Jahodová roláda
Jahodová roláda

Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda fotorecept

elenas - fotkaelenas, 3. mája 2018
Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept)
Foto: elenas

Veľmi jemná a osviežujúca roláda z piškótového cesta. Na krém som použila zakysanú smotanu. V podstate náhodou, omylom som ju kúpila namiesto šľahačky. Výsledok je naozaj výborný, hlavne v kombinácii s jahodami. Také jarno-letné osvieženie. U nás teraz bude najobľúbenejšia. Všetkým veľmi chutila.

12
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 185 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
125 g
100 g
1 PL
1/2 ks
1 štipka
Krém:
600 g (30 %, crème fraîche)
6 PL
350 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Žĺtky vymiešame asi s tretinou cukru do penista.

    Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zvlášť vymiešame bielky spolu so soľou a šťavou z 1/2 citróna do jemných kopčekov snehu, postupne po lyžičkách pridávame zvyšný cukor, stále šľaháme až sneh nie je pevný a lesklý. Sneh z bielkov pridáme k žĺtkom a jemne venčekom spolu spojíme.

    Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Múku so škrobom preosejeme a zľahka primiešame k vajciam, aby sa zachovala penová nadýchaná hmota.

    Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 185 °C cca 15 minút do zlatista.

    Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kuchynskú utierku trochu poprášime práškovým cukrom a upečené horúce cesto prevrátime spolu s papierom na pečenie na utierku. Papier potrieme vodou a opatrne odstránime z cesta. Potom som cesto prevrátila späť na utierku tou stranou, kde bol papier (bola krajšia, pôjde navrch rolády). Cesto zvinieme spolu s utierkou, priryjeme papierom na pečenie (aby roláda nevyschla) a necháme vychladnúť.

    Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Urobíme krém. Smotanu vyšľaháme spolu s práškovým cukrom do nadýchanej peny. 30 % zakysanú smotanu som kúpila v Lidli, neviem, či sa dá kúpiť aj niekde inde. S nižším obsahom tuku smotana asi nebude taká pevná a bude sa roztekať.

    Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto rozvinieme, natrieme krémom (asi 2/3, zvyšok necháme na ozdobu), poukladáme naň pokrájané jahody. Roládu zvinieme. Vrch potrieme zvyšným krémom.

    Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ozdobíme pokrájanými jahodami a mätou. Roládu dáme na 2-3 hodiny stuhnúť do chladničky. Dobrú chuť!

    Osviežujúca smotanovo-jahodová roláda (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pěkný recept, roláda se ti moc povedla - šikulka jsi! Krásná fota, asi se mi bude o tvé roládě zdát...
1x pivonka
@Haji (3.5.2018 22:29)

Ďakujem pekne! Treba ju upiecť, naozaj je výborná, u nás sa len tak po nej zaprášilo.
1x haji