Paradajkovo - cibuľový koláč (fotorecept)

Autor receptu: boise

Recept som našla na webe, mátal ma a nedal mi spať. Tak dnešný sviatočný deň patril jemu. Možno sa zapáči aj vám.

6
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Do misky dáme múku, maslo nakrájané na menšie kocky, nastrúhame cheddar (v recepte sa odporúčal drobivý syr, buď cheddar, alebo pecorino) a soľ.
  2. Rozmiešame na "mrveničku".
  3. Postupne pridávame 150ml studenej vody a vypracujeme cesto. Cesto dáme na hodinu do chladničky.
  4. Na lyžici masla a asi dvoch lyžiciach olivového oleja podusíme na plátky nakrájanú cibuľu. Po chvíľke pridáme 2 kávové lyžičky cukru, tymián (mala som čerstvý, obtrhala som lístky z dvoch vetvičiek), oregano a opäť podusíme.
  5. Kým sa cibuľa dusí, zmiešame strúhanku s parmezánom.
  6. Keď je cibuľa zlatistá, odstavíme, dochutíme troškou soli a necháme vychladnúť.
  7. Do vychladnutej primiešame strúhanku s parmezánom.
  8. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na asi 0,5cm hrubý kruh.
  9. Na vrch dáme cibuľovú zmes, asi 3cm okraja necháme nepokryté.
  10. Paradajky pokrájame na hrubšie kolieska...
  11. ...a poukladáme na cibuľu.
  12. Paradajky posypeme tymiánom (oholila som ešte jednu vetvičku), soľou, mletým čiernym korením a troškou cukru. Pokvapkáme olivovým olejom. Okraje cesta vyhrnieme a pozatláčame. Dáme piecť do rúry predhriatej na 200 stupňov.
  13. Po cca 30tich minútach je hotovo. Okraje by mali byť chrumkavé.
  14. Môžte podávať teplé, ale dobré je to aj vychladnuté. Dobrú chuť!