Foto: tatranka
Páčia sa mi rolády s ovocím. Tento raz to bolo z kivi.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
cesto: | |
100 g |
|
100 g |
|
70 g |
|
5 ks |
|
1 balíček |
|
1/2 balíčka |
|
plnka: | |
150 g |
|
4 dcl |
|
60 g |
|
100 g |
|
ovocie: | |
6 -7 ks |
|
pol kusa |
|
posýpka na ovocie: | |
1 lyžica |
|
1 lyžica |
|
2 lyžice |
|
Postup
-
1
Ešte potrebujeme: drevená špaidla, 1 ks. Z mlieka,vanilkového cukru a zlatého klasu uvaríme kašu.Vo vodnom kúpely nacháme vychladiť.
-
2
Studenú kašu vmiešame do vyšľahaného masla a cukru.
-
3
Na cesto si pripravím mleté orechy,múku prášok do pečiva a vajíčka.Tiež si pripravím plech vystlaný pečiacou fóliou,alebo mastným papierom.
-
4
Ja robievam cesto šľahané naopak.No je výborné.Predšľahám si bielka.Pridám práškový cukor a šľahám,kým nie je sneh hustý.Pridám žĺtka a na najnižšom stupni ich zašľahám.
-
5
Do takto našlahaných vajec a cukru,pridám múku s práškom do pečiva a orechy.Pomaly premiešam.Cesto vylejem na plech s pečiacim papierom,alebo fóliou.
-
6
Po upečení cesta,čo trvá asi 15 minút v predhriatej rúre na 180 stupňov,ho spolu aj s papierom stočím,zabalím do utierky a nechám vychladnúť. Medzi tým si ošúpem kivi.Drevnatú časť z jednej strany odstránim ostrým nožom.
-
7
Kivi napichujem na drevenú špaidlu.Medzi kivi kladiem kúsky z banánu.Pripravím si z cukru,mletých orechov a kakaa zmes,v ktorej obalím ovocie.To čo mi ostane z obalovacej zmesi ešte použijem do koláča.
-
8
Po rozvinutí studenej rolády ju natriem studeným krémom a posypem zvyškom zmesi na obaľovanie ovocia.Vložím ovocie na špadli a stočím roládu.Ono cesto vám objíme raz obvod ovocia.Nezabudnite vytiahnuť drevenú špaidlu! Takto pripravenú roládu zabalím do mikro obalu a odložím do chladu.
-
9
A tu je už chutná dobrota.
-
10
Robím banánovú roládu,posledne od Cica2 mandarinkovú roládu.Dnes to bola kivi roláda.Je to vďačný a chutný zákusok.
@katar ína1959 skúsim ti poradiť. Ja keď stáčam cesto na roládu , presuniem ho aj s pečiacim papierom na mierne VLHKÚ utierku. Zviniem-veľmi opatrne a nechám takto vychladnúť. Keď ju roztáčam je vláčna, pružná a neláme sa.
varecha.pravda.sk/recepty/orechovo-ovocna-rolada-fotorece...
@tatranka ty si taká roládková, pekne sa ti vydarila, ja keď som to pozrela myslela som, že tie kivi sú nastoknuté na banánoch a oni sú medzi nimi ako susedky
@katarina 1959 ak používaš na pečenie mastný papier,dobre ti radí @kata50.Ja používam fóliu.Rolády balím aj s fóliou a tak do utierky,ale suchej.Horúca roláda vo fólii a zbalenej utierke sa do vychladnutia vlastnou teplotou zaparí a je mäkkučná a vláčna.
@elisticka veď moje koláče sa musia postaviť do radu ďaleko, ďaleko za tvoje.Ty si cukrárka,akú treba hľadať.Ale ten opačný postup si vyskúšaj .Je to rýchlo a cestičko je dobré.
@Dorisa ďakujem za koment aj radu pre @maartinu.
@tatranka ďaľší tvoj skvelý a krásny recept... palček hore :-)
@evusik tento spôsob cesta, na rolády, torty,to čo je šľahané s bielkami a naopak robené cesto,mám od svojej nebohej mamky.Pamätám,že vždy nám niečo ľahúčke upiekla s piškótového,alebo kakaového cesta,orechového a mala to za chvíľočku.A bola veľmi šikovná na ťahanú štrúdľu,ktorú som sa naučila od nej.Škoda tých našich maminiek,že ich už nieto.Koľko krát by som veru potrebovala poradiť,hoci mám už aj ja dávno komu radiť.Preto aj takto tu na Vareche si odovzdávame generačne svoje skúsenosti. A som rada,pokiaľ si vieme v dobrom poradiť a naopak ak získam nejaké dobré recepty od mladých vareškariek.Preto že ich tu na vareche máme naozaj neúrekom.
No nerada by som bola,aby si svojej svokre spôsobila nejakú ujmu na zdraví,mojim koláčikom. Radšej jej upeč roládu,ktorú mám tu uvedenú,ako banánovú s kokosom.Možno tá jej bude chutiť a nič sa neudeje vo vašom dobrom vzťahu. xixixi
sa učí celý život VĎAKA !!! za úžasný nápad nááááádhera
Robím to tak roky a veru som veľmi spokojná.