé kačice. Boli veľmi maličké, tak som upiekla obe naraz a k tomu som spravila lokše, tie sa podľa mňa hodia ku kačici viac ako knedľa. Recept na kapustu pridám do samostatného receptu.

10
porcií
120 minút
príprava
255 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
Lokše:
2 kg
500 g (+ na podsypanie)
2 ks




Postup

  1. 1

    Večer som nasolila kačice, odrezala im krídla, rozstrihla som ich, aby boli naležato, dala ich do pekáča a do chladničky na celú noc.

    Pečená kačica s lokšami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Krídla, krky, vnútornosti a kus kože som dala do sáčku a do mrazničky, použijem ich inokedy do vývaru.

    Pečená kačica s lokšami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarila som zemiaky v šupe, vybrala som ich na plech, nech sa vychladia. Neskôr som ich ošúpala a dala ich na noc do chladničky.

    Pečená kačica s lokšami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ráno som do pekáča s kačicou naliala pohár vody, zakryla alobalom a dala piecť na 180 stupňov na 4 hodiny. Každú hodinu som zlievala masť a podľa potreby dolievala vodu. Zatiaľ som urobila lokše. Suroviny na lokše:

    Pečená kačica s lokšami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto na lokše som robila na dvakrát, lebo veľmi rýchlo redne a nestihla by som vyvaľkať a opiecť všetky lokše. Teda nastrúhala som polovicu zemiakov, pridala polovicu múky, soľ, vajíčko a vypracovala som cesto. Keď boli z tohto cesta skoro všetky lokše hotové, urobila som cesto z druhej polovice surovín. Takto vyzerá valček z jednej polovice cesta:

    Pečená kačica s lokšami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z valčeka som si odkrajovala kúsky a tie som vaľkala natenko, linku aj cesto som si podsýpala múkou, aby sa mi nelepilo. Rozohriala som si na ohni dve panvice, teda naraz som opekala dve loše, každú v jednej panvici nasucho. Po každej lokši treba panvice vyčistiť od opadanej múky, napríklad papierovými utierkami.

    Pečená kačica s lokšami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové lokše som omastila zliatou masťou z kačice a poukladala na plech.

    Pečená kačica s lokšami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Urobila som červenú dusenú aj kyslú karamelovú kapustu, o nich v novom recepte. Keď boli kačice mäkké, odokryla som ich a pustila funkciu gril tak na 15 minút. Vybrala som pekáč z rúry a zabudla odfotiť, preto pridávam fotku, kde už kus mäsa chýba.

    Pečená kačica s lokšami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Toto je moja porcia, mám rada stehno a červenú kapustu. Dobrú chuť.

    Pečená kačica s lokšami (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

kuko95
Pekne to vyzerá ale po bokoch ta kačica je riadne vysusena
civavasissi
@kuko95 (15.10.2020 19:12) môže to tak vyzerať na fotke, po bokoch suchá nie je, priznávam, že som to prehnala so záverečným grilom zvrchu, ale nám chrumkavá koža chutí 😉

civavasissi
@braxi (16.10.2020 21:38) recept na lokše mám od priatelovej mamy a z tohto cesta robí aj zemiakové knedliky či plnené guličky s ovocím alebo údeným mäsom. Už som počula aj ja, že lokše sa robia len zo zemiakov a muky, nabudúce to tak vyskúšam 😊