Paradajkovo - cibuľový koláč (fotorecept)
Autor receptu: boise
Recept som našla na webe, mátal ma a nedal mi spať. Tak dnešný sviatočný deň patril jemu. Možno sa zapáči aj vám.
6 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Do misky dáme múku, maslo nakrájané na menšie kocky, nastrúhame cheddar (v recepte sa odporúčal drobivý syr, buď cheddar, alebo pecorino) a soľ.
- Rozmiešame na "mrveničku".
- Postupne pridávame 150ml studenej vody a vypracujeme cesto. Cesto dáme na hodinu do chladničky.
- Na lyžici masla a asi dvoch lyžiciach olivového oleja podusíme na plátky nakrájanú cibuľu. Po chvíľke pridáme 2 kávové lyžičky cukru, tymián (mala som čerstvý, obtrhala som lístky z dvoch vetvičiek), oregano a opäť podusíme.
- Kým sa cibuľa dusí, zmiešame strúhanku s parmezánom.
- Keď je cibuľa zlatistá, odstavíme, dochutíme troškou soli a necháme vychladnúť.
- Do vychladnutej primiešame strúhanku s parmezánom.
- Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na asi 0,5cm hrubý kruh.
- Na vrch dáme cibuľovú zmes, asi 3cm okraja necháme nepokryté.
- Paradajky pokrájame na hrubšie kolieska...
- ...a poukladáme na cibuľu.
- Paradajky posypeme tymiánom (oholila som ešte jednu vetvičku), soľou, mletým čiernym korením a troškou cukru. Pokvapkáme olivovým olejom. Okraje cesta vyhrnieme a pozatláčame. Dáme piecť do rúry predhriatej na 200 stupňov.
- Po cca 30tich minútach je hotovo. Okraje by mali byť chrumkavé.
- Môžte podávať teplé, ale dobré je to aj vychladnuté. Dobrú chuť!