Orechový koláč
Orechovo-makový koláč (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Retro recept na koláč zo zemiakového cesta pochádza zo starej babkinej kuchyne a je veľmi jednoduchý.* Je z
kuchárskej knižky mojej babičky, ktorú často využívam, varilo sa lacno, chutne a zo surovín, ktoré sú v každej
domácnosti bežne po ruke.
36 porcií |
30 minút príprava |
25-30 minút na 180-200 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na cesto. Do misy dáme obe múky, kypriaci prášok, práškový a vanilkový cukor, maslo a zhnetieme.
- Pridáme uvarené vychladnuté zemiaky a zapracujeme ich do cesta.
- Vyložíme si cesto na dosku a ak je mäkšie, pridáme trocha múky. Rozdelíme ho na polovicu.
- Jednu časť cesta vložíme naspäť do misy, pridáme mletý mak a zapracujeme ho do cesta.
- K druhej polovici cesta pridáme mleté orechy a zapracujeme ich do cesta. Cesto je mäkšie, takže ho môžeme vyvaľkať pomocou malého valčeka priamo na pomastenom plechu, ale po častiach uložiť na plech. Na cesto natrieme lekvár.
- Druhé cesto tiež vyvaľkáme a po častiach ho uložíme na natretý koláč a upečieme (25-30 minút na 180-200 °C).
- Vychladnutý koláč môžme poliať čokoládovou polevou alebo len jemne pocukrovať.