Foto: palokuchki
Tento ovocny hrozienkovy kolac sa tradicne pecie v celej Australii na Vianoce. Ma vela obmien, rozdiely su v mnozstve hrozienok a orechov.
porcií
príprava
na 140 °C
Suroviny
2 salky |
|
10 PL |
|
250 g |
|
1 salka |
|
3 ks |
|
1/2 salky |
|
2 1/2 salky |
|
1/2 KL |
|
1/2 salky |
|
1/2 salky |
|
1 |
|
180 g |
|
3-4 PL |
|
Postup
-
1
Hrozienka polejeme s 5 lyzicami rumu a nechame ich nasiaknut do druheho dna. Medzi hrozienka mozeme zamiesat lubovolne kandizovane ovocie. Formu velkosti 23/23cm vylozime papierom na pecenie. Boky aj spodok formy.
- 2
Maslo s cukrom vymiesame do peny. Za staleho miesania pridavame postupne vajicka. Potom pridame hrozienka a posekane orechy. Muku rozmiesame s praskom do peciva a sodou bikarbonou. K rozmiesanemu maslu pridame muku, vlazne mlieko, golden syrup a vsetko spolu premiesame. Cesto vylejeme do pripravenej formy. Pecieme pomaly vo vyhriatej rure 140C 60-70minut. Upecene vyberieme na podlozku. Kolac nechame vo forme, polejeme rumom a prikrijeme papierom na pecenie. Kolac nechame takto vychladnut.
- 3
Vychladnuty kolac polejeme rumovou polevou a ozdobime kandizovanym ovocim. Zabalime do farebneho celofanu a mame pripraveny darcek pre priatelov.
- 2
ale" not edible"kolac .