Ovocný vianočný koláč fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 14. novembra 2010

Tento ovocny hrozienkovy kolac sa tradicne pecie v celej Australii na Vianoce. Ma vela obmien, rozdiely su v mnozstve hrozienok a orechov.

8
porcií
20 minút
príprava
60-70 minút
na 140 °C

Suroviny

2 salky
10 PL
250 g
1 salka
3 ks
1/2 salky
2 1/2 salky
1/2 KL
1/2 salky
1/2 salky
1
180 g
3-4 PL




Postup

  1. 1

    Hrozienka polejeme s 5 lyzicami rumu a nechame ich nasiaknut do druheho dna. Medzi hrozienka mozeme zamiesat lubovolne kandizovane ovocie. Formu velkosti 23/23cm vylozime papierom na pecenie. Boky aj spodok formy.

  2. 2

    Maslo s cukrom vymiesame do peny. Za staleho miesania pridavame postupne vajicka. Potom pridame hrozienka a posekane orechy. Muku rozmiesame s praskom do peciva a sodou bikarbonou. K rozmiesanemu maslu pridame muku, vlazne mlieko, golden syrup a vsetko spolu premiesame. Cesto vylejeme do pripravenej formy. Pecieme pomaly vo vyhriatej rure 140C 60-70minut. Upecene vyberieme na podlozku. Kolac nechame vo forme, polejeme rumom a prikrijeme papierom na pecenie. Kolac nechame takto vychladnut.

    Ovocný vianočný koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vychladnuty kolac polejeme rumovou polevou a ozdobime kandizovanym ovocim. Zabalime do farebneho celofanu a mame pripraveny darcek pre priatelov.

    Ovocný vianočný koláč (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

helca103
originálny darček to by ma nenapadlo darovať koláčik ale všetky suroviny sú tam iba mňamkové takže chválim :-)
babav
@palokuchki , pekny a iste aj chutny kolac!Zvyky su zrejme u vas aj tu podobne ,vela krat si priatelia takto na sviatky vymienaju gurmanske pochutky, tradicne pre kazdu rodinu.Musim vsak pohanit americky vianocny " fruit cake" ,pekny na oko ,hyriaci farbami ,
ale" not edible"kolac .
palokuchki
@babav ako som spomenula na zaciatku, tych druhov fruit cake je strasne vela. Ja som skusala niekolko a tiez som nebola velmi spokojna. Tento mi priniesla priatelka pred par rokmi. Odvtedy peciem iba tento druh. Je velmi dolezite davat pozor pri peceni. Kolac sa moze vysusit a potom nestoji za nic.
evanaaa
O tom " golden sirupe " som počula už viac krát , z čoho je vyrobený, a čím by sa dal nahradiť?
palokuchki
@evanaaa recept na golden syrup som napisala v recepte Sticky date pudingg. Golden syrup mozes nahradit polovickou medu a polovickou molasy.
celeblith
Kolacik sa uz chladi aj s polevou na balkone :) podla uzdibovania z cesta bude mnam! :)
celeblith
Kolac ma nevidany uspech u nas doma, piekla som ho na Vianoce, na zelanie aj na Velku noc a zajtra ho budem piect zasa na po maturitne stretnutie pre mamu :)
hubata
@palokuchki , pochopila som ten preklep na @evanaaa otázku čo je to "golden sirup" že je to med s melasou. A melasa je čo ? Asi niečo zdraavé, sladké. Koláčik máš peknučký, uložím si ho do KKa pohľadám tú melasu, ale hádam sa nič nestane keď použijem len med s citr. kôrou čo povieš ? A nie je to veľmi rumové, keď celý koláč treba poliať rumom, ale veď nech!!!! Ukladáám !
palokuchki
@hubata , ak chces pozri si moj recept na Sticky date pudingg tam najdes presne napisane ako si mozes golden syrup urobit doma. V Australii ho mozes bezne kupit v obchode. Golden syrup da tomuto kolacu jeho typicku chut. Mnohi tento kolac pecu ako viacposchodovy svadobny kolac. Pokryju ho potom bielou potahovou hmotou. Ak nebudes mat ten golden syrup alebo melasu mozes pouzit med, kolac bude stale dobry, ale uz bude inak chutit. Kolac sa polieva len par lyzicami rumu, to nie je vela.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia