Panna cotta v malinovej omáčke

Autor receptu: redakcia

Nie som cukrár, ale vymýšľanie dezertov ma chytilo za srdce. Dá sa s nimi krásne pohrať, pracovať s farbami, vôňami a tvarmi a napokon ich aj príťažlivo naaranžovať.

10
porcií
20 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do hrnca dáme variť šľahačkovú smotanu s cukrom a dreňou z vanilkového struku. Do smotany vložíme aj prázdny struk, po uvarení ho vyberieme. Pridáme kyslú smotanu a vopred namočenú želatínu, aby napučala. Premiešame a precedíme. Potom panna cottu nalievame do pripravených foriem a necháme stuhnúť 6 hodín.
  2. Malinová polievka: Maliny s cukrom, citrónovou šťavou a glukózou zvaríme a prepasírujeme cez husté cedidlo. Dáme vychladiť do chladničky. V prípade, že je omáčka príliš hustá, môžeme ju trochu zriediť cukrovou vodou.
  3. Malinové kryštáliky: Cukor s vodou necháme zovrieť, varíme na slabom ohni asi 5 minút, schladíme, pridáme maliny s balsamicom a citrónovou šťavou. Rozmixujeme a precedíme, vložíme do mrazničky. Hotové vidličkou zoškrabujeme na kryštáliky.
  4. Včelí plást: Med, cukor a vodu zohrejeme na 150 °C, do zmesi pridáme sódu bikarbónu, zmes vylejeme do nádoby vystlanej papierom. Necháme stuhnúť, hotové lámeme na malé kúsky.