Oškvarkové motýle (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Na internete ma upútali motýle z kysnutého cesta. Dnes som varila fazuľovú polievku a
k nej tieto oškvarkové motýle z polovice kysnutého cesta. Z druhej polovice cesta som
robila slaný prekladaný koláč podľa @alex37
Postup
- Múku preosejem so soľou.. Dám si do vlažného mlieka s 1 čl cukru - vykysnúť kvások.Z uvedených surovín som zarobila cesto. Bez kysnutia som ho rozdelila na dve časti.
- Prvú polovici som som rozdelila na 6 častí. Každú som natenko rozvaľkala.
- Natrela som rozvaľkané cesto oškvarkami. Potom som cesto zrolovala. Prekrojila som ho na dve časti.
- Vznikli mi dva valčeky.Každý som prerezala asi do jednej tretiny z každej strany. Cesto som trochu pootočila , aby narezaná časť smerovala hore. Potom som cestá zrolovala.Vytvorilo to motýlie krídla.
- Tu je cesto už zrolované z oboch strán.
- Koláč som uložila na plech vystlaný fóliou na pečenie. Nechala som ich ešte podkysnúť asi 20 minút. Natrela som ich vajcom zmiešaným s troškou mlieka a soli. Vrch som posypala celým kmínom a slečnicou.
- Piekla som ich na 200°C asi 17 minút.
- Syrový koláč: syr som si nastrúhala , pripravila som si kyslú smotanu a soľ.
- Druhú polovicu cesta som rozdelila na 5 častí. Nádobu som si vymastila maslom. Každú som natenko rozvaľkala na veľkosť nádoby , v ktorej budem koláč piecť. Preložila som kruh do nádoby , natrela som ho smotanou , posypala syrom , osolila. Toto som opakovala. Vrch som nenatrela smotanou ale len maslom.
- Koláč som narezala, aby mala kade unikať para. Nechala som ho kysnúť, kým som spravila motýle. Do mojej formy by bolo stačilo menej vrstiev cesta.
- Koláč som piekla na 180°C 45 min.Posladných 15 minút som ho piekla prikrytý pečiacim papierom. Po 40 minútach som prepla ohrev len na spodok a tak som koláč dopiekla.
- Tu som z neho kúsok narezala , keď trochu vychladol.