Pečené buchty

Pagáče a buchty z cukrovej repy s makom (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Tento recept mám po starkej, nie je v ňom žiadne maslo, mlieko ani vajcia. To je všetko od čoho ostanú pagáče tvrdé.* Keď ich chceme mať mäkké, tak použijeme to, čo píšem v recepte.

20 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cukrovú repu očistíme a uvaríme. Necháme vychladnúť. Potom nastrúhame na jemno.
  2. Uvedené suroviny na kvások zmiešame a necháme kvasiť. Do nádoby dáme asi tri štvrtiny múky z množstva, pridáme ostatné napísané suroviny s nastrúhanou repou a dobre vykysnutý kvások. Spolu dobre vymiešame. Ak je cesto moc lepivé tak pridávame po troche zvyšnú muku. Vypracujeme nie moc tuhé cesto. Posypeme múkou a necháme asi hodinu v teple kysnúť.
  3. Po vykysnutí dáme polovicu cesta na dosku, ktorú sme pospali múkou. Je to dosť cesta, tak s polovicou sa ľahšie pracuje. Valčekom cesto roztiahneme na hrúbku 1 - 1,5 cm a vykrajujeme kolieska. No môžeme cesto pokrájať na štvorce asi 10 cm. Do stredu dáme lekvár a konce preložíme, spojíme a spojom položíme na plech.
  4. Plechy si vopred dobre potrieme masťou. Potom na ne ukladáme pagáče alebo buchty. Pri ukladaní počítame, že nám cesto narastie. Vzdialenosti medzi každým kúskom dodržíme. Vrch cesta potrieme vajcom a boky cesta olejom. Necháme na plechu ešte asi pol hodinu nakysnúť.
  5. Takto mi buchty nakysli. Už teraz je skoro plný plech. Nakysnuté dávame do horúcej rúry na 180 °C asi na pol hodinu. To zaleží od rúry.
  6. Po 35 minútach som vytiahol takúto nádheru.
  7. Pagáče po 30 minútach. Necháme dobre ochladiť. Takto urobené pagáče a buchty sú mäkké a veľmi chutné. Máme ich radi.
  8. Tu sú pripravené na konzum. Vo vnútri so šípkovým lekvárom.
  9. Tiež aj pagáče. Ako tak na ne občas pozriem tak zisťujem, že tanier ostáva prázdny. No neviem neviem či ostane na zajtra. Je to jedlo, ktoré už mnoho ľudí ani nepozná. Pritom kedysi bolo často na stoloch. Tak zachovajme ho aj do budúcna.