Pečené buchty
Pečené buchty

Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 7. decembra 2019
Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept)
Foto: kvakac

Tento recept mám po starkej, nie je v ňom žiadne maslo, mlieko ani vajcia. To je všetko od čoho ostanú pagáče tvrdé. Keď ich chceme mať mäkké, tak použijeme to, čo píšem v recepte.

20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1000 - 1100 g
150 g
1000 g
100 g celý (nemletý)
200 g domáca
1 KL
1 KL
Na kvások:
1 kocka
150 ml vlažná
1 KL
Na potretie:
1 ks
Plnka do buchiet:
Na potretie plechov:
 domáca

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cukrovú repu očistíme a uvaríme. Necháme vychladnúť. Potom nastrúhame na jemno.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Uvedené suroviny na kvások zmiešame a necháme kvasiť. Do nádoby dáme asi tri štvrtiny múky z množstva, pridáme ostatné napísané suroviny s nastrúhanou repou a dobre vykysnutý kvások. Spolu dobre vymiešame. Ak je cesto moc lepivé tak pridávame po troche zvyšnú muku. Vypracujeme nie moc tuhé cesto. Posypeme múkou a necháme asi hodinu v teple kysnúť.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí dáme polovicu cesta na dosku, ktorú sme pospali múkou. Je to dosť cesta, tak s polovicou sa ľahšie pracuje. Valčekom cesto roztiahneme na hrúbku 1 - 1,5 cm a vykrajujeme kolieska. No môžeme cesto pokrájať na štvorce asi 10 cm. Do stredu dáme lekvár a konce preložíme, spojíme a spojom položíme na plech.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plechy si vopred dobre potrieme masťou. Potom na ne ukladáme pagáče alebo buchty. Pri ukladaní počítame, že nám cesto narastie. Vzdialenosti medzi každým kúskom dodržíme. Vrch cesta potrieme vajcom a boky cesta olejom. Necháme na plechu ešte asi pol hodinu nakysnúť.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto mi buchty nakysli. Už teraz je skoro plný plech. Nakysnuté dávame do horúcej rúry na 180 °C asi na pol hodinu. To zaleží od rúry.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po 35 minútach som vytiahol takúto nádheru.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pagáče po 30 minútach. Necháme dobre ochladiť. Takto urobené pagáče a buchty sú mäkké a veľmi chutné. Máme ich radi.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tu sú pripravené na konzum. Vo vnútri so šípkovým lekvárom.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tiež aj pagáče. Ako tak na ne občas pozriem tak zisťujem, že tanier ostáva prázdny. No neviem neviem či ostane na zajtra. Je to jedlo, ktoré už mnoho ľudí ani nepozná. Pritom kedysi bolo často na stoloch. Tak zachovajme ho aj do budúcna.

    Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
používateľ nemá avatar
123
no, jednoducho krasota.. fakt na zjedenie, nečudujem sa, že rýchlo miznú... Zatiaľ som v obchodoch nezazegistrovala cukrovú repu/ vlastne som ju ani nehľadala/ , ale chcela by som ju teraz nájsť... niekedy sa bežne pestovala na poliach - ale dnes???
@farbuska (7.12.2019 17:52)

Vďaka za koment. Veru mnohé štáty si zachovávajú tradície, no u nás sa to akosi vytráca, čo je podla mňa škoda. Cukrovú repu mi nosí jeden vodič, ktorý vozí do cukrovarov. Ja ani neviem čí sa to niekde predáva.
@123 (7.12.2019 17:01)

Vďaka za koment. To je fakt starká ju bežne pestovala na roli z futrovou repou. Teraz je už málo družstiev kde sa pestuje. A alkohol z nej sa používal ako liek na žalúdok.
@izabella929 (7.12.2019 19:51)

Vďaka za koment. Cukrovú repu dávame do boršču, ale o samotnej polievke počujem prvý krát. Vyskúšal by som ju môže buď dobrá. Veď keď som to robil voňal celý dom od nej a uvarená je veľmi chutná.
Keď som bol ešte chlapec,popred náš barák v Diószegu(Sládkovičovo)cez repnú kampaň prešlo stovky nákladných áut aj konských povozov plne naložených cukrovou repou.Dnes už je to minulosť.Cukrovar v Seredi ešte funguje,tak si budem musieť počkať do jesene,a z neďalekých polí cez repnú kampaň nejakú repu privlastniť.Recept ukladám,a ak sa mi tento recept podarí zrealizovať,dám vedieť.
V dobách, kdy ještě bylo cukrové řepy kopce, jsem loudila po babičce, aby jsme to vyzkoušely. Vyprávěla o tom, že za války se dělalo plno věcí z cukrové řepy i krmné řepy - nic jiného velice nebylo. Za živý svět nechtěla. Teď vidím buchty i pagáče z cukrovky. Velký dík za uchování tradičních receptů, milý @kvakac , super!! S radostí bych ochutnala, na maškrtách mě baví ujíždět! Jsi šikovný a fakt machr!!

Pridaj komentár k receptu: