Foto: izabella929
Načrela som znovu do babičkinej krabičky a vytiahla som úžasný recept..možno vás odradí paradajka, že to nič fajn, ale verte mi, že chuť paradajok Zobraziť celý popisNačrela som znovu do babičkinej krabičky a vytiahla som úžasný recept..možno vás odradí paradajka, že to nič fajn, ale verte mi, že chuť paradajok je tam vôbec necítiť, sú tam len kôli farbe zákusku...inak doporučujem, je lacný a chuťovo výnimočný...ja som ho vylepšila rumom..
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
550 g |
|
15 lyžíc |
|
15 lyžíc |
|
15 lyžíc |
|
1 lyžica |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
1/2 l |
|
8 lyžíc |
|
250 g |
|
250 g (alebo rastlinný tuk) |
|
2 ks |
|
1/2 dl |
|
Postup
-
1
Skôr než začnete piecť, chcem upozorniť, cesto si začnite robiť v mise, lebo som to dala na pracovnú dosku a tieklo mi to kade-tade...a ešte niečo, múka je iba približne, doplnte podľa potreby, nie všetky sú rovnaké..takže som si pripravila suroviny na cesto..paradajkový pretlak mám od vlani a poslednú fľašu, nepoužila som taký z obchodu, neviem, ako by sa to dalo vymerať...prababka piekla z domáceho..
-
2
Na dosku som si preosiala hladkú múku a pridala paradajkový pretlak ako prvý, sama som bola zvedavá, ako to bude vyzerať..keˇže som si to dala na dosku, všetky tekutiny som spracovávala lyžicou, lebo mi to stekalo z dosky...pridala som všetky ostatné suroviny a vymiesila ľahko spracovateľné cesto...treba dobre vymiesiť...aby sa dalo ľahko vyvaľkať..potom som pridala aj ostatné suroviny,,
-
3
Z cesta som urobila bochník..
-
4
zakryla som ho útierkou a nechala stáť pol hodinu..
-
5
Kým cesto odpočívalo, urobila som si plnku..Z mlieka,vanilky a detskej krupice somuvarila hustú kašu..pozn: kaša sa po odstavení zo sporáka musí pomaly chladiť tak, že sa počas celého chladenia mieša vareškou...musí byť pekná hladká..
-
6
potom som vymiešala maslo,cukor, citronovú šťavu...do v ymiešanej maslovej hmoty som po lyžičkách pridávala vychladnutú krupicovú kašu..
-
7
a zečala som robiť s cestom...rozvážila som si cesto presne na 5 rovakých bochníčkov..
-
8
každý plát cesta som rozvaľkala na také kusy, aké potrebujem..narezala som si pečiaci papier na rovnaké veľkosti a vyvaľkané cesto som za pomoci vaľkadla preniesla na papier...inak by sa mal piecť na chbte plechu...mne to takto funguje, lebo si pripravím všetky kusy naraz na papier a potom zapnem trúbu...
-
9
Všetky pláty vyvaľkané, piaty je už na plechu v trúbe...pečie sa na 180 st. 10 min. pred pečením, treba vidličkou popichať každý plát cesta...
-
10
Všetky pláty cesta sú upečené..pokial sú nejaké nerovnosti, treba cesto upraviť na rozmery na aké potrebujete...zarovnať podľa dosky, na ktorej sa bude cesto robiť, lebo musí po naplnení do chladničky..
-
11
pred tým, než som natrela na cesto krém, pokvapkala som upečené cesto rumom, koňakom, čo máte radi...potom som každý plát naterela krémom a ukladala na seba...
-
12
Urobila som štvorčeky roztopenou čokoládou...a cesto išlo na noc do chladničky...pokial vás záskusok zaujal a upečiete ho, prajem vám dobrú chuť...
Domacu stavu z rajcin mam, tak pojdem najblizsie na to:) a vyskusam aj ten dzemik z rajcin, co spomina @margaretka28 ,urcite sa hodi na nejaku prilezitost