Oškvarkové pagáčiky

Autor receptu: kkaja

Sú fašiangy, čas zabíjaciek, dostala som 3 dl pohár zomletých a natlačených škvariek, upiekla som z nich tieto pagáčiky. Recept mám od starej mamy a všetkým zatiaľ veľmi chutili.

130 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobíme si kvások a z uvedených surovín (okrem škvariek) spolu s kváskom zamiesime vláčne cesto. Necháme v teple nakysnúť.
  2. Nakysnuté cesto rozvaľkáme na hrúku asi 1,5 cm, rozotrieme polovicu škvarriek po celej ploche, posolíme ich a poprekladáme. Ľavu stranu cesta prehneme v jednej tretine, to isté spravíme sj s pravou stranou - položíme je na tú ľavú časť. Rovnakým spôsobom cesto preložíme zhora aj zdola. Takže nám ostane akási kocka. Necháme kysnúť asi 1/2 hodinu.
  3. Po pol hodine znovu rozvaľkáme, natrieme druhú polovicu škvariek, poskladáme a necháme kysnúť. Rozvaľkáme po tretíkrát na výšku asi 2 cm a vykrajujeme koliečka. Na každom koliečku urobíme ostrým nožom plytké zárezy do mriežky a za pomoci hánky na ruke a noža pagáče trochu postláčame, aby boli vyššie, s menším priemerom. ( jejda, hádam som to napísala zrozumiteľne).
  4. Preložíme na plech, potrieme vajíčkom, môžme posypať razcou a ešte posoliť a upečieme do hnedasta.