Paradajkovo - cibuľový koláč fotorecept

boise - fotkaboise, 29. augusta 2013
Paradajkovo - cibuľový koláč (fotorecept)
Foto: boise

Recept som našla na webe, mátal ma a nedal mi spať. Tak dnešný sviatočný deň patril jemu. Možno sa zapáči aj vám.

6
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
150 g
100 g
90 g
150 ml
1/2 ČL
Na vrch:
3 ks
1 PL
1-2 PL
2 ČL
80 g
25 g
500 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misky dáme múku, maslo nakrájané na menšie kocky, nastrúhame cheddar (v recepte sa odporúčal drobivý syr, buď cheddar, alebo pecorino) a soľ.

    Paradajkovo - cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozmiešame na "mrveničku".

    Paradajkovo - cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Postupne pridávame 150ml studenej vody a vypracujeme cesto. Cesto dáme na hodinu do chladničky.

    Paradajkovo - cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na lyžici masla a asi dvoch lyžiciach olivového oleja podusíme na plátky nakrájanú cibuľu. Po chvíľke pridáme 2 kávové lyžičky cukru, tymián (mala som čerstvý, obtrhala som lístky z dvoch vetvičiek), oregano a opäť podusíme.

    Paradajkovo - cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kým sa cibuľa dusí, zmiešame strúhanku s parmezánom.

    Paradajkovo - cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď je cibuľa zlatistá, odstavíme, dochutíme troškou soli a necháme vychladnúť.

    Paradajkovo - cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do vychladnutej primiešame strúhanku s parmezánom.

    Paradajkovo - cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na asi 0,5cm hrubý kruh.

    Paradajkovo - cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na vrch dáme cibuľovú zmes, asi 3cm okraja necháme nepokryté.

    Paradajkovo - cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Paradajky pokrájame na hrubšie kolieska...

    Paradajkovo - cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...a poukladáme na cibuľu.

    Paradajkovo - cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Paradajky posypeme tymiánom (oholila som ešte jednu vetvičku), soľou, mletým čiernym korením a troškou cukru. Pokvapkáme olivovým olejom. Okraje cesta vyhrnieme a pozatláčame. Dáme piecť do rúry predhriatej na 200 stupňov.

    Paradajkovo - cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po cca 30tich minútach je hotovo. Okraje by mali byť chrumkavé.

    Paradajkovo - cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Môžte podávať teplé, ale dobré je to aj vychladnuté. Dobrú chuť!

    Paradajkovo - cibuľový koláč (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

martinis
tvoj koláč vyzerá výborne, kladne hodnotím aj celozrnnú múku, hneď by som sa ponúkol, máš tam perfektne namiešané ingrediencie, musí to byť skutočná delikatesa, až bude príležitosť, rád vyskúšam. ďakujem, že si sa oň s nami podelila ;)
evusik
myslím, že toto by mi chutilo... celkom určite :-)
afataga
aj mne sa paci a velmi a mas 100 bodov, ze si to nenazvala pizza :-)
boise
ostalo z neho a výborný je aj na druhý deň :) To cesto je stále chrumkavé :) mňam