Orechovo-makový koláč fotorecept
Foto: Ancicka
Retro recept na koláč zo zemiakového cesta pochádza zo starej babkinej kuchyne a je veľmi jednoduchý. Je z kuchárskej knižky mojej babičky, ktorú Zobraziť celý popisRetro recept na koláč zo zemiakového cesta pochádza zo starej babkinej kuchyne a je veľmi jednoduchý. Je z kuchárskej knižky mojej babičky, ktorú často využívam, varilo sa lacno, chutne a zo surovín, ktoré sú v každej domácnosti bežne po ruke.
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
1 ks |
|
300 g |
|
1 ks |
|
125 g (alebo Hera) |
|
2 ks |
|
150 g uvarené |
|
200 g mleté |
|
200 g mletý |
|
podľa chuti (redší) |
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na cesto. Do misy dáme obe múky, kypriaci prášok, práškový a vanilkový cukor, maslo a zhnetieme.
-
2
Pridáme uvarené vychladnuté zemiaky a zapracujeme ich do cesta.
-
3
Vyložíme si cesto na dosku a ak je mäkšie, pridáme trocha múky. Rozdelíme ho na polovicu.
-
4
Jednu časť cesta vložíme naspäť do misy, pridáme mletý mak a zapracujeme ho do cesta.
-
5
K druhej polovici cesta pridáme mleté orechy a zapracujeme ich do cesta. Cesto je mäkšie, takže ho môžeme vyvaľkať pomocou malého valčeka priamo na pomastenom plechu, ale po častiach uložiť na plech. Na cesto natrieme lekvár.
-
6
Druhé cesto tiež vyvaľkáme a po častiach ho uložíme na natretý koláč a upečieme (25-30 minút na 180-200 °C).
-
7
Vychladnutý koláč môžme poliať čokoládovou polevou alebo len jemne pocukrovať.
Veľký plech do rúry. Netrusi sa.