Ovocné koláče

Ovocné taštičky bez lepku

Autor receptu: novalim

Praktický koláčik do ruky – ovocné taštičky bez lepku, ktoré si môžeme naplniť ľubovoľným ovocím. My sme zvolili tentoraz jesennú kombináciu.* Upečte si tieto milé koláčiky, ktoré môžete zabaliť deťom do školy na desiatu alebo na výlet do prírody.

16
porcií
100 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Obe bezlepkové múky premiešame v miske spolu so soľou, s cukrom a droždím. Pridáme celé vajce, olej, krémový tvaroh a mlieko a pomocou hnetača miesime cesto. Je dôležité, aby sme cesto miesili asi 10 minút, aby sa všetky suroviny dobre prepracovali a vsiakli tekutinu. Po 10 minútach cesto postriekame vodou, misku s cestom prikryjeme igelitovým vreckom a necháme v teple kysnúť asi 45-55 minút.
  2. Medzitým si pripravíme ovocnú plnku. Ošúpané a jaderníkov zbavené jablká alebo hrušky nakrájame na kocky, dáme ich spolu so sušenými hrozienkami do menšieho hrnca, premiešame ich s mletou škoricou a mletými klinčekmi a podlejeme trochou vody (asi 1,5-2 dcl). Jablká varíme na slabom plameni, kým sa nevyparí voda a jablká nezmäknú. Odstavíme ich a necháme vychladnúť.
  3. Vykysnuté cesto zľahka a opatrne rozvaľkáme na doske, ktorú sme pomúčili bezlepkovou múkou a radielkom ho rozkrájame na štvorce. Do stredu každého dáme za lyžičku ovocnej plnky, cesto preložíme do tvaru trojuholníka alebo obdĺžnika a vidličkou dobre postláčame okraje, aby plnka pri pečení nevytiekla.
  4. Ovocné taštičky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich prikryté igelitom ešte krátko podkysnúť. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov, podkysnuté ovocné taštičky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a pečieme ich asi 20-23 minút do zlatohneda.
  5. Po dopečení ich postriekame vodou a necháme vychladnúť. Najlepšie chutia čerstvé, čo nezjeme, odporúčame zmraziť. Potom neskôr ich rozmrazujeme v predhriatej rúre (ak máme parný režim, použijeme ho, ovocné taštičky budú ako čerstvo upečené).