Orechovo-jogurtový nekysnutý chlebík

alicina - fotkaalicina, 28. februára 2012
Orechovo-jogurtový nekysnutý chlebík
Foto: alicina

Tento skvelý chlebík som si upravila podľa seba. Inšpiráciu som čerpala z podobného receptu, ktorý som objavila v časopise Dobré jedlo 09/2011.

10 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

490 g
10 g
1 ČL
2 ČL (kypriaci prášok do pečiva)
2 ČL
1 ČL
90 g
70 g nasekané
20 g
1 PL tekutý
2 ks, aktívia
350 ml
1 PL
  na vysypanie formy




Postup

  1. 1

    V miske si zmiešame všetky sypké suroviny. Múku, otruby, soľ, vinný kameň, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Pridáme nasekané orechy, tekvicové a mleté ľanové semienka.

  2. 2

    V druhej miske vymiešame jogurt s mliekom, medom a olejom. Pridáme k múkovej zmesi a varechou dobre vymiešame. Netreba sa báť, keď je cesto troška redšie, celozrnná múka a otruby absorbujú tekutiny oveľa intenzívnejšie ako ako obyčajná múka. Cesto necháme 10 minút odstáť.

  3. 3

    Pokým cesto odpočíva rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Chlebovú formu opláchneme v studenej vode alebo vymastíme olejom. Nalejeme do nej pripravené cesto, uhladíme a povrch posypeme tekvicovými semiačkami. Vložíme do rúry a pečieme asi hodinu. Prvých 45 min. pečieme na spodný ohrev a na záver zapneme aj vrchný ohrev a dopekáme ešte 15 min. Každá rúra pečie inak, tak odporúčam sledovať prípadne použiť test so špajlou. Aby mal chlebík krásnu chrumkavú kôrku, môžeme ho v priebehu pečenia potrieť slanou vodou.

  4. 4

    Po upečení necháme chvíľku vo forme a potom vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke. Najlepší je čerstvý. Chlebík nie je slaný, tak kto má rád výraznejšiu chuť, pridá do cesta ešte jednu čajovú lyžičku soli.

Diskusia k receptu

marcy
je krásne nadýchaný...na to,že má plno semiačkov nie je ubitý,vyskúšam...doteraz som vždy robila s droždím,ďakujem:))
dadka2912
vydaril sa ti pekne,take chlebiky mam rada,ked je v nich vela semiacok a orechov :-) ukladam
tinca
vyzerá ako fínsky chlieb, nadýchaný, len zahryznúť. Len ma zarazilo, že tam ide aj prášok do pečiva aj sóda bikarbóna. Oba majú kypriaci účinok?
afataga
raz som piekla velmi podobny chlieb, bol dobry, ale strasne ma po nom palila zaha, takze nic pre mna
evanaaa
@alicina , tak tento sa mi páči, je zdravodobrý, ale ak nemám vínny kameň, môžem dať miesto neho 3čl. prášku do pečiva? Páči sa mi tam tá múka aj otruby, len neviem, či ich zoženiem ( mohli by ich mať v Kauflande).
malusa
Mne tiez zaujima, cim mozem nahradit ten vinny kamen, ten chlieb vyreza vyborne!
alicina
Určite pôjde nahradiť práškom do pečiva alebo sódou bikarbónou.
lucylee
@alicina chlebik vyzera uzasne. Mna prekvapil sposob pecenia. Ja chleby vacsinou peciem aj na spodny aj na vrchny ohrev naraz. Ma to nejaky dovod, ze ho pecies najprv iba odspodu a potom iba zvrchu? Prepecie sa to rovnomerne?Spaldove otruby nemam, ale mam ovsene a psenicne otruby. Myslim, ze by sa nic nestalo, keby som pouzila namiesto spaldovych.
alicina
Zrejme ide o to, aby sa vrch chlebíka moc nepripiekol. Pravdu povediac, takýto spôsob pečenia uvádzal recept v Dobrom jedle. Tak som piekla podľa toho. :-))
martamm
Tvoj recept na chlebik ukladam, lebo casto peciem v pekarnicke aj ja. Orechy som uz davala do cesta, ale jogurt nie, uz viem, aky chlebik upeciem najblizsie....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia