Orechovo-zázvorový koláč fotorecept

alexola - fotkaalexola, 24. februára 2015
Orechovo-zázvorový koláč (fotorecept)
Foto: alexola

... alebo zázvorovo-orechový? pre milovníkov zázvoru a orechov :) Inšpirácia z receptu bez obrázku, takže takto vyzerá podľa mňa.. množstvo orechov a zázvoru podľa chuti, v recepte uvádzam množstvá, koľko som použila ja.

4
porcie
20 minút
príprava
50 minút
na 165 °C

Suroviny

100 g
200 g
160 g
1 ks
300 g
1 ČL
80 g
1 ČL
1 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na dno malej tortovej formy som pripla papier na pečenie a boky formy som vymastila a vysypala hrubou múkou. Použite svoj osvedčený postup. Na dno som poukladala polovičky vlašských orechov (nemusí ich byť toľko, ale u nás sú orechy, navyše upečené, veľmi obľúbené) a na ne nakladaný zázvor (asi polovicu množstva, ktoré sa rozhodnete použiť - pokrájajte na menšie kúsky). V pôvodnom recepte bol použitý zázvor kandizovaný, ja som však potrebovala minúť tento nakladaný a výsledná chuť bola výborná. Zázvoru použite kľudne viac, ako je na fotke (fotka zo štádia prípravy)

    Orechovo-zázvorový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z masla, múky a cukru (použila som hnedý) som urobila "mrveničku". Časťou mrveničky (asi 100g) som zasypala spodnú vrstvu orechov a zázvoru.

    Orechovo-zázvorový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do zvyšnej mrveničky som pridala zostávajúci pokrájaný zázvor, asi dve hrste orechov, ktoré som len v rukách nahrubo pomrvila, rozmiešané vajíčko, kyslú smotanu, sódu bikarbónu, sušený zázvor a citrónovú kôru. Zmes som premiešala, nechala chvíľu postáť a keď sa cukor roztopil...

    Orechovo-zázvorový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ... doliala som túto zmes do formy.

    Orechovo-zázvorový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Piekla som v teplovzdušnej rúre pri cca 165°C asi 45-50 minút - treba sledovať a skúsiť špajdlou, či je koláč prepečený.

    Orechovo-zázvorový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zvonku je koláč chrumkavý, vo vnútri vďaka kyslej smotane jemný a trochu "mokrejší" a výsledná chuť zázvoru v kombinácii s pečenými orechmi ho predurčuje k tomu, aby sa stal aj vašim obľúbeným koláčom :) Titulná fotka je z iného pečenia - v menšom plechu, kde výsledný koláč bol nižší, samozrejme rýchlejšie upečený, ale rovnako chutný. Vraj, "každý ďalší je lepší a lepší"...

    Orechovo-zázvorový koláč (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu
@atafaga určite môže byť aj čerstvý strúhaný zázvor, robila som už aj tak. @sefka2 tento nakladaný som kúpila počas ázijského týždňa v Lidl, kľudne aj čerstvý, v originál recepte bol kandizovaný, ale s takým som neskúšala.
Musela som koláč vyskúšať.Použila som trstinový cukor a špaldovú múku.Prvú vrstvu - mrveničku som dala na chvíľku zapiecť do chrumkava a potom som dala tekuté cesto.Koláčik je vynikajúci, nabudúce dám trocha viac sušeného zázvoru.Mám pocit, že lepší je na druhý deň - taký odležaný, chute viac vyniknú.Použila som kandizovaný zázvor.

Pridaj komentár k receptu: