Orechovo-rumová torta, klasika starých mám
Foto: ami
Voľakedy som podobnú tortu jedla v tvare podkovy. Je plná orechov, čokoládového krému s vôňou rumu. Klasika, ktorú máme najradšej.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
7 ks |
|
200 g |
|
100 g mleté |
|
200 g |
|
10 PL horúca |
|
1/2 bal. |
|
Plnka: | |
80 g |
|
5 ks |
|
štipka |
|
500-750 g |
|
230 g |
|
2 bal. |
|
2 PL |
|
150 g |
|
Postup
-
1
Cesto: Vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme vodu. Prisypeme sypké suroviny a nakoniec sneh vyšľahaný z bielkov. Na spodok tortovej formy dáme papier na pečenie, boky formy nevymasťujeme ani nevysypávame. Cesto dáme do formy a pečieme na 180 °C asi 40 min, potom znížime teplotu na 165 °C a dopečieme ešte asi 10 min.
- 2
Plnka v mikrovlnke: Do misy, ktorá môže ísť do mikrovlnky rozbijeme celé vajíčka, pridáme štipku soli, kryštálový aj vanilkový cukor, krátko metličkami vyšľaháme do peny. Do inej misy dáme zmäknuté maslo (ja dávam 2 veľké a celkom to stačí, ak chcete krém pevnejší a viac, tak kľudne pridajte viac masla), trochu ho roztlačíme vidličkou a necháme na izbovej teplote. Keď máme vajíčka s cukrom vyšľahané do peny, misu dáme do mikrovlnky - nezakrývame. Nastavíme časovač na 5-7 minút (ja dávam 6 minút na 5 vajec) a zapneme. POZOR! Po každých 20 sekundách mikrovlnku otvoríme a zmes krátko prešľaháme metličkou. Nenechávať dlhšie v mikrovlnke, inak sa z toho stane sladká praženica. Toto opakujeme tých 5-7 minút.
- 3
Do mikrovlnky potom dáme roztopiť čokoládu nalámanú v miske, alebo ju roztopíme nad parou. Následne rozmixujeme zmäknuté maslo a pridáme polovicu horúcej vaječnej zmesi (mala by mať hustejšiu konzistenciu, ale liať sa). Nič sa nezrazí. Pridáme roztopenú čokoládu a šľaháme, šľaháme. Druhú polovicu vaječnej zmesi necháme poriadne vychladnúť. Keď je už prvá polovica s maslom poriadne vyšľahaná (môže to dlhšie trvať), pridáme rum a vychladnutú druhú polovicu vaječnej zmesi. Šľaháme pokiaľ sa všetko nespojí.
- 4
Upečený vychladnutý korpus prerežeme na 3 časti a naplníme. Občas ešte aj tortový korpus polejem cukrovou vodou zmiešanou s rumom, alebo nejakým sirupom ak máte, či kompótovou šťavou. Ale nemusí to byť poliate ničím. Natrieme vrstvu džemu a na to vrstvu plnky. Takto poskladáme celú tortu. Torta sa lepšie potiera ak je krém trošku vychladený v chladničke. Zdobenie torty je na vás.
Tiež orechová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Dakujem :) forma 26cm. Maslo 2x 250g + 1x250g podla potreby. Ano dlho som robievala slahany nad parou a toto je ovela rychlejsie a rovnaky vysledok.
je to na kazdom, mne sa tento postup osvedcil, je to ovela rychlejsie ako nad parou a neboli tak ruka :) ale verim ze niekomu nemusi mikrovlnka vyhovovat.
neskoro ale predsa :) rozmer formy 24 alebo 26cm (piekla som uz v oboch a nejak velky rozdiel to nebol). Masla staci aj 500g ale cim viac tym je krem pevnejsi, takze moze sa podla potreby pridavat este aj to tretie maslo. Ja vacsinou z toho tretieho dam uz len 1/3 a v pohode to drzi tvar.
Veru ono sa to moze len zdat, ale v skutocnosti je to hotove do par minut, v porovnani s kremom nad parou ktory trva dlhsie. Ale kazdemu ako vyhovuje.