Orechový cheesecake

Orechový cheesecake so slaným karamelom

Autor receptu: redakcia

30 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: V miske spojíme najemno rozdrvené sušienky, nasekané oriešky, soľ a roztopené maslo. Cesto utlačíme na dno tortovej formy (26 cm), ktoré sme vystlali papierom na pečenie, a odložíme do chladničky.
  2. Krém: Dôkladne vyšľaháme mascarpone s cukrom, vanilkou a múkou. Pridáme kyslú smotanu a opäť dobre vyšľaháme. Nakoniec postupne po jednom zašľaháme celé vajíčka na menších otáčkach.
  3. Krém nalejeme na stuhnutý korpus a koláč vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C a pečieme zhruba 45 minút. Upečený cheesecake sa pri zatrasení musí v strede vlniť a po stranách by mal byť pevný. Koláč necháme kompletne vychladnúť a uložíme ho na noc do chladničky.
  4. Na druhý deň prejdeme tortovú obruč zvnútra nožom, otvoríme a uvoľníme cheesecake. Na vrchnú dekoráciu na panvici opražíme nasekané orechy, pridáme cukor, soľ a trochu vody. Spolu varíme, až kým zmes nenadobudne jantárovú farbu karamelu, stiahneme z plameňa a ešte horúcou (tekutou) orechovou zmesou koláč lyžicou polievame.