Orechový koláč
Orechový koláč

Orechovo-makový koláč fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 8. februára 2020
Orechovo-makový koláč (fotorecept)
Foto: Ancicka

Retro recept na koláč zo zemiakového cesta pochádza zo starej babkinej kuchyne a je veľmi jednoduchý. Je z kuchárskej knižky mojej babičky, ktorú často využívam, varilo sa lacno, chutne a zo surovín, ktoré sú v každej domácnosti bežne po ruke.

36
porcií
30 minút
príprava
25-30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

250 g
250 g
1 ks
300 g
1 ks
125 g (alebo Hera)
2 ks
150 g uvarené
200 g mleté
200 g mletý
podľa chuti (redší)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na cesto. Do misy dáme obe múky, kypriaci prášok, práškový a vanilkový cukor, maslo a zhnetieme.

    Orechovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme uvarené vychladnuté zemiaky a zapracujeme ich do cesta.

    Orechovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyložíme si cesto na dosku a ak je mäkšie, pridáme trocha múky. Rozdelíme ho na polovicu.

    Orechovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jednu časť cesta vložíme naspäť do misy, pridáme mletý mak a zapracujeme ho do cesta.

    Orechovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K druhej polovici cesta pridáme mleté orechy a zapracujeme ich do cesta. Cesto je mäkšie, takže ho môžeme vyvaľkať pomocou malého valčeka priamo na pomastenom plechu, ale po častiach uložiť na plech. Na cesto natrieme lekvár.

    Orechovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Druhé cesto tiež vyvaľkáme a po častiach ho uložíme na natretý koláč a upečieme (25-30 minút na 180-200 °C).

    Orechovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vychladnutý koláč môžme poliať čokoládovou polevou alebo len jemne pocukrovať.

    Orechovo-makový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

11 komentárov k receptu
Krásny koláčik, Anička, si upiekla:-) prosím Ťa, aký veľký plech si mala?... Netrusi sa, nie je suchý koláčik, prežije aj dlhšiu prepravu? Vyzerá trvanlivý, nie presyteny plnkou, preto ma zaujal. Ďakujem.
Veľmi sa mi páči, že pripravujete a uverejňujete recepty podľa babičkinho receptára. Tento recept si ukladám do KK. S radosťou by som ochutnala. Napadlo mi, že ak podľa babičky, mohla by som použiť masť? Čo si myslíte Vy?

Pridaj komentár k receptu: