Foto: evusik
toto v žiadnom prípade nie je recept... len taká malá ukážka toho, čo mám v komore... trochu inšpirácie nikoho nezabije :-)
Suroviny
Hrozienka v rume: | |
|
|
|
|
Orechy v rume: | |
|
|
|
|
|
|
Višne v rume: | |
|
|
|
|
|
|
Škoricová esencia: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
Vanilková esencia: | |
|
|
|
|
Zázvorový liek: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
ja som taký škrečok, veď to poznáte, čo je v komore to sa počíta, začínala som hrozienkami a skončila pri vanilkovej esencii...
-
2
naložiť hrozienka do rumu je celkom jednoduché, do vhodného pohára dáme umyté hrozienka, najlepšie také veľké sultánky a zalejeme rumom... schováme aspoň na dva týždne a priebežne odjedáme a priebežne dopĺňame hrozienka aj rum...
-
3
asi mesiac pred Vianocami nakladám do rumu orechy a lieskovce... používam ich pri pečení vianočnej štóly, alebo do guliek ktoré robím z odrezkov, prípadne nepodarkov, veď aj to sa pri pečení pritrafí...
-
4
po veľmi dlhom čase som si tohto roku znova naložila višne v rume... veľký 5 litrový pohár som naplnila višňami popresýpala cukrom a zaliala rumom... a samozrejme schovala do komory, zo začiatku som ich sem tam premiešala ale postupom času som pohár zatlačila do kúta a zabudla som naň... a dobre som spravila, sú výborné a rum sa zmenil na griotku, jednoducho dobrota...
-
5
a toto je môj tohto ročný objav... v pohári vľavo som ešte na jar naložila do rumu klinčeky, badyán a celú škoricu a získala som tak esenciu ktorú po kvapkách pridávam do drobného pečiva, medovníkov... v druhej fľaške je v brendy naložený vanilkový struk, ktorý som len rozrezala, je naložený asi dva týždne a už teraz krásne vanilkovo vonia a použijem ho pri vianočnom pečení...
-
6
aj keď v tomto nie je ani kvapka alkoholu musím na záver pridať zázvor s citrónom naložený v mede... recept mám z varechy a zvykla som si ho mať celú zimu v chladničke... tak ako míňam, tak postupne dopĺňam zázvor, citróny a dolievam medom... je to nielen zdravé a vhodné ako prevencia proti nachladnutia ale aj veľmi dobré...
-
7
ja túto dobrotu vyjedám len tak lyžičkou alebo si naložím do pohára a zalejeme horúcou, nie vriacou, vodou a mám výborný čajík...
-
8
a načo to všetko používam? nakladané hrozienka, orechy napr. do takejto bábovky
-
9
na palacinky, pravda iba pre dospelých...
-
10
a na zmrzlinové, pudingové, jogurtové a všelijaké iné poháre...
-
11
ale aj do výborných muffin, alebo cupcakes... alebo len tak mimochodom otvoriť pohár a šupnúť si za lyžicu višní v rume do pusy... veru idem si dať :-)
si dobrá...!!!
z toho čo ponúkaš-veru-nemám nič..ale mám škoricu + čili v domácej-výborne zahreje..prekrví..pri nachladnutí super...
a potom:
roky robíme bylinkové tinktúry..z byliniek lúčnych...či na záhradke vypestovaných..
bych netrpela pocitom menejcennosti-odkukám čo-to tu od teba a rozšírim svoj alkoholový repertoár..:-)
na zdravie..a dobrú chuť..!!
Niekedy keď vidím takéto "pohárové dobroty a skvosty", čo niektoré fantáziou a trpezlivosťou obdarené varecháčky uverejnia, mám chuť navštíviť ich pivnicu, špajzu, chladničku.. To musí byť nádhera. Ja by som tam len stála, ochkala a wawkala.. ako teraz.
@radost tú škoricu a čili v domácej predpokladám, že slivovici dávaš celú škoricu aj čili alebo ako? zaujímalo by ma to lebo zas do slivovice nakladá môj muž všelijaké bylinky a toto by ho zaujímalo, on nakladá všelijaké aj pitné aj nepitné také na mazanie... ak ma raz kopne múza tak tie fľaše zoradím odfotím a pridám :)
@martinis samozrejme, že ako darček je to veľmi vhodné a tri týždne do Vianoc sú na naloženie tak akurát...
@izabella929 ďakujem ale na tvoju komoru ja veru nemám, ty tam máš iné poklady ktoré tu na Vareche prezentuješ :-)
ešte raz všetkým ďakujem za priazeň :-)
všetky tieto lektvare máčame v jablkovici-slivovica je veľmi výrazná vôňou aj chuťou-muž vraví-že by to bolo škoda..:-)
nuž-nedám ti miery..podľa množstva alkoholu-odhadni si a vycibruj dľa seba..tak na pol-asi-litra som ulomila kúsok 3-4cm škorice a 1 čili..ked sme vypili-urobil muž znova-dal viac čili-pre mňa to už bolo nepitné...špetku cukru ešte-zasa-ak uznáš..všetko diriguje chuť...
a tie bylinky..noooo-tých máme požehnane...
ked máme problém s trávením-pomôže palina pravá alebo horec -jasné-v alkohole-zo dve-tri slzičky..a cítiš...
ešte jeden tip: do klasickej ALPY máčam nechtík lekársky-to nie na pitie..!!!!..ale na potieranie ,dezinfekciu-ked sa začína herpes na pere-hned potierať-ke začne ešte len svrbieť-a nevyhodí sa..táto obohatená alpa má protizápaloé účinky..teraz si močím prst-bo mám zapálený...
pekný deň
Krásne sviatky strávené v pohode a bez stresu prajem :-))
aj ja ti prajem veľa radosti, darčekov a pohody :)