Kiwi roláda (fotorecet)

palokuchki - fotkapalokuchki, 6. decembra 2010

Niekedy robim Slonie slzy klasicke podla povodneho receptu. Tuto verziu tohoto oblubeneho zakuska som si tentokrat zmenila a pouzila som ine suroviny.

8
porcií
25 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

cesto:
4 ks
80 g, jemný
50 g
50 g
plnka:
300 ml
2 PL, (zlatý klas)
150 g
80 g
1 KL
5 ks
poleva:
200 g
3-4 PL, horuca
1  KL




Postup

  1. 1

    Bielky vyslahame do tuha. Za staleho slahania pridame po lyziciach cukor a zltka. Pridame muku rozmiesanu s pomletymi lieskovymi orieskami a zlahka premiesame. Cesto vylejeme na plech vylozeny papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rure 180C 15 minut. Upeceny teply plat kolaca prehneme na polovicu.

    Kiwi roláda (fotorecet) - obrázok 1
  2. 2

    Z mlieka a maizeny si uvarime kasicku. Maslo vymiesame s cukrom a vanilkovym cukrom do peny. Za staleho slahania pridame po lyziciach vychladeny puding. 3/4 kremu natrieme na jednu polovicu cesta. Poukladame ocistene kiwi a potrieme ich zvysnym kremom.

    Kiwi roláda (fotorecet) - obrázok 2
  3. 3

    Pravu polovicku cesta prehneme na plnku s kiwi. Roladu dame stuhnut do chladnicky.

    Kiwi roláda (fotorecet) - obrázok 3
  4. 4

    Cukor dobre vymiesame s horucou vodou a pridame zmaknute maslo. Kolac polejeme polevou a ozdobime cokoladou.

  5. 5

    Prikladam dalsi obrazok na vysvetlenie k bodu 1. Po upeceni cesta som papier na pecenie stiahla a volne ulozila na kolac. Do prostriedku po sirke cesta som polozila trubicku z tvrdeho papiera a plat cesta som prehla. Na zdobenie som si rozpustila cokoladu. Nalliala som ju do maleho plastikoveho vrecka a na jednom konci som kusocek odstrihla.

    Kiwi roláda (fotorecet) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sailero
-s bananom to oblubujeme a poriadne zalievame cokoladou, ale aj takato premena s KIWI je krasna a CHUTNA.
hubarka35
tak toto je bomba,robievam kiwi koláč na plech,ale takto je to krajšie,bude zmena
evusik
@palokuchki už som tu niekde písala, že slonia slza je vianočný zákusok môjho muža, teda klasicky z banánom, ale už som robila aj z iným ovocím, ale ja som kiwi, pomaranč, banán.... pokrájala na kúsky a tie som "rozhádzala" po plnke a zavinula. Potom to na reze robilo takú pekný farebnú mozaiku. Tebe sa roláda nádherne vydarila :-)
marianne69
....krasna Danka....ja som robila doteraz len s bananom,vidim,ze aj ine ovocie sa da pouzit.....
tinca
ešte som zabudla dodať nechcela by som byť v koži @redakcie a vyberať tie naj- recepty do súťaže, všetko je tu úchvatné
zitar
Vyzerá sviežo a veľmi chutne. Ale..... čím si prosím Ťa vytvorila tie čokoládové čiary? Možno pre niekoho smiešna otázka, ale ja by som to chcela vedieť. Ďakujem.
zdezda
super nápad, aj na Veľkú noc :-), krásna
3sandra3
tak takúto roládu som ešte nevidela, ... krásne vyzerá a určite je aj jej chuť skvelá... ukladám si do kk.. :-))
palokuchki
Potesili ma vase komentare. Dakujem! @evusik dobry napad s tym ovocim ho pokrajat. Maracuja by bola urcite tiez velmi dobra. @zitar rozpustenu cokoladu som dala do vrecka, na jednom rohu som kusok odstrihla a cokolada mi vytekala tenkym pramienkom. @marikasu chvilu som rozmyslala, ked som pisala recept ako tento zakusok pomenovat. Nechcela som napisat slonie slzy, napadlo ma krokodilie oko ale slonie oko ma nenapadlo. Nakoniec som sa rozhodla pre velmi bezny neutralny nazov. Mozno mas pravdu, nieco nezvycajne by sa tiez hodilo.
vavan
mňaaaaaaaaam to vyzerá skvele užaj ukladám do KK.
bozulka
Krásna,tiež robievam s banánom a jahodami,takúto som ešte nerobila.Je to efektné a určite dobré!
remcula
Takže vlastně sloní slzy trochu jinak. Moc hezké!!
dogagador
@palokuchki : ja som vcera skusala slahackove minitorticky s kiwi aj s broskynami, vyzeraju super, ale cesto mi okamzite zvlhlo, takze napriek super surovinam, neboli, ako som ocakavala. chcem vediet, co spravi kiwi tejto nadhere, ci nepusti stavu a nenavlhne to cele.
marienka44
@palokuchki , na obrazku vidno, ze po upeceni a prelozeni cesta je vlozeny asi papier a este nieco, co pomáha vytvárať slzu. Prezraď, ako si to robila. Ďakujem.
jarunka
Pekne, ja tiez robievam s bananom. Vyskusam aj toto.
palokuchki
@marienka odfotila som ti papier ako som ho mala polozeny na ceste (cesto uz nemam) a polozila som nan tu trubicku co som pouzila. Je to obycajny tvrdy papier skruteny do trubicky a upevneny dvoma gumickami. @zitar pre teba som odfotila ako som si pripravila cokoladu na zdobenie. @dogagador tento kolac urcite nezvlhne od kiwi. Kiwi nie je az take stavnate. Ja som do takejto plnky uz dala aj zavarany ananas a bolo to v poriadku a ananas je ovela stavnatejsi.
palokuchki
Este raz vam vsetkym srdecne dakujem za vase komentare. Kolacik sa moze obmienat roznymi plnkami a tiez aj druhom cesta.
zitar
@palokuchki , no vedela som, že to bude dosť blbá otázka, veď je to jednoduché, ale ma to vôbec nenapadlo, ďakujem pekne.
palokuchki
@zitar , no vidis ale keby si sa neopytala, nenapadlo by ta to mozno. Vobec nevadi ze si sa pytala, ved len takto sa ucime nove finty. Aj mne to musel niekto raz ukazat, ako aj ine nove veci. Netreba sa len hanbit a treba sa len pytat.
lucylee
@palokuchki tie slonie slzy pečieš ako dlho a na akej teplote? Našla som tu pár receptov, ale nikde to autorky nepíšu...ďakujem
dogagador
vdaka za odpoved, dam sa na to nahovorit, lebo to vyzera velmi elegantne
tatranka
@palokuchki Tvoju roládku som si hneď teraz uložila do kuchárskej knihy.Je ozaj veľmi pekná a určite aj chutná.No je to tak,že dvaja keď robia to isté,nie je to to isté.Teším sa na tvoj koláčik.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia