Orechový koláč

Orechovo-makový koláč (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Retro recept na koláč zo zemiakového cesta pochádza zo starej babkinej kuchyne a je veľmi jednoduchý.* Je z kuchárskej knižky mojej babičky, ktorú často využívam, varilo sa lacno, chutne a zo surovín, ktoré sú v každej domácnosti bežne po ruke.

36
porcií
30 minút
príprava
25-30 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na cesto. Do misy dáme obe múky, kypriaci prášok, práškový a vanilkový cukor, maslo a zhnetieme.
  2. Pridáme uvarené vychladnuté zemiaky a zapracujeme ich do cesta.
  3. Vyložíme si cesto na dosku a ak je mäkšie, pridáme trocha múky. Rozdelíme ho na polovicu.
  4. Jednu časť cesta vložíme naspäť do misy, pridáme mletý mak a zapracujeme ho do cesta.
  5. K druhej polovici cesta pridáme mleté orechy a zapracujeme ich do cesta. Cesto je mäkšie, takže ho môžeme vyvaľkať pomocou malého valčeka priamo na pomastenom plechu, ale po častiach uložiť na plech. Na cesto natrieme lekvár.
  6. Druhé cesto tiež vyvaľkáme a po častiach ho uložíme na natretý koláč a upečieme (25-30 minút na 180-200 °C).
  7. Vychladnutý koláč môžme poliať čokoládovou polevou alebo len jemne pocukrovať.