Foto: alexola
... alebo zázvorovo-orechový? pre milovníkov zázvoru a orechov :) Inšpirácia z receptu bez obrázku, takže takto vyzerá podľa mňa.. množstvo orechov a zázvoru podľa Zobraziť celý popis... alebo zázvorovo-orechový? pre milovníkov zázvoru a orechov :) Inšpirácia z receptu bez obrázku, takže takto vyzerá podľa mňa.. množstvo orechov a zázvoru podľa chuti, v recepte uvádzam množstvá, koľko som použila ja.
porcie
príprava
na 165 °C
Postup
-
1
Na dno malej tortovej formy som pripla papier na pečenie a boky formy som vymastila a vysypala hrubou múkou. Použite svoj osvedčený postup. Na dno som poukladala polovičky vlašských orechov (nemusí ich byť toľko, ale u nás sú orechy, navyše upečené, veľmi obľúbené) a na ne nakladaný zázvor (asi polovicu množstva, ktoré sa rozhodnete použiť - pokrájajte na menšie kúsky). V pôvodnom recepte bol použitý zázvor kandizovaný, ja som však potrebovala minúť tento nakladaný a výsledná chuť bola výborná. Zázvoru použite kľudne viac, ako je na fotke (fotka zo štádia prípravy)
-
2
Z masla, múky a cukru (použila som hnedý) som urobila "mrveničku". Časťou mrveničky (asi 100g) som zasypala spodnú vrstvu orechov a zázvoru.
-
3
Do zvyšnej mrveničky som pridala zostávajúci pokrájaný zázvor, asi dve hrste orechov, ktoré som len v rukách nahrubo pomrvila, rozmiešané vajíčko, kyslú smotanu, sódu bikarbónu, sušený zázvor a citrónovú kôru. Zmes som premiešala, nechala chvíľu postáť a keď sa cukor roztopil...
-
4
... doliala som túto zmes do formy.
-
5
Piekla som v teplovzdušnej rúre pri cca 165°C asi 45-50 minút - treba sledovať a skúsiť špajdlou, či je koláč prepečený.
-
6
Zvonku je koláč chrumkavý, vo vnútri vďaka kyslej smotane jemný a trochu "mokrejší" a výsledná chuť zázvoru v kombinácii s pečenými orechmi ho predurčuje k tomu, aby sa stal aj vašim obľúbeným koláčom :) Titulná fotka je z iného pečenia - v menšom plechu, kde výsledný koláč bol nižší, samozrejme rýchlejšie upečený, ale rovnako chutný. Vraj, "každý ďalší je lepší a lepší"...
Diskusia k receptu