Oškvarkové pagáčiky

kkaja - fotkakkaja, 26. februára 2011
Oškvarkové pagáčiky
Foto: kkaja

Sú fašiangy, čas zabíjaciek, dostala som 3 dl pohár zomletých a natlačených škvariek, upiekla som z nich tieto pagáčiky. Recept mám od starej mamy a všetkým zatiaľ veľmi chutili.

130 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
2 PL
3 ks
3 dl - hustá
40 g, ( 1 kocka
400 g
0,5 dl, vlažné
 na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Urobíme si kvások a z uvedených surovín (okrem škvariek) spolu s kváskom zamiesime vláčne cesto. Necháme v teple nakysnúť.

  2. 2

    Nakysnuté cesto rozvaľkáme na hrúku asi 1,5 cm, rozotrieme polovicu škvarriek po celej ploche, posolíme ich a poprekladáme. Ľavu stranu cesta prehneme v jednej tretine, to isté spravíme sj s pravou stranou - položíme je na tú ľavú časť. Rovnakým spôsobom cesto preložíme zhora aj zdola. Takže nám ostane akási kocka. Necháme kysnúť asi 1/2 hodinu.

  3. 3

    Po pol hodine znovu rozvaľkáme, natrieme druhú polovicu škvariek, poskladáme a necháme kysnúť. Rozvaľkáme po tretíkrát na výšku asi 2 cm a vykrajujeme koliečka. Na každom koliečku urobíme ostrým nožom plytké zárezy do mriežky a za pomoci hánky na ruke a noža pagáče trochu postláčame, aby boli vyššie, s menším priemerom. ( jejda, hádam som to napísala zrozumiteľne).

  4. 4

    Preložíme na plech, potrieme vajíčkom, môžme posypať razcou a ešte posoliť a upečieme do hnedasta.

Diskusia k receptu

kata50
Vidím, že si sa práve zaregistrovala na Vareche. Tak vitaj medzi nami a cíť sa tu dobre. Tvoje škvarkovníky vyzerajú vynikajúco a určite sú aj chutné . Ukladám si do KK
dorisa
Vitaj medzi nami. Krasne pagáčiky si na úvod upiekla. Ja pagáče nie velmi viem, tak si recept ukladám, hadam sa mi podaria.
midian
Aj podľa mňa vyzerajú presne ako si predstavujem. Zhora aj zdola chrumkavé a vo vnútri nadýchané a mekučké.
bejaja
wau, vydarili sa ti, určite aj chutnučké, mám aj ja podobný recept.
kkaja
Ďakujem za privítanie a som rada, že vás zaujali. Prajem peknú nedeľu :)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
No takéto pagáče nikdy ja nemám. Prečo sa mi vždy povykacujú????
Určite sú vynikajúce.
marienka44
@Kkaja ,tento recept bol niekedy davno uverejneny v Živote. Podla mojej svokry je tam ale vela oskvarkov na 600 g múky. :-)
orchidea
Vydarené pagáčiky, mne sa nejako nikdy nepodaria také pekné. Skúsim tento tvoj recept.
evulines
Velmi vydarené pagáčiky, ja ich nemám nikdy také krásne.
klaura
no naozaj sa ti vydarili ... krásne sa lístkujú ... :)
bubinka900
Ja vždy keď robievam pagáče podľa svojho receptu tak ich mám mekučké len kým sú teplé ale keď vychladnú sú tvrdé. Skúsim podľa tvojeho receptu. A vytaj.
babkamt
ja pridám do pagáčov 2 - 3 uvarené zemiaky,pagáče zostanú vo vnútri vláčne a zvonku chrumkavé,vyskúšaj
frona
mám podobný recept na pagáče, ktorý sa u nás traduje z pokolenia na pokolenie. Vždy ich ale niekto niečim vylepší. Tvoje vyzerajú krásne. A vôbec si nemyslím @Marienka44 že je tam veľa oškvarkov a @esi : môj švagor len také najpovykacovanejšie (to je slovo!!!!) si vyberá. Vraj tie sú "najsamlepšie" :))))))) Takže vitaj!
kkaja
ešte raz vám všetkým ďakujem za privítanie, potešili ma veľmi vaše komentáre :)
cica2
krásne sa ti vydarili, si šikuľka! A vitaj, teším sa na ďalšie tvoje skvelé receptíky:))
mikemm
Chcem sa spytat,ci tam naozaj ide 0,5 litra mlieka.Zda sa mi to vela.Ale su krasne :-)
kkaja
no teda, to som tomu dala ... má to byť 0,5 dl ... asi som pri vkladaní receptu klikla bokom ... všetkým sa ospravedlňujem a tebe @mikemm ďakujem ... a že si to doteraz nikto nevšimol ... :)