Parené buchty v mikrovlnke fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 8. novembra 2011

Recept som našla nedávno na internete. V sobotu som potrebovala niečo na rýchlo ukuchtiť, tak som ich skúsila. Dopadlo to dobre, bola som spokojná, hlavne môj manžel, ktorý má rád sladké.

12 - 15 ks
porcií
15 - 25 minút
príprava

Suroviny

300 g
250 ml
30 g
1 KL
1
štipka
na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si tieto suroviny:

    Parené buchty v mikrovlnke (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Preosejeme múku, pridáme kvások, vajce, soľ.

    Parené buchty v mikrovlnke (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme dvakrát vykysnúť v rýchlokyske.

    Parené buchty v mikrovlnke (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si mufinkové košíčky. Na spodok do formičiek naplníme cesto, potom lekvár a na lekvár opäť cesto.

    Parené buchty v mikrovlnke (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto pripravené ich preložíme do mikrovlnky, zatvoríme dvere na mikrovlnke a chvíľku necháme kysnúť.

    Parené buchty v mikrovlnke (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mikrovlnku potom zapneme na 5 min.

    Parené buchty v mikrovlnke (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A toto sú hotové parené buchty z mikrovlnky.

    Parené buchty v mikrovlnke (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame ich tak isto ako inokedy, t. j. s makom, s orechami alebo so strúhankou na masle. Nezabudnite si ich ešte posypať cukrom a poliať rozpusteným maslom. DOBRÚ CHUŤ!

Diskusia k receptu

49 komentárov k receptu
Dorisa môžeš veriť je to v nej rýchlo a dobre používam ju už pár rokov
a buchtičky urobím len nemám dosť košíčkov, keď kúpim ide sa na to Dakujem
@dorisa , môžeš použiť hocijakú dózu, ktorá má vrchnák, je to to isté. Cesto tam skôr vykysne ako prikryté utierkou, vytvorí si tam svoju mikroklímu. Tiež to tak robím a nie je to také drahé ako miska rýchlokiska.
Ale tiež by ma zaujímalo na aký výkon zapnúť MV.
@valeri , ďakujem mám také misky, dokonca celú súpravu, miešam v nich iné cestá...tak vyskúšam. Čo sa týka pravopisu, aj horšie sa stáva niektorým. Asi si chcela napísať rýchlomiska:)
Musím povedať, že nápad ohromný, nikdy by ma nenapadlo robiť parené buchty takto,ale za pokus to stojí.
Inak rýchlokysku mám aj ja už veľa rokov a je to skvelá vec, bez nej si ani neviem predstaviť robiť kysnuté cesto.
Ohromne vymyslené.Rýchlo-kysku používam, len na mufiny formičky neviem zohnať už dlhšie.Vyskúšala by som.Je to veľká úspora času.
mariaklara a nie je povrch chrumkavý, taký pripečený?Moja MW obyčajná /chúďa starenka ale funkčná/ má len 800W, takže dlhšie?A doporučujem ti k tom spraviť trochu sirupu/zvariť trochu vody s cukrom/ a týmto to trochu poliať, netreba toľko masti a tá posýpka v sirupe eňo-neňo...
Občas robím v MW kysnutú knedľu, čo je vlastne to isté cesto, býva dobrá, ale predsa len trošku tuhšia ako parená. Ale za tú úsporu času to stojí.
@katkaszaboova , tie košíčky sú silikónové, neviem, či sa to neprilepí na papierové. @sovka , máš pravdu, usporím čas a potom môžem sedieť a písať na Vareche. @aroooo , nieje chrumkavý, ani pripečený, ale pridaj opatrne, možno 30sek. vyskúšam ten sirup. Ďakujem Vám všetkým....... Moja dcéra robí aj inak v m-vlnke, nafotím ich pre Vás.
@mariaklara si super, je to výhoda pre nás čo nevieme s časom ako ho ušetriť , ja som robila parené buchty len raz a aj tie boli ako granát , len vybuchnúť. Neviem prečo , knedľu spravím ľavou zadnou , ale parené buchty ma akosi strašia.
Silikónové košíčky síce mám, ale mikrovlnku mám starú ( najmenej 13 rokov) a ani neviem, aký má ten výkon a bojím sa dať na viac ako 3 minúty naraz. Nedalo by sa to prerušene - že by som zapla na tie 3 min., otvorila, pozrela ( alebo aj bez otvorenia) a pridala ďalšie minúty?
Chcem sa s vami podeliť o skúsenosť, píšete, že keď ste robili buchty boli tvrdé, to preto, že sa dlho robili. Dnes som ich robila, boli výborné, na prvýkrát mi vošlo do m - vlnky 12 ks, robila som ich 4 min. 30 sek. a stačilo to. Na druhýkrát zvyšné 4 ks a tie som robila 1 min. a 25 sek. To znamená, že sa nemôžu dlho robiť.
Mariaklara, ďakujem, snáď sa niekedy odhodlám, ja mám len strach, či moja stará m-vlnka vydrží byť dlhšie zapnutá, ako píšem, ešte so neskúšala ju mať dlhšie ako 3 min.
Ako citam, tak to kysnutie v mikrovlnke asi naozaj funguje, len... mikrovlnne ziarenie moze poskodit kvasinky (asi tak ako RTG cloveka) a tie mozu zmutovat... a kym ich zabije horucava, moze to byt N-ta generacia kvasiniek a plna karcinogenov...

Mne osobne sa ten postup kvasenia v mikrovlnke nezda, ale rad si precitam nejake erudovane nazory, ci ten postup je naozaj neskodny...
No, pokusila som sa o ne :D robila som podla navodu a podarilo sa mi veeeeelmi zaujimave... nieco :D jeden som dala s kosickom do pohara, lebo tie kosicky boli prilis makke a roztekalo sa to, a... prisli sme o pohar :D ale dobre som sa zasmiala, ked som chcela krajat lyzickou a nemohla som ani rypnut :D
@jazzfunk , pokiaľ máš silikónové muffinkové košíčky ( formičky ) nie papierové, nie sú mäkké. A nepíšeš, či sa ti vôbec aj podarili ? Ak ich urobíš podľa tohoto receptu a máš dobrú mikrovlnku, podaria sa ti.
nechapem, co som spravila zle :( cesto som spravila presne podla popisu.. krasne vykyslo.. nemala som silikonove formicky, tak som dala do inych a mw mam na 600 w alebo 900 w.. skusila som aj tak aj tak a vysledok bol rovnaky.. smrad v celom byte a buchty tmavohnede a tvrde ako kamen.. sice neboli zhorene, no valil sa z nich cierny dym.. zeby to bolo vazne len tymi formickami?? este teraz ma stipu oci z dymu a nemozem to vyvetrat :) a tak som si na ne chutila..
ja ti verim, ved vyzeraju super a na paraku sa bojim robit, preto mi toto doslo ako uzasny napad, kedze som ich nejedla uz mesiace.. formicky boli keramicke, no kupila som si uz presne take ako mas ty, tak skusim mozno este raz.. nemoze to byt tym, ze mam mikrovlnku, ktora je zaroven aj trubou? sice sa robili tak, ze som nadstavila mikrovlnku, ale v niecom ten zadrhel byt musi..
@bonpari , vieš, že neviem, ale byť tebou, tak to skúsim ešte raz. Ak sa ani potom nepodaria, skús niekoho osloviť ( myslím z tvojich známych ), čo majú len mikrovlnku bez trúby. Ja si myslím, že to bude v tom. Ako tak premýšľam, tuší, že si spomínam, keď mi známa robila prezentáciu kde sme robili knedľu, že hovorila o tom. Vieš čo, ja jej zajtra zavolám a spýtam sa jej. Určite sa ti ozvem. Pá.
:) este som sa neodvazila.. ale stale som to nevzdala a chystam sa, ked budem mat viac casu.. nezistila si nieco nove? inak dakujem za ochotu..
ja som nemala formičky na maffiny , tak som použila papierové na šuhajdy ( tie väčšie) . Natrela so ich trocha olejom lebo sa lepili a samozrejme som upravila teplotu aj čas na mikrovlnke.
Precitala som si diskusne prispevky, otazky k tomuto receptu, nieco poradim, mozno to pomoze.ano buchty robievam tymto sposobom,su dobre, ja ich robim od oka,cesto do micro musi byt redsie, mozte ho zarobit mliekom, ja davam do cesta kocku mliecnej cokolady, a pri servirovani dam na kraj taniera dzem, nech si buchty namacaju sami ,aspom ten dzem z cesta nevitecie.ak sa micro vypne, je dobre cesto este nechat dojst este do 5 min, potom to vyklopim.ja mam silik formu od inej firmy, je ich tam 7 ks, su potom pekne hribiky.ak tam nedam cokoladu , mozte to pouzit ako prilohu miesto knedli, je to pekne.nezalezi ci je micro stara, len 800 w je asi vela ,ja mam 750w.v micr sa vari rychlejsie, vysusuje, teda cesto radsej redsie, a potom nieje tuhe.cize menej min, pozriet, ja si jednu vyklopim, ak vidim na spodu cesto , dam spet, pridam nejaku min. mozno vam to pomoze.
recept vyzerá byť zaujímavý, uložila som si ho, no neviem na akom stupni bola mikrovlnka zapnutá, alebo na akom programe. Dajte vedieť, ďakujem.

Pridaj komentár k receptu: