Orechový zákusok
Orechový zákusok

Orechový zákusok fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, 2. apríla 2024
Orechový zákusok (fotorecept)
Foto: tejaja

Niet nič lepšie do koláčov a zákuskov ako sú vlašské orechy. Výborne ochutia a vzhľadom k obsahu tuku v nich aj krásne zvláčnejú cesto. Zobraziť celý popisNiet nič lepšie do koláčov a zákuskov ako sú vlašské orechy. Výborne ochutia a vzhľadom k obsahu tuku v nich aj krásne zvláčnejú cesto. Výsledok je vždy výborný.

1 plech (cca 32x40 c
porcia
90 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
200 g
100 g mleté
10 PL vlažná
z 1/2 citróna
250 g
1 bal.
Krém:
300 ml
1 bal.
100 g mleté
120 g
2 PL
200 g (alebo Hera)
Navrch:




Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme cesto. Žĺtky, cukor a 5 lyžíc vlažnej vody vyšľaháme do peny.

    Orechový zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme mleté orechy, nastrúhanú citrónovú kôru a zvyšných 5 lyžíc vlažnej vody. Prešľaháme.

    Orechový zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Múku premiešame s práškom do pečiva a bielky vyšľaháme na pevný sneh. Striedavo jemne vmiešavame múku a sneh do cesta.

    Orechový zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme na 180 °C asi 40 minút (kontrolujeme). Upečené cesto vyberieme z rúry a necháme vychladnúť v plechu.

    Orechový zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z mlieka odoberieme troška do hrnčeka a rozhabarkujeme v ňom múku. Do zvyšku mlieka pridáme práškový a vanilkový cukor a privedieme k varu. Pridáme mleté orechy a mlieko s múkou a za stáleho miešania krátko povaríme do zhustnutia. Necháme úplne vychladnúť. Do vychladnutej orechovej masy všľaháme po menších kúskoch maslo.

    Orechový zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotový krém navrstvíme na úplne vychladnuté upečené cesto a rozotrieme.

    Orechový zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec posypeme nastrúhanou čokoládou a zákusok dáme do chladničky stuhnúť.

    Orechový zákusok (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

barny
Dnes som ho upiekla a som spokojná. Nenáročná príprava a lahodná chuť.