Originálna pizza Margherita
šéfkuchár, 11. augusta 2023
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Upečte si vynikajúcu domácu pizzu podľa profíka Andreu Enu.
porcií
príprava
na 250 °C
Suroviny
1 kg (alebo hladká múka špeciál 00) |
|
10 g |
|
1-2 g čerstvé |
|
700 ml vlažná |
|
50 ml |
|
20 g |
|
Obloženie: | |
720 g |
|
600 g |
|
čerstvá |
|
Postup
-
1
Zmiešame cukor a droždie, potom pridáme múku a vlažnú vodu. Miešame mixérom alebo ručne 10 minút. Potom do cesta pridáme olej a znovu premiesime. Nakoniec pridáme soľ a ešte premiesime.
- 2
Cesto preložíme do misy a dáme kysnúť prikryté vlhkou utierkou alebo igelitom do chladničky na 24 hodín.
- 3
Potom cesto vyberieme z chladničky a necháme hodinu stáť pri izbovej teplote.
- 4
Z cesta urobíme 6 guľôčok a necháme ešte 2 hodiny kysnúť.
- 5
Z každej guľôčky rukami vytvarujeme pizzu. Natrieme dostatočne paradajkovým podkladom. Dáme piecť do rúry rozohriatej na 250 stupňov na rozohriaty plech alebo pizza kameň. Pečieme 6–7 minút.
- 6
Opatrne povytiahneme z rúry, obložíme mozzarellou a pizzu dáme ešte na dve minúty piecť. Ozdobíme bazalkou.
- 7
Paradajkový podklad: „Na pizzu s váhou cesta 240 g by malo ísť 120 g paradajkového podkladu. Najlepšie je pripraviť si ho doma – luxusný je z cherry paradajok, ktoré upečieme pri 220 °C s cesnakom, rozmarínom a olejom a rozmixujeme. Z tejto zmesi môžete urobiť nielen základ na pizzu, ale napríklad aj paradajkovú polievku," radí Talian Andrea Ena, majiteľ bratislavskej reštaurácie, ktorý už 20 rokov žije na Slovensku. „Ak ste zástancami superrýchlych riešení, najlepšie sú lúpané talianske paradajky v konzerve, ktoré rozmixujete a dochutíte. Ale doma vyrobený paradajkový podklad chutí najlepšie,“ dodáva. Viac tipov, ako urobiť perfektnú domácu pizzu nájdete v tomto článku.
Tiež pizza:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Áno.
Ďakujem za reakciu.
Keď dáš veľa drozdia, máš z toho koláč, takto je to tenučká pizza ako má byť.
Áno, ide tam naozaj len pár gramov, cesto síce dlhšie kynie cez noc v chladničke ale to je normálne, v talianskych pizzeriach robia tiež cesto vopred na pár dní. Ja robievam pizzu aspoň raz do mesiaca a zvykol som si na tento recept, doteraz najlepší čo som skúsil:
www.toprecepty.cz/recept/68510-testo-na-pizzu/...
Pizzu nepečiem často. Najbližšie skúsim iba so štipkou droždia podľa priloženého receptu. @kimlo ďakujem za reakciu.