Na jednom našom celorodinnom stretnutí minulý rok, sme my ženy klebetili o čom inom, ako o varení a pečení...maminkina švagriná nám rozprávala a vynikajúcej Zobraziť celý popisNa jednom našom celorodinnom stretnutí minulý rok, sme my ženy klebetili o čom inom, ako o varení a pečení...maminkina švagriná nám rozprávala a vynikajúcej plnenej paprike, ktorú ona plní divinou..zapáčilo sa mi to a od vtedy som snívala iba o tom, ako sa dostať ku divine..tento rok som dostala darom krásnu jelenčinu aj jeleninu a srdiečko mi poskočilo..och, ako som sa tešila...dobrá rada bola, miešať divinu s bravčovinou...a toť, recept pridávam...
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
| 400 g | 
                                                             | 
                                                    
| 350 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 lyž. | 
                                                             | 
                                                    
| plátok | 
                                                             | 
                                                    
| 1 | 
                                                             | 
                                                    
| 2 str. | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| štipka | 
                                                             | 
                                                    
| 1 | 
                                                             | 
                                                    
| 350 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1/2 litra | 
                                                             | 
                                                    
| 2 lyž. | 
                                                             | 
                                                    
| 4 | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| Na domácu knedľu: | |
| 25 g | 
                                                             | 
                                                    
| 100 ml | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 
                                                             | 
                                                    |
| 250 g | 
                                                             | 
                                                    
| 250 g | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Jelenie mäso som umyla a pokrájala na menšie kúsky...bravčovú podbušinku som použila zámerne, lebo je troška mastnejšia a potom mám jej viac ako pliecka...myslela som to tak, že jelenie stehno je suchšie a bez tuku...aby sa to vyrovnalo...
                                                     - 
                                                    2
                                                    
všetko mäso som osušila, pokrájala na malé kúsky a elektrickom mlynčeku pomlela..na panvicu som dala lyžicu bravčovej masti a na panvici som opiekla za stáleho miešania mleté mäso...dusím to asi 20 min...mäsko je skoro hotové...počas dusenia som ho osolila, okorenila, pridala červenú mletú papriku...počas mletia som pridala aj cesnak..
                                                     - 
                                                    3
                                                    
taktiež som si umyla ryžu,. zaliala vodou tak, aby bola ponorená vo vode a nechala som ju vrieť presne 3 min.. potom som ju pomiešala, zakryla pokrievkou a nechala dôjsť a aj vychladiť...nesolím, ani nič k nej nepridávam..
                                                     - 
                                                    4
                                                    
hotové mäsko som vysypala do miešacej misy a pridala som k nemu aj ryžu...už som nepridávala k nim nič..
                                                     - 
                                                    5
                                                    
na malej rajničke som opiekla pokrájanú slaninku, opiekla som ich do zlatista..
                                                     - 
                                                    6
                                                    
slaninu s cibuľou som pridala do miešacej misy aj jedno vajce...všetko som opatrne premiešala, aby som nepolámala zbytočne ryžu...je uvarená do polovice...
                                                     - 
                                                    7
                                                    
všetko zmiešané, pripravené na plnenie...
                                                     - 
                                                    8
                                                    
papriku som obrala, tento rok nie je pekná, veľmi ťažko rastie a dozrieva...umyla som ju a osušila..
                                                     - 
                                                    9
                                                    
odstránila som jaderníky a to tak, že odrežem stopku a prstom vtlačím dovnútra celý jaderník a nožom ho vytiahnem von....musí mi zostať okolo papriky suknička, teda okraj, aby mi plnka nevyšla von..keď som umývala papriku vo vnútri, nechala som ju odkvapkať dele hlavou..
                                                     - 
                                                    10
                                                    
do pripravenej odkvapkanej papriky so malou lyžičkou cez otvor naplnila plnku a potom potlačila...
                                                     - 
                                                    11
                                                    
do hrnca som vylilala paradajkové pretlaky...nerobím zápražku...v malom hrnčeku vo vode vymiešam hladkú múku, prilejem ku pretlaku a privediem všetko do varu...miešam...osolím,ocukrím, prildala som bylinky a klienčeky a varím a miešam, pokiaľ sa múka neuvarí...-až potom vložím do omáčky plnenú papriku a varím 30min. hotovú ostavím zo sporáka...
                                                     - 
                                                    12
                                                    
medzi tým, kým sa mi paprika varila, pripravila som si z mlieka, cukru a droždia kvások a zamiesila cesto...pridala som aj trošku oleja...
                                                     - 
                                                    13
                                                    
po 45.min. mi cesto vykyslo a ja som ho dala na pracovnú dosku a urobila 4 knedlíky...dala dom do hrnca vodu, zakryla utierkou a stiahla gumičkou...na pare som parila knedlík 20min..
                                                     - 
                                                    14
                                                    
parený knedlík potriem z vonkajšej strany olejom...
                                                     - 
                                                    15
                                                    
a keď som už mala všetko dovarené,,,,uložila som na taniere,,, a verte-neverte, ale takú fajnovú papriku som ešte nejedla.. a tak som si p ovedala, že som sa narodila asi pod šťastnou hviezdou, že mi dala možnosť ochutnať toto fantastické jedlo.-)
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


Diskusia k receptu