Orechový koláč
Orechový koláč

Orechovo-makový koláč fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 8. februára 2020
Orechovo-makový koláč (fotorecept)
Foto: Ancicka

Retro recept na koláč zo zemiakového cesta pochádza zo starej babkinej kuchyne a je veľmi jednoduchý. Je z kuchárskej knižky mojej babičky, ktorú často využívam, varilo sa lacno, chutne a zo surovín, ktoré sú v každej domácnosti bežne po ruke.

36
porcií
30 minút
príprava
25-30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

250 g
250 g
1 ks
300 g
1 ks
125 g (alebo Hera)
2 ks
150 g uvarené
200 g mleté
200 g mletý
podľa chuti (redší)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na cesto. Do misy dáme obe múky, kypriaci prášok, práškový a vanilkový cukor, maslo a zhnetieme.

    Orechovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme uvarené vychladnuté zemiaky a zapracujeme ich do cesta.

    Orechovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyložíme si cesto na dosku a ak je mäkšie, pridáme trocha múky. Rozdelíme ho na polovicu.

    Orechovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jednu časť cesta vložíme naspäť do misy, pridáme mletý mak a zapracujeme ho do cesta.

    Orechovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K druhej polovici cesta pridáme mleté orechy a zapracujeme ich do cesta. Cesto je mäkšie, takže ho môžeme vyvaľkať pomocou malého valčeka priamo na pomastenom plechu, ale po častiach uložiť na plech. Na cesto natrieme lekvár.

    Orechovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Druhé cesto tiež vyvaľkáme a po častiach ho uložíme na natretý koláč a upečieme (25-30 minút na 180-200 °C).

    Orechovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladnutý koláč môžme poliať čokoládovou polevou alebo len jemne pocukrovať.

    Orechovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu