Foto: babkamt
Na internete ma upútali motýle z kysnutého cesta. Dnes som varila fazuľovú polievku a k nej tieto oškvarkové motýle z polovice kysnutého cesta. Z Zobraziť celý popisNa internete ma upútali motýle z kysnutého cesta. Dnes som varila fazuľovú polievku a k nej tieto oškvarkové motýle z polovice kysnutého cesta. Z druhej polovice cesta som robila slaný prekladaný koláč podľa @alex37
na 200 °C
Suroviny
750 g |
|
375 ml |
|
180 ml |
|
2,5 čl |
|
30 g |
|
1 čl |
|
na motýle: | |
250 g |
|
1 ks na potretie cesta |
|
Na syrový koláč: | |
200 ml |
|
150 g strúhaný |
|
100 g strúhaný |
|
60 g na potretie koláča |
|
Postup
-
1
Múku preosejem so soľou.. Dám si do vlažného mlieka s 1 čl cukru - vykysnúť kvások.Z uvedených surovín som zarobila cesto. Bez kysnutia som ho rozdelila na dve časti.
-
2
Prvú polovici som som rozdelila na 6 častí. Každú som natenko rozvaľkala.
-
3
Natrela som rozvaľkané cesto oškvarkami. Potom som cesto zrolovala. Prekrojila som ho na dve časti.
-
4
Vznikli mi dva valčeky.Každý som prerezala asi do jednej tretiny z každej strany. Cesto som trochu pootočila , aby narezaná časť smerovala hore. Potom som cestá zrolovala.Vytvorilo to motýlie krídla.
-
5
Tu je cesto už zrolované z oboch strán.
-
6
Koláč som uložila na plech vystlaný fóliou na pečenie. Nechala som ich ešte podkysnúť asi 20 minút. Natrela som ich vajcom zmiešaným s troškou mlieka a soli. Vrch som posypala celým kmínom a slečnicou.
-
7
Piekla som ich na 200°C asi 17 minút.
-
8
Syrový koláč: syr som si nastrúhala , pripravila som si kyslú smotanu a soľ.
-
9
Druhú polovicu cesta som rozdelila na 5 častí. Nádobu som si vymastila maslom. Každú som natenko rozvaľkala na veľkosť nádoby , v ktorej budem koláč piecť. Preložila som kruh do nádoby , natrela som ho smotanou , posypala syrom , osolila. Toto som opakovala. Vrch som nenatrela smotanou ale len maslom.
-
10
Koláč som narezala, aby mala kade unikať para. Nechala som ho kysnúť, kým som spravila motýle. Do mojej formy by bolo stačilo menej vrstiev cesta.
-
11
Koláč som piekla na 180°C 45 min.Posladných 15 minút som ho piekla prikrytý pečiacim papierom. Po 40 minútach som prepla ohrev len na spodok a tak som koláč dopiekla.
-
12
Tu som z neho kúsok narezala , keď trochu vychladol.
krásny recept, chválim!
už je v kk
@pustmadnu no aspoň že na oči pôsobí dobre. Škoda , že ti nemôžem dať ochutnať:-)
@pusta ďakujem za pochvalu. Pri tomto postupe - zrolované cesto prekrojiť , pootočiť , aby kraje prekrojeného cesta išli smerom hore, sa cesto po upečení krásne lístkuje.
Výborná príloha k fazuľovej polievke, aj u nás veľmi obľúbená...
A musím uznať, že aj inšpirácia od @alex37 sa Ti veľmi podarila :)