Orechová torta

Orechovo-rumová torta, klasika starých mám

Autor receptu: ami

Voľakedy som podobnú tortu jedla v tvare podkovy. Je plná orechov, čokoládového krému s vôňou rumu. Klasika, ktorú máme najradšej.

50 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme vodu. Prisypeme sypké suroviny a nakoniec sneh vyšľahaný z bielkov. Na spodok tortovej formy dáme papier na pečenie, boky formy nevymasťujeme ani nevysypávame. Cesto dáme do formy a pečieme na 180 °C asi 40 min, potom znížime teplotu na 165 °C a dopečieme ešte asi 10 min.
  2. Plnka v mikrovlnke: Do misy, ktorá môže ísť do mikrovlnky rozbijeme celé vajíčka, pridáme štipku soli, kryštálový aj vanilkový cukor, krátko metličkami vyšľaháme do peny. Do inej misy dáme zmäknuté maslo (ja dávam 2 veľké a celkom to stačí, ak chcete krém pevnejší a viac, tak kľudne pridajte viac masla), trochu ho roztlačíme vidličkou a necháme na izbovej teplote. Keď máme vajíčka s cukrom vyšľahané do peny, misu dáme do mikrovlnky - nezakrývame. Nastavíme časovač na 5-7 minút (ja dávam 6 minút na 5 vajec) a zapneme. POZOR! Po každých 20 sekundách mikrovlnku otvoríme a zmes krátko prešľaháme metličkou. Nenechávať dlhšie v mikrovlnke, inak sa z toho stane sladká praženica. Toto opakujeme tých 5-7 minút.
  3. Do mikrovlnky potom dáme roztopiť čokoládu nalámanú v miske, alebo ju roztopíme nad parou. Následne rozmixujeme zmäknuté maslo a pridáme polovicu horúcej vaječnej zmesi (mala by mať hustejšiu konzistenciu, ale liať sa). Nič sa nezrazí. Pridáme roztopenú čokoládu a šľaháme, šľaháme. Druhú polovicu vaječnej zmesi necháme poriadne vychladnúť. Keď je už prvá polovica s maslom poriadne vyšľahaná (môže to dlhšie trvať), pridáme rum a vychladnutú druhú polovicu vaječnej zmesi. Šľaháme pokiaľ sa všetko nespojí.
  4. Upečený vychladnutý korpus prerežeme na 3 časti a naplníme. Občas ešte aj tortový korpus polejem cukrovou vodou zmiešanou s rumom, alebo nejakým sirupom ak máte, či kompótovou šťavou. Ale nemusí to byť poliate ničím. Natrieme vrstvu džemu a na to vrstvu plnky. Takto poskladáme celú tortu. Torta sa lepšie potiera ak je krém trošku vychladený v chladničke. Zdobenie torty je na vás.