Tento recept som vymyslel pokusom a tento krát to fakt vyšlo.)
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g |
|
1 ks veľké |
|
30 g |
|
70 ml (tokaj, portské) |
|
50 g nelúpané solené |
|
1 PL |
|
2 PL (rama, veto, ..) |
|
1-2 ks |
|
1-2 strúčiky |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Umyté a vysušené pečienky pokrájame na menšie kúsky a dáme prudko smažiť do rozpáleného oleja najlepšie do hrnca kvôli prskaniu. Keď sú pečienky orestované až mierne hnednú na okrajoch pridáme ošúpané a na malé kocky nakrájané jablko, samozrejme bez jadierok. Pečienky sa môžu pripekať na dno, nie horieť. Teplotu treba tomuto prispôsobiť. Keď sú jablká zmäknuté podlejeme vínom, pridáme bobkový list a znížime teplotu aby sa nám víno nevyparilo príliš rýchlo. Víno vyvaríme pri častejšom miešaní. Keď je víno úplne vyparené a zmes sa znovu smaží, pridáme maslo a necháme ho roztopiť pri stálom miešaní. Ak je roztopené vypneme ohrev, vyberieme bobkový list a celú zmes dáme do mixéra. Pridáme olúpané mandle (nie blanšírované ), strúčik cesnaku, med, rastlinný tuk, soľ, čierne korenie a rozmixujeme do hladka. Chuť môžeme doladiť soľou, korením a medom. Konzistenciu doladíme rastlinným tukom. Čím viac tuku tým jemnejšia bude paštéta.
Marijanka712 - tiez sme si vsimli ze starnutim sa chut vobec nezhorsuje.) mam radost ze chutilo aj ked si viem prestavit ze to bolo fialove.))) z toho cerveneho vina a to nie je prilis lakava farba na tanieri.)
Evanaaa - tie mandle som kupil este v skrupinach pecene solene. to nie je az tak bezne ale da sa. takze ked ich olupem tak ostanu iba v supkach (hnede). Ja som ich tam dal lebo mi chutia ovela viac ako tie olupane, ale v tej pomazanke to asi nikdo nerozpozna.