Parený šalát (fotorecept)
Autor receptu: pacik
Jedlo, ktoré sa varí hádam na celom Slovensku. Aj na Vareche je už viackrát uverejnené, teraz ale pridávam ten náš postup.
3 porcie |
30 minút príprava |
30 - 40 minút tepelná úprava |
Postup
- Z hlávkového šalátu (ja len z vlastnoručne dopestovaného) odstránime vrchné listy, ostatné rozoberieme, dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať z vody. Do hrnca dáme maslo, dve lyžice múky a urobíme bledučko ružovú zápražku.
- Keď začne pekne voňať, zalejeme studenou vodou, mliekom a rozvaríme.
- Vo vhodnej nádobe si rozmiešame kyslú smotanu s vodou alebo mliekom a cca dvomi lyžicami múky.
- Vlejeme do hrnca a necháme dobre prevariť. Počas varenia osolíme.
- Uvaríme si trošku vody s octom a vriacim dokyslíme omáčku podľa vlastnej chuti (takýmto spôsobom sa nám nezhrčkavie).
- Medzitým si šalát nakrájame na primerané kúsky, aby sme nemali v omáčke dlhé "vechte", vložíme do vhodného hrnca, zalejeme vriacou vodou a prikryjeme, šalát paríme.
- Omáčku necháme dostatočne prevariť, aby sa stratila chuť múky a ku konci varenia pridáme nakrájaný kôpor. Netreba s ním šetriť.
- Šalát scedíme, pridáme do omáčky a po zovretí hneď vypneme ohrev. Na záver dochutíme troškou cukru (príp. okyslíme alebo dosolíme podľa chuti).
Omáčku je dobre uvariť hustejšiu, po pridaní šalátu trochu zredne.
- Podávame s varenými zemiakmi a vareným vajíčkom, prípadne volským okom.