Oškvarkový mrežovník fotorecept

pacik - fotkapacik, 11. októbra 2011
Oškvarkový mrežovník (fotorecept)
Foto: pacik

Chcela som pridať recept a zistila som, že redakcia ho tu už pridala, ale bez fotiek. http://varecha.pravda.sk/recepty/oskvarkovy-mrezovnik-s-lekvarom/4139-recept.html Sú pri ňom aj skeptické komentáre a Zobraziť celý popisChcela som pridať recept a zistila som, že redakcia ho tu už pridala, ale bez fotiek. http://varecha.pravda.sk/recepty/oskvarkovy-mrezovnik-s-lekvarom/4139-recept.html Sú pri ňom aj skeptické komentáre a nakoľko je ozaj dobrý, robievam ho už roky, ak redakcia nebude namietať, pridám ho aj s fotkami. Trošku mám inú gramáž, uvediem teda svoju a ak koláčik bude chcieť niekto upiecť, nech sa rozhodne sám, ktorý.

20 minút
príprava

Suroviny

400 g
250 g
250 g
1 ks celé
1 ks
5 PL
  na posýpanie




Postup

  1. 1

    Zo všetkých surovín, okrem lekváru, vypracujeme cesto. Ja som použila menej cukru a pridala som 1 vanilkový cukor.

    Oškvarkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cca 2/3 cesta rozvaľkáme, alebo rozpackáme na menší plech. Ja mám nepriľnavý, tak som nepotierala masťou, cesto je dosť mastné.

    Oškvarkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Natrieme lekvár.

    Oškvarkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zo zvyšného cesta urobíme valčeky a pokladieme na lekvár mriežku.

    Oškvarkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme v teplovzdušnej rúre najskôr na 175°C, neskoršie na 160°C, celkom asi 25 min. Ale to už každý podľa svojej rúry. Po upečení posypeme vanilkovým cukrom.

    Oškvarkový mrežovník (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

ancicka
Ano ,je ozaj dobrý.Robievam ho ,hoci som ho už dlhšie nerobila,ale dakujem za pripomenutie.
tinca
zvláštna kombinácia oškvarky a slivkový lekvár? Ešte som to nepočula ani nejedla, takže len vyskúšať!
evanaaa
Túto kombináciu oškvariek a koláča som už viackrát videla, vlastne len tu, na Vareche, ale verím, že je dobrý taký koláčik, len by ma zaujímalo, za akým účelom sa vlastne tam tie oškvarky dávajú, zmenia chuť k lepšiemu, alebo pre niečo iné. Lebo ak by som si ich odmyslela, tak je to ináč klasický mrežovník, ktorý je dobrý sám o sebe a ak nemám oškvarky kľudne o môžem urobiť aj bez nich. Ale chcela by som ho ochutnať.
pacik
@evanaaa dodajú zvláštnu chuť, plnia aj úlohu tuku, iný sa tam nepridáva a asi fakt ho treba ochutnať, ťažko sa chuť opisuje. Prvý dôvod jeho vzniku bol asi ten, že bolo treba minúť kopu oškvarok po domácej zabíjačke, tak sa experimentovalo. Recept mám od kamarátky, ktorá ho ma od svokry, no a tá ho ma od mužovej rodiny z východu :-)
garanco
Ja som pred rokmi jedla, a boli výborné, medvedie labky so škvarkami. Skutočne to bolo tak, ako píše @pacik , gazdinka mala škvariek za plné 10 litrové vedro, tak ich míňala najrôznejšími spôsobmi.
Aj s tým lekvárom to môže byť výborné!
olinka12
No receptík nielen uložím ale aj vytlačím aby bol po ruke veľmi sa mi páči.Aj ja mám dobré škvarky domáce aj zabíjačka sa blíži budú zas tak ich treba minúť a toto vyzerá veľmi dobre.
tatranka
Kombinácia oškvariek a slivkového,lekváru,je ohromná.Mám niekoľko receptov s touto kombináciou a nedám na ňu dopustiť.Mrežovník nemám a preto si ho ukladám
coldbery
evanaaa vidieť že si nerobila škvarkove cesto na sladko...je to úplne iná chuť ako bez škvariek...ja to často robievam ale rohličky plnené lekvárom....celá rodina to zbožňuje....skús a uvidíš aký je to rozdiel...:))))
jazzfunk
V okoli Zlatych Moraviec, odkial pochadza moj ocko, sa oskvarkove cesto nasladko pouziva v mnohych receptoch...klasicka bravcova mast zo zabijacky takisto...
evanaaa
Možno ho robievala -to cesto - aj moja stará mama, len o tom neviem, myslím si podľa toho, čo som tu čítala, že sa robieval všade tam, kde mali svoje oškvarky zo zabíjačky. Práve dnes som sa v Kauflande pozerala, mali mleté oškvarky na pagáče, tak to tam bolo napísané, ale asi by neboli tak dobré na koláč ako domáce.
tatranka
Dnes som robila tvoj mrežovník.Skôr som sa k nemu nedostala.Piekla som iného druhu koláče.Musím tvoj koláčik pochváliť a doporučiť.My máme veľmi radi kombináciu cesta,slivkového lekváru a oškvariek.Ďakujem.Dobrý recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia