Oškvarkové motýle (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Na internete ma upútali motýle z kysnutého cesta. Dnes som varila fazuľovú polievku a k nej tieto oškvarkové motýle z polovice kysnutého cesta. Z druhej polovice cesta som robila slaný prekladaný koláč podľa @alex37

17 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejem so soľou.. Dám si do vlažného mlieka s 1 čl cukru - vykysnúť kvások.Z uvedených surovín som zarobila cesto. Bez kysnutia som ho rozdelila na dve časti.
  2. Prvú polovici som som rozdelila na 6 častí. Každú som natenko rozvaľkala.
  3. Natrela som rozvaľkané cesto oškvarkami. Potom som cesto zrolovala. Prekrojila som ho na dve časti.
  4. Vznikli mi dva valčeky.Každý som prerezala asi do jednej tretiny z každej strany. Cesto som trochu pootočila , aby narezaná časť smerovala hore. Potom som cestá zrolovala.Vytvorilo to motýlie krídla.
  5. Tu je cesto už zrolované z oboch strán.
  6. Koláč som uložila na plech vystlaný fóliou na pečenie. Nechala som ich ešte podkysnúť asi 20 minút. Natrela som ich vajcom zmiešaným s troškou mlieka a soli. Vrch som posypala celým kmínom a slečnicou.
  7. Piekla som ich na 200°C asi 17 minút.
  8. Syrový koláč: syr som si nastrúhala , pripravila som si kyslú smotanu a soľ.
  9. Druhú polovicu cesta som rozdelila na 5 častí. Nádobu som si vymastila maslom. Každú som natenko rozvaľkala na veľkosť nádoby , v ktorej budem koláč piecť. Preložila som kruh do nádoby , natrela som ho smotanou , posypala syrom , osolila. Toto som opakovala. Vrch som nenatrela smotanou ale len maslom.
  10. Koláč som narezala, aby mala kade unikať para. Nechala som ho kysnúť, kým som spravila motýle. Do mojej formy by bolo stačilo menej vrstiev cesta.
  11. Koláč som piekla na 180°C 45 min.Posladných 15 minút som ho piekla prikrytý pečiacim papierom. Po 40 minútach som prepla ohrev len na spodok a tak som koláč dopiekla.
  12. Tu som z neho kúsok narezala , keď trochu vychladol.