Foto: alicina
Tento skvelý chlebík som si upravila podľa seba. Inšpiráciu som čerpala z podobného receptu, ktorý som objavila v časopise Dobré jedlo 09/2011.
príprava
na 180 °C
Suroviny
490 g |
|
10 g |
|
1 ČL |
|
2 ČL (kypriaci prášok do pečiva) |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
90 g |
|
70 g nasekané |
|
20 g |
|
1 PL tekutý |
|
2 ks, aktívia |
|
350 ml |
|
1 PL |
|
na vysypanie formy |
|
Postup
-
1
V miske si zmiešame všetky sypké suroviny. Múku, otruby, soľ, vinný kameň, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Pridáme nasekané orechy, tekvicové a mleté ľanové semienka.
- 2
V druhej miske vymiešame jogurt s mliekom, medom a olejom. Pridáme k múkovej zmesi a varechou dobre vymiešame. Netreba sa báť, keď je cesto troška redšie, celozrnná múka a otruby absorbujú tekutiny oveľa intenzívnejšie ako ako obyčajná múka. Cesto necháme 10 minút odstáť.
- 3
Pokým cesto odpočíva rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Chlebovú formu opláchneme v studenej vode alebo vymastíme olejom. Nalejeme do nej pripravené cesto, uhladíme a povrch posypeme tekvicovými semiačkami. Vložíme do rúry a pečieme asi hodinu. Prvých 45 min. pečieme na spodný ohrev a na záver zapneme aj vrchný ohrev a dopekáme ešte 15 min. Každá rúra pečie inak, tak odporúčam sledovať prípadne použiť test so špajlou. Aby mal chlebík krásnu chrumkavú kôrku, môžeme ho v priebehu pečenia potrieť slanou vodou.
- 4
Po upečení necháme chvíľku vo forme a potom vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke. Najlepší je čerstvý. Chlebík nie je slaný, tak kto má rád výraznejšiu chuť, pridá do cesta ešte jednu čajovú lyžičku soli.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu