Oškvarkové motýle fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 29. apríla 2014
Oškvarkové motýle (fotorecept)
Foto: babkamt

Na internete ma upútali motýle z kysnutého cesta. Dnes som varila fazuľovú polievku a k nej tieto oškvarkové motýle z polovice kysnutého cesta. Z Zobraziť celý popisNa internete ma upútali motýle z kysnutého cesta. Dnes som varila fazuľovú polievku a k nej tieto oškvarkové motýle z polovice kysnutého cesta. Z druhej polovice cesta som robila slaný prekladaný koláč podľa @alex37

17 minút
na 200 °C

Suroviny

750 g
375 ml
180 ml
2,5 čl
30 g
1 čl
na motýle:
250 g
1 ks na potretie cesta
Na syrový koláč:
200 ml
150 g strúhaný
100 g strúhaný
60 g na potretie koláča




Postup

  1. 1

    Múku preosejem so soľou.. Dám si do vlažného mlieka s 1 čl cukru - vykysnúť kvások.Z uvedených surovín som zarobila cesto. Bez kysnutia som ho rozdelila na dve časti.

    Oškvarkové motýle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prvú polovici som som rozdelila na 6 častí. Každú som natenko rozvaľkala.

    Oškvarkové motýle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Natrela som rozvaľkané cesto oškvarkami. Potom som cesto zrolovala. Prekrojila som ho na dve časti.

    Oškvarkové motýle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vznikli mi dva valčeky.Každý som prerezala asi do jednej tretiny z každej strany. Cesto som trochu pootočila , aby narezaná časť smerovala hore. Potom som cestá zrolovala.Vytvorilo to motýlie krídla.

    Oškvarkové motýle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu je cesto už zrolované z oboch strán.

    Oškvarkové motýle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláč som uložila na plech vystlaný fóliou na pečenie. Nechala som ich ešte podkysnúť asi 20 minút. Natrela som ich vajcom zmiešaným s troškou mlieka a soli. Vrch som posypala celým kmínom a slečnicou.

    Oškvarkové motýle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Piekla som ich na 200°C asi 17 minút.

    Oškvarkové motýle (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Syrový koláč: syr som si nastrúhala , pripravila som si kyslú smotanu a soľ.

    Oškvarkové motýle (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Druhú polovicu cesta som rozdelila na 5 častí. Nádobu som si vymastila maslom. Každú som natenko rozvaľkala na veľkosť nádoby , v ktorej budem koláč piecť. Preložila som kruh do nádoby , natrela som ho smotanou , posypala syrom , osolila. Toto som opakovala. Vrch som nenatrela smotanou ale len maslom.

    Oškvarkové motýle (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Koláč som narezala, aby mala kade unikať para. Nechala som ho kysnúť, kým som spravila motýle. Do mojej formy by bolo stačilo menej vrstiev cesta.

    Oškvarkové motýle (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Koláč som piekla na 180°C 45 min.Posladných 15 minút som ho piekla prikrytý pečiacim papierom. Po 40 minútach som prepla ohrev len na spodok a tak som koláč dopiekla.

    Oškvarkové motýle (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tu som z neho kúsok narezala , keď trochu vychladol.

    Oškvarkové motýle (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

jozka2
Obidva sposoby upravy vezeraju velmi jedlo.
daguska
Velmi pekne si napiekla.Urcite sú motýliky aj chutné.
babkamt
Ďakujem za komentáre. Tým , že sa cesto na motýle zroluje a potom prereže - sa krásne lístkuje.
afataga
mne sa paci viac ten syrovy kolac, mohol by sa ovonat aj cesnakom
alex37
motyle krasne sa ti veru podarili, a syrový vyzerá v tvoje verzii tiez super :-)
pusta
@babkamt , z oškvarkov sa dá do slova a do písmena kúzliť, a ty to veru vieš :-)
krásny recept, chválim!
už je v kk
babkamt
@afataga tiež som nad tým rozmýšľala, že pridám do smotany cesnak. Na Farmárskych trhoch som kúpila krásnu prerastenú slaninku - mohla som z nej trochu pridať. Určite by to koláču neublížilo.
@pustmadnu no aspoň že na oči pôsobí dobre. Škoda , že ti nemôžem dať ochutnať:-)
babkamt
@alex37 ďakujem za pochvalu.Ty si v syrovom jeden plát cesta natrela maslom, prikryla druhým plátom a až na druhý si dávala smotanu a syr.Ja som dávala smotanu so syrom na každý plát cesta. Ale na chuti to nič nemení.
@pusta ďakujem za pochvalu. Pri tomto postupe - zrolované cesto prekrojiť , pootočiť , aby kraje prekrojeného cesta išli smerom hore, sa cesto po upečení krásne lístkuje.
medovnicek
k tej fazuľovej polievke to musí byť skvelá príloha, nechám sa určite tebou inšpirovať
eviana
Páčia sa mi Tvoje motýliky s oškvarkami, robievam roládky, slimáky, štangličky, trojuholníky na tento spôsob... hádam niekedy aj motýliky podľa Teba skúsim spraviť, sú naozaj krásne a aj oči jedia :)
Výborná príloha k fazuľovej polievke, aj u nás veľmi obľúbená...
A musím uznať, že aj inšpirácia od @alex37 sa Ti veľmi podarila :)