Pardubické perníčky

hubarka35 - fotkahubarka35, 3. decembra 2010
Pardubické perníčky
Foto: hubarka35

Tento recept mám zo starej babkinej knihy,každe vianoce robievala tieto perničky,su moc chutné...

7min minút
na 180 °C

Suroviny

500g
250ml
1/2lyžičky
1kg preosiata
2ks
160g
1/2sačku
10g
PLNKA:
4lyžice
250ml ,1/5 upečeneho cesta
 ,rozne posypky

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cukor z vodou zvarime,pridame preosiatu muku,bicarbonu,salajku,p.do perniku,med a rozslahane vajcia.vymiešame cesto.uložime min.na12hod.do chladu.

  2. 2

    1/5 cesta rozvalkáme a upečieme-to bude na plnku.z ostatneho cesta vykrajujeme tvary,upecieme.PLNKA:cesto rozmrvime,zalejeme vriacou vodou pridame lekvár. Zlepujeme perničky.oblievame polevou a zdobime.

Diskusia k receptu

47 komentárov k receptu
poznam ale miesto salajky davam sodu bicarbonu1 kl 1pl oleja 1 pras do pernika kypriaci 4 vajcia 4 pl medu 30 dg pr cukru 60 dg hl muky vyvalkam a vykrajujemsrdiecka a zbytky dam nastranu na koniec upeciem zal horuc vodov a pridam 1x tolko slivk lekvaru ako je hmota
pceme dobre vyhriatej trube najprv na 250 a potom stiahneme ked ich dame do truby na 200 st pecu sa ryclo su tvrde ale po naplneni zmaknu daju sa uchovat aj v mraznicke
Tak v tomto pokročilom veku som saa dozvedela, čím sú tie perníky zlepené okrem lekváru. Bolo mi jasné, že to nie je čistý lekvár, ale že by perník, to mi nenapadlo. Ukladám, veľmi sa mi páčia.
Ano su mekučké,aj vdaka plnke zmäknu,aj vdaka poleve neobschnu..ja tiež neviem čo budm vypekat,plno receptikov som si dnes tlacila z varechy,bo sa mi nechce opisovat všetko....
práve sa chystám robiť tieto medovníčky,len ma zarazilo,že tam nejde žieden tuk.naozaj?Ide tam voda,čo som si pri iných perníčkoch nevšimla.Ešte som perníčky nerobila,tak teraz váham.Snáď mi čoskoro odpovieš,lebo všetko mám nachystané .:-)
Su krasne!Pardubicke som vzdy mala najradsej,ale iba hotove ,kupovane.Rada by som upiekla,ale nemam salajku.
Da sa nahradit praskom do peciva?
kolko vyde...podla toho ake velke tvary sa vykrajuju,ja robim dve davky nech mám pokoj cele sviatky,salajku niekedy nedavam,viac PDP alebo pernik korenia...inač velmi lubim aj salajkove a zazvorniky....no všetko robit mi zabere moc času,no idu do prace o hodinku....
Robila som ich 1 krát....super ešte som také fajn nemala...len jednu chybu som spravila,a to že som ich neurobila hneď z dvoch dávok:-)
Hurááááá do ďalších.
ked som zistila, ze lekvar ci dzem do buchiet ci listkoveho cesta sa neroztecie, ak sa tam nastruha pernik, zacala som hladat pardubicky pernik - jeho chut bola celkom ina, nez ostatne perniky. A dopracovala som sa az sem. V najblizsom obdobi upeciem, ved perniky sa daju jest po cely rok, kazdy vecer :))). Vdaka za recept.
tak vcera som urobila cesto (hodne sa lepilo) dnes sa pieklo. Cesto uz nebolo tak lepive, ale aj tak pri valkani som musela podsypovat mukou - skutocne len trosku. Netusila som, na aku hrubku mam vyvalkat cesto, tak jeden plech bo 3-4 mm, druhy tensi, treti s velkymi vzormi a piekla som najprv 7 minut, potom som pridala este 3, lebo cesto bolo biele a ani na okrajoch nezruzovatelo a stale som mala pocit, ze je surove To tensie mi takmer zhorelo, aj ked som cas skratila, ale rura uz bola viac rozohriata. Piekla som na peciacom papieri - odporucam nedavat perniky dole, kym su teple, az po schladeni, idu lahko dolu a nestracaju formu. Vsetky perniky do 15 minut boli tvrde - netusim, ci mali byt, najvyssie boli tie hrubsie vykrajovane, pekne narastli, aj ked vyzerali ako nedopecene. Mozno keby som ich natierala, ale to som neplanovala, lebo som ich chcela plnit a poliat cokoladou. Z tych najmenej vydarenych figuriek som urobila omrvinky a pridala do plnky (nepiekla som samostatne jeden plat, lebo vzdy sa stane,ze aj figurky sa nie kazda vydari, tak tie som si nechala na struhanie). Odporucam dobre rozmrvit na kasu, aby sa lahsie natieralo - plnkou som nesetrila, dufajuc, ze prida trochu vlhkosti perniku. Obliate cokoladou teraz v chladnej miestnosti cakaju na zmaknutie. Zmaknu??? Netusim, ale vona je tu prijemna :))
Tak dnes prave o polnoci som potrebovala volaco sladke, otvorila som plechovicu s pernikmi (uz som tam mala vlozeny maly kusok jablka - nech zmaknu rychlejsie) a jeden ochutnala. Mnam! Zavonalo, zachutilo... tak rychlo este jeden a znova ukryt plechovicu pod postel. Zajtra prekvapim ostatnych doma. Su vynikajuuuuuce, vdaka
Ja som dnes ochutnala naplnený perník podľa tohto receptu. Je fakt výborný, a to som ich ešte nenamáčala v čokoláde. Vďaka za recept.
neodhadla som celkom mnozstvo plnky, mohlo jej byt aj viac, ale su take uzasneeee :-)
uz pocitam s tym, ze sa budu robit na velku noc, potom na dcerine meniny v auguste, no a tak :-)))
Vdaka za milé komenty...je som ich robila zas ako každé sviatky...od plnky aj zmäknú-takže nemusia sa sa robit o mesiac skorej.Mne zas plnka zostala-tak som naplnila aj pár lineckých koliesok.
perníčky boli výýýborné!! najskôr som sa bála že ich je hrozne veľa, ale nakoniec každému chutia najviac :) sú krásne hrubé, mäkkučké a medové :) cesto bolo síce dosť lepkavé, ale stálo to zato :) nemala som salajku tak som dala trochu viac PDP a bolo to super :)
minulý rok som robila boli vyborné akurát lekvar som dala celý kelímok lebo 4 lyžice bolo malo a tento rok ich idem robit zase už len tieto lebo všetky zaručené recepty na mäkké medovníky stali za prd

Pridaj komentár k receptu: