Foto: pacik
Jedlo, ktoré sa varí hádam na celom Slovensku. Aj na Vareche je už viackrát uverejnené, teraz ale pridávam ten náš postup.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z hlávkového šalátu (ja len z vlastnoručne dopestovaného) odstránime vrchné listy, ostatné rozoberieme, dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať z vody. Do hrnca dáme maslo, dve lyžice múky a urobíme bledučko ružovú zápražku.
-
2
Keď začne pekne voňať, zalejeme studenou vodou, mliekom a rozvaríme.
-
3
Vo vhodnej nádobe si rozmiešame kyslú smotanu s vodou alebo mliekom a cca dvomi lyžicami múky.
-
4
Vlejeme do hrnca a necháme dobre prevariť. Počas varenia osolíme.
-
5
Uvaríme si trošku vody s octom a vriacim dokyslíme omáčku podľa vlastnej chuti (takýmto spôsobom sa nám nezhrčkavie).
-
6
Medzitým si šalát nakrájame na primerané kúsky, aby sme nemali v omáčke dlhé "vechte", vložíme do vhodného hrnca, zalejeme vriacou vodou a prikryjeme, šalát paríme.
-
7
Omáčku necháme dostatočne prevariť, aby sa stratila chuť múky a ku konci varenia pridáme nakrájaný kôpor. Netreba s ním šetriť.
-
8
Šalát scedíme, pridáme do omáčky a po zovretí hneď vypneme ohrev. Na záver dochutíme troškou cukru (príp. okyslíme alebo dosolíme podľa chuti). Omáčku je dobre uvariť hustejšiu, po pridaní šalátu trochu zredne.
-
9
Podávame s varenými zemiakmi a vareným vajíčkom, prípadne volským okom.
cerstvy tmavy chlebik. Dakujem za pripomenutie, uz si som toto velmi chutne letne jedlo dlho neuvarila. :)
Ja si zátrepku robím ešte skôr ako začnem omáčku variť, zvlášť do takých rýchlych, ako je šalátová, kôprová, chrenová a pod.