Otcove osúšky fotorecept

marianne - fotkamarianne, 26. januára 2011
Otcove osúšky (fotorecept)
Foto: marianne

...ked som prisla domov, otec ma vzdy cakal s nejakym mojim oblubenym jedlom.Toto bolo jedno z nich.....

15 minút
príprava
50-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg uvarene a postruhane
odhadom
 na potretie osuskov

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Gramaz muky odhadom.Robim tak,aby sa mi s nim dobre pracovalo a najlepsie su s 1-2 dnovych zemiakov.Vypracujeme cesto na bochnicky,nechame 1 hodinku odlezat.

    Otcove osúšky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z bochnika vytvarujeme valcek,ktory pokrajame na kusky podla toho,ake chceme velke a hrube osusky.

    Otcove osúšky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kusky pekne rozvalame a dame piect na panvicu z kazdej strany dochrumkava.Ja peciem na sucho,bez tuku.Hotove potrieme maslom (vegani vynechaju).No a zo zakysankou su bozske:-)))

    Otcove osúšky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...

    Otcove osúšky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ....

    Otcove osúšky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

57 komentárov k receptu
lokše...najviac mi chutia z čerstvo uvarených zemiakov v šupke a cesto keď stojí tak redne a potom chce viac a viac múky, takže sa snažím čím skôr piecť...a s maslom roztopeným mám tiež najradšej...robím ich často....aj na Vareche sú často...nuž, je to naše národné jedlo a tak ho asi všetci robíme...a radi píšeme a fotíme......
týmto jedlom sme zakončovali gruľovky na záhumienkoch.Hojne pomastené spraženým maslom,posýpané kryštál cukrom,zvinuté v jánskom skle udržali dlho teplotu.Zapíjali sme bielou kávou ( cigorka + plnotučné mlieko )....jáj,to boli mastné brady. Doma nás bolo ako hadov :)) bola to riadná fuška,no dobre sa pieklo na kuchynskej kachľovej piecke.....moje detstvo :-) Zvyknem hlavne počas zimných večerov pripomenúť atmosféru z domova.Ďakujem za tip.
...tak lokse:-)sranda,ze ja som fakt nevedela,ze cely cas lokse robim:-) a hlavna vec,ze Lucke minule v komentari vysvetlujem,ze u nas sa lokse nikdy nerobili:-)))))u nas sa to osusky vzdy volalo....tak prepacte,nic nove....ale zboznujem ich a ked som varila, tak som to tu dala....
Lokse, nelokse....Vyzeraju vyborne :-)! My volame lokse take tie tenke. Moja babka robievala nieco podobne ako tieto osusky, volala to belose, belosky, a tiez to potierala maslom. Neviem, ci to bolo toto...
...áno, lepšie sa s ním pracuje, ani tak rýchlo neredne, ale z čerstvých sú podľa mňa omnoho chutnejšie, i ked pravda, musíme rýchlo piecť...
vždy keď prídeme na chalupu, robievam takéto lokše a pečiem ich priamo na klasickom sporáku, je to úplne iná chuť ako keď som to robila doma na panvici. Jasné že aj také sú dobré, ved sporák na drevo dnes už asi v máloktorej domácnosti najdete
@babi prave moj otec ich vzdy pekaval na stavanej peci,(aj vyspat sa na nej da:-)))lebo taku mame v dome a vtedy su fantasticke,ale co uz ostava,ked mame na ne chut, aj z elektriky na panvici su dobre...:-)
Snáď sa lokše dajú robiť aj na platni, na plyne, bývala súčasťou plyn. sporákov, keď som ho vymieňala za nový, platňu som si nechala. Aj ja som viackrát mala recept, kde sa písalo - zemiaky si uvaríme deň vopred -, tak asi niečo na tom bude, možno je rozdiel aj v múke.
jóóój,dala by som si.My milujeme lokše.:-)Tiež varím zemiaky deň vopred,ale záleži aj od druhu zemiakov.Neviem ktorá odroda je najlepšia,ale niektoré sa lepia,aj keď sú uvarené vopred.:-)
Najradšej kupujem zemiaky u nás na rínku - chodia k nám predávať až hen z maďarských dedín - Podunajskej nížiny, a vždy si pýtam krumple lokšové. Oni to už poznajú, hlavne na jeseň, keď sa začne oberačka,burčiak,kačacina, či husacina. Nikdy neskúšajte lokše robiť z mladých / vodových zemiakov/, lebo nepochodíte. Evana, i ja ich pečiem na platni, dokonca mám i starý plech zo staršieho šporáka, a tak môžem piecť aj dvojo lokší naraz na dvoch horákoch. Ale najradšej si v kľude vystačím aj s jednou platničkou. Cesto nezarábam naraz, Vždy si pripravím cesto tak na 2O- 25 kusov lokší , potom si spravím prestávku, trošku zmetiem múku zo šporáka / najlepšie povysávam/, vyčistím platničku a šup zarábam ďalšiu dávku. Robievam ich z hladkej múky, trošku soli a teda pretlačené zemiaky.
Keď sú upečené, tak sú veľmi dobré, ale to isté poznáte mnohí, keď do kačacej masti pretlačíš cesnak, trošku posolíš a lokšíky tým dobre natrieš. Kurňa, ale som hladná!
ak mate doma tazku ciernu liatinovu panvicu, (nie tie smaltovane) pecte na nej namiesto teflonovych ci inych palacinkarov. chut je taka ako ked sa piekli na sporaku s drevom.
...dakujem Vam vsetkym,az som oci vyvalila,ze ja vlastne lokse pekavam:-)))))u nas sa nikdy slovo lokse nepouzivalo,tak som si myslela,ze sa u nas nerobili:-)))))otec mi hovoril,ponahlaj sa domov osusky som ti napiekol:-))))
U nás sa robia lokše nielen k husacine, kačacine na slano, ale aj na sladko - makové s cukrom, a ako inak nezdravo omastené. Ale makové musia byť až tak, že sú čierne !!! Z tohto istého cesta potom robím malé slané osúchy ku kyslým polievkam, ale tie vykrajujem už len formičkou na pagáčiky a ovoniam ich cesnakom. Takže osúšky, osúchy, lokše - všetko nám to vonia domovom, detstvom, rodnou dedinou kde sme strávili detstvo s rodičmi.......
Lokše - tie naše u nás - sa robia tenké, a už viem, čo spravím - mojím chlapom lokše, a ako píše Hubatá - robia sa i na sladko - potrieš trochu lekvárom a nasypeš na to pomletý mak , jemne osladený práškovým cukrom. Alebo - jemne postrašíš lekvárom a posypeš mletými orechami. A ja ich mám rada i tak, že sladkú kapustu udusím presne tak, ako sa robieva k pečenému mäsu,alebo i k husacine, a ja si tú kapustu dám do lokša, zatočím ako palacinku a veľmi mi to chutí.
Najlepsie mi chutili lokse od mojej mamicky,upecene na platni sporaka ,v ktorom sa kurilo drevom.Nasladko, poliate horucim mliekom,v ktorom bolo rozpustene maslo a stedro posypane ocukrovanym makom.Naslano ,omastene cerstvym tukom ,
naplnene sladkokyslou kapustou, ako priloha k upecenej kacicke.
Vdaka za pripomienku @marianne ! ;-)
lokše ... nám ich robievala starká ... nestačila na sporáku obracať ... potrela domácim maslom, strčila do každej ruky a hybaj von ... :)
Obľúbené jedlo mojej rodiny. Robím zo zemiakov, ktoré ostali od obeda. Deti jedia len potreté maslom a posolené, ja si ich dávam s kyslou kapustou zo suda....
Presne na tej peci ! - marianne69 - to je super, rozvoniava to po celej ulici a zrazu máte zo 10 hostí a "gardenparty" môže začať. . . Ja miešam hladkú s polohrubou, tiež dávam maslo, je to lahodné, 40 kusov prehadzuje celá rodina, dimová clona po celej chalupe, priatelia pijú pivko a je ohromná zábava, ďakujem za tip
Dakujem Vam vsetkym @vladkaku :-)))veru sme mi cosi na tej chalupe odpartyovali:-)))ani vidno nas nebolo dimu cela chalupa:-)))@sissi29 veru pochybilo vcera,dcera doviedla chlapca a bolo by sa zmastilo aj viac:-)vidis Lucinka a ja som podla teba lokse piekla,ze som to este nerobila:-))))))))
aha, kazdy ma svoj receptik, svoje spomienky, svoje chute. aj ja. my sme to robili tiez od oka, hlavne v zime, lebo v mladych zemiakoch je vela vody. a volali sme to zemiakove placky. stara mama to zvykla bud posolit, alebo polekvarovat. kto co chcel...tak je to aj s vasimi plackami, loksami, osuchmi, kabacmi, volajte to , ako chcete, je to uzasne dobre a da sa k tomu dat si poharik bieleho, len nesmie byt "sepkave" ;-)
A u nás doma sa nikdy nerobili, ani lokše, ani osúšky, možno preto sa ich neviem dojesť, sú mi vzácne. Ale tie tenké sa mi veľmi nedaria, (veď kde som sa mala naučiť, keď ich mama nerobila?) tak skúsim podľa teba. Uvidíme.
Ako pozerám tie lokše sú hrubšie ako ja pečiem-- moje sú tenké..ja som sa naučila v detstve u babky , cez prázdniny sme jej pomahali,učila nás varievať také gazdovské jedla..aj chlieb pekávala v peci to boli prázdniny, na ktoré ešte aj teraz spominame ale dnešne deti to nezažiju---
Lokše robím viackrát v roku a presne tak ako píše arašidka nikdy nezarábam z celej dávky, a kupujem zemiaky - varný typ B, najlepšie sú C, ale tie sa nedajú zohnať.A ešte rada- moja skúsenosť, upečené lokše ihneď zakrývajte utierkou, budú fajn mäkučké.
@sovka ja take hrubsie pekavam,tie tenke pravdu povediac som este nepiekla,tie zemiacky take suchsie aby boli a muky tolko,aby cesto bolo vlacne a nelepilo,ale Vy ste skusena kucharka a gazdina,urcite budete vediet ako na to,este mne poradite:-)@hortenzia51 ja milujem gazdovske jedla,tieto osusky moja starka piekla a moj otec,v maminej rodine sa nepiekli....
@marianne69 takto na noc mi tu robíš chute, musím dávať pozor, by som neoslintala klávesnicu:)) Moji traja chlapi ich zbožňujú a ja samozrejme tiež, zatiaľ nám ich pekáva moja mamka a sú mňáááám :)) Aj tvoje sa pekne vydarili :))
Lokše -milované jedlo môjho manžela,robila som som z hladkej múky,piekla som najprv na platni,ale bol v kuchyni neporiadok tak som začala na liatinovej palacinkárni,sladké som mastila roztopeným maslom a slané masťou - husacou,kačacou a keď nebolo tak aj bravčovou.Ostali už len nostalgické spomienky,ale dala by som si...
Lokše robievam tiež zo zemiakov uvarených predchádzajúci deň. Míňam tak zvyšky zemiakov, ktoré sa nezjedli k mäsu (pokiaľ sa nerozhodnem pre omeletu, čo je oveľa rýchlejšie). Mne lokše viac chutia, keď sú robené na oleji ako na sucho. Potom ich už ničím nemažem. Tak som zvyknutá. S tou liatinovou panvicou ste ma inšpirovali, mala by som si ju kúpiť.
Abend, zemiaky všetkých troch typov ( A,B,C), dostať tereaz aj v Bille aj v Kauflande . Lokše som ešte nerobila, len som jedla posúchy z rezancového cesta. Mama keď robila slíže, odobrala s neho trochu a len tak na ochutnanie spravila pár, ale to je už niečo iné , nie lokše.
Verte- neverte, mne sa podarili dobré lokše z mrazeného cesta. V septembri som dostala väčšie množstvo zemiakov a keďže bývam v paneláku, nemám ich kde skladovať. Tak som zemiaky uvarila, urobila lokšové cesto, dala do sáčkov a zamrazila. Lokše som z tohto cesta piekla v decembri a boli výborné!!!!
Čo už dodať. Všetko je už napísané. Vidno, že recepty starých mám národu veľmi chutia: Tí naši predkovia vedeli ako úsporne a chutne variť. Jasné, sú to jedlá náročnejšie na čas. Ale keď to robíš tyždenne ako moja starká, tak to ide od ruky.

Pridaj komentár k receptu: