Parený šalát (fotorecept)

Autor receptu: pacik

Jedlo, ktoré sa varí hádam na celom Slovensku. Aj na Vareche je už viackrát uverejnené, teraz ale pridávam ten náš postup.

3
porcie
30 minút
príprava
30 - 40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z hlávkového šalátu (ja len z vlastnoručne dopestovaného) odstránime vrchné listy, ostatné rozoberieme, dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať z vody. Do hrnca dáme maslo, dve lyžice múky a urobíme bledučko ružovú zápražku.
  2. Keď začne pekne voňať, zalejeme studenou vodou, mliekom a rozvaríme.
  3. Vo vhodnej nádobe si rozmiešame kyslú smotanu s vodou alebo mliekom a cca dvomi lyžicami múky.
  4. Vlejeme do hrnca a necháme dobre prevariť. Počas varenia osolíme.
  5. Uvaríme si trošku vody s octom a vriacim dokyslíme omáčku podľa vlastnej chuti (takýmto spôsobom sa nám nezhrčkavie).
  6. Medzitým si šalát nakrájame na primerané kúsky, aby sme nemali v omáčke dlhé "vechte", vložíme do vhodného hrnca, zalejeme vriacou vodou a prikryjeme, šalát paríme.
  7. Omáčku necháme dostatočne prevariť, aby sa stratila chuť múky a ku konci varenia pridáme nakrájaný kôpor. Netreba s ním šetriť.
  8. Šalát scedíme, pridáme do omáčky a po zovretí hneď vypneme ohrev. Na záver dochutíme troškou cukru (príp. okyslíme alebo dosolíme podľa chuti). Omáčku je dobre uvariť hustejšiu, po pridaní šalátu trochu zredne.
  9. Podávame s varenými zemiakmi a vareným vajíčkom, prípadne volským okom.