Orechový cheesecake
Orechový cheesecake

Orechový cheesecake so slaným karamelom

Norbert Zsákovics a Miroslav Kruft
z hotela Color*** v Bratislave, 17. novembra 2020
Orechový cheesecake so slaným karamelom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
30 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

Korpus:
150 g
80 g rozpustené
50 g nasekané
štipka
Krém:
500 g
100 g
1 bal.
3 PL
600 g
3 ks
Navrch:
100 g nasekané
100 g
3 PL
1/2 PL




Postup

  1. 1

    Korpus: V miske spojíme najemno rozdrvené sušienky, nasekané oriešky, soľ a roztopené maslo. Cesto utlačíme na dno tortovej formy (26 cm), ktoré sme vystlali papierom na pečenie, a odložíme do chladničky.

  2. 2

    Krém: Dôkladne vyšľaháme mascarpone s cukrom, vanilkou a múkou. Pridáme kyslú smotanu a opäť dobre vyšľaháme. Nakoniec postupne po jednom zašľaháme celé vajíčka na menších otáčkach.

  3. 3

    Krém nalejeme na stuhnutý korpus a koláč vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme zhruba 45 minút. Upečený cheesecake sa pri zatrasení musí v strede vlniť a po stranách by mal byť pevný. Koláč necháme kompletne vychladnúť a uložíme ho na noc do chladničky.

  4. 4

    Na druhý deň prejdeme tortovú obruč zvnútra nožom, otvoríme a uvoľníme cheesecake. Na vrchnú dekoráciu na panvici opražíme nasekané orechy, pridáme cukor, soľ a trochu vody. Spolu varíme, až kým zmes nenadobudne jantárovú farbu karamelu, stiahneme z plameňa a ešte horúcou (tekutou) orechovou zmesou koláč lyžicou polievame.

Diskusia k receptu