Panna cotta v malinovej omáčke

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár hotela Arcadia***** v Bratislave, 15. augusta 2016
Panna cotta v malinovej omáčke
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Nie som cukrár, ale vymýšľanie dezertov ma chytilo za srdce. Dá sa s nimi krásne pohrať, pracovať s farbami, vôňami a tvarmi a napokon ich aj príťažlivo naaranžovať.

10
porcií
20 minút
príprava

Suroviny

600 g
400 g
2 ks
240 g
6 plátkov
Malinová polievka:
2 šálky (aj mrazených)
6 PL
3 PL
2 PL
Malinové kryštáliky:
125 g
200 ml
1 PL
500 g
1 ks
Včelí plást:
200 g
5 PL
2 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme variť šľahačkovú smotanu s cukrom a dreňou z vanilkového struku. Do smotany vložíme aj prázdny struk, po uvarení ho vyberieme. Pridáme kyslú smotanu a vopred namočenú želatínu, aby napučala. Premiešame a precedíme. Potom panna cottu nalievame do pripravených foriem a necháme stuhnúť 6 hodín.

  2. 2

    Malinová polievka: Maliny s cukrom, citrónovou šťavou a glukózou zvaríme a prepasírujeme cez husté cedidlo. Dáme vychladiť do chladničky. V prípade, že je omáčka príliš hustá, môžeme ju trochu zriediť cukrovou vodou.

  3. 3

    Malinové kryštáliky: Cukor s vodou necháme zovrieť, varíme na slabom ohni asi 5 minút, schladíme, pridáme maliny s balsamicom a citrónovou šťavou. Rozmixujeme a precedíme, vložíme do mrazničky. Hotové vidličkou zoškrabujeme na kryštáliky.

  4. 4

    Včelí plást: Med, cukor a vodu zohrejeme na 150 °C, do zmesi pridáme sódu bikarbónu, zmes vylejeme do nádoby vystlanej papierom. Necháme stuhnúť, hotové lámeme na malé kúsky.

Diskusia k receptu

slavkabis
úžasné, panna cottu milujem. ja robím len zo smotany na šľahanie, nie kyslej smotany
evaj1955
Pekny recept, uputali ma tie malinove krystaliky a medovy plast
nela88
nádherný recept, páči sa mi práve tá kyslá smotana, nie je to aspoň také mastné ako z čistej šľahačky

Zaujímavé video z archívu TV Varecha