Orechový cheesecake so slaným karamelom
z hotela Color*** v Bratislave, 17. novembra 2020

Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
príprava
na 160 °C
Suroviny
Korpus: | |
150 g |
|
80 g rozpustené |
|
50 g nasekané |
|
štipka |
|
Krém: | |
500 g |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
3 PL |
|
600 g |
|
3 ks |
|
Navrch: | |
100 g nasekané |
|
100 g |
|
3 PL |
|
1/2 PL |
|
Postup
-
1
Korpus: V miske spojíme najemno rozdrvené sušienky, nasekané oriešky, soľ a roztopené maslo. Cesto utlačíme na dno tortovej formy (26 cm), ktoré sme vystlali papierom na pečenie, a odložíme do chladničky.
-
2
Krém: Dôkladne vyšľaháme mascarpone s cukrom, vanilkou a múkou. Pridáme kyslú smotanu a opäť dobre vyšľaháme. Nakoniec postupne po jednom zašľaháme celé vajíčka na menších otáčkach.
-
3
Krém nalejeme na stuhnutý korpus a koláč vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme zhruba 45 minút. Upečený cheesecake sa pri zatrasení musí v strede vlniť a po stranách by mal byť pevný. Koláč necháme kompletne vychladnúť a uložíme ho na noc do chladničky.
-
4
Na druhý deň prejdeme tortovú obruč zvnútra nožom, otvoríme a uvoľníme cheesecake. Na vrchnú dekoráciu na panvici opražíme nasekané orechy, pridáme cukor, soľ a trochu vody. Spolu varíme, až kým zmes nenadobudne jantárovú farbu karamelu, stiahneme z plameňa a ešte horúcou (tekutou) orechovou zmesou koláč lyžicou polievame.
Diskusia k receptu