Parené buchty so sušenou slivkou a makom fotorecept

tinca - fotkatinca, 13. novembra 2014
Parené buchty so sušenou slivkou a makom (fotorecept)
Foto: tinca

Ak chcete parené buchty trošku ozvláštniť použite do plnky okrem slivkového lekváru, ktorý je najlepší aj sušené slivky bez kôstok. Dodajú im na chuti a vaši stravníci vás pochvália.

3-4
porcie
15/45 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
1 ks
150-200 ml
1 PL
50 ml
1 KL
20 g
Plnka:
Posýpka:
50 g (na poliatie)
Na potretie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka,cukru, droždia a trošku múky si pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme soľ, vajíčko, kvások, olej a mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré zaprášime múkou a pod utierkou necháme kysnúť na teplom mieste

    Parené buchty so sušenou slivkou a makom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po vykysnutí cesto ešte premiesime a chvíľku počkáme. Dáme na pomúčenú dosku a pokrájame na štvorce, alebo pohárikom vykrajujeme kruhy, podľa toho ako ste zvyknutí. Na každý diel dáme porciu slivkového lekváru a na to položíme sušenú slivku, bez kôstky, zavinieme a vytvarujeme peknú okrúhlu buchtu.

  3. 3

    Hotové buchty naparíme na paráku, ktorý sme predtým potreli olejom, cca 20 minút a po odstavení potrieme olejom.

  4. 4

    Posypeme mletým makom, polejeme prepusteným maslom a posypeme práškovým cukrom. Ja som robila s makom, ale posýpka je len na vás. Výborné sú aj s orechami, tvarohom alebo kakaom. Dobrú chuť želám!

    Parené buchty so sušenou slivkou a makom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
milá @Tinca
vyzerajú úúúžasne,, mňam...
ako dlho ti kyslo cesto???
bojím sa robiť parené buchty. robila som ich len raz, a cesto mi kyslo dve hodiny... všetko bolo super, no keď som si ich naložila na tanier, po okoštovaní mi zostali na tvári iba grimasy.. cesto chutilo ako kvasnice. znamená to, že som ho nemala asi dobre vykysnuté, ale koľko preboha potom mám to cesto nechať ešte kysnúť keď ani dve hodiny nestačilo?
@smajliqa kyslo cca 50 minút, vidíš ako pekne vykyslo, asi si dala veľa kvasníc,keď si cítila v chuti kvasnice.Ja na 300 g múky dávam len pol kocky.Ja nemám ani misku-kisku a vždy sa mi cesto podarí. @viera1 áno je tu veľa rcp na parené buchty, každý si má právo pozrieť aj iné,ale neviem prečo by sa nemala poradiť so mnou, keď recept je odo mňa? @smajliqa ak niečo budeš chcieť vedieť kľudne napíš.Ja som vzhľadom na vek už kysnutého narobila mnoho,ale nie je to veda,často záleží aj od kvality múky. Raz sa pamätám mamina nám pre moju návštevu išla robiť a mala ich spaľasnuté a to bola excelentná kuchárka. V kuchyni sa všeličo prihodí:)
zapojím sa aj ja do debaty o buchtičkách. robievam ich už roky,ale poslednú dobu stále znižujem množstvo kvasníc. aj do chleba a pečiva..na 500-600g múky dávam len asi 14g - to tak od oka dávam tretinu kocky,vypracuje robot aspoň 10-15minút a cesto mám vždy krásne vykysnuté po 20-max.30 minútach a kvások nerobím,len namrvím droždie do múky. Buchty parím 6 minút. Sú akurát. Ak ich nechám dlhšie, tvári sa akoby chceli spľasnúť. Chytro ich popichám špajľou. Posledné dva razy som dala namiesto lekváru bonboniéru
višne v čokoláde. Oplatí sa tiež vyskúšať,aj keď slivkový lekvár je
top. :-)