Orechovo-jogurtový nekysnutý chlebík
	        Autor receptu: alicina
	         
	        
	        Tento skvelý chlebík som si upravila podľa seba.  Inšpiráciu som čerpala z podobného receptu, ktorý som objavila v časopise Dobré jedlo 09/2011.
| 
				  	  
				  	10 minút príprava  | 
				  	  
				  	60 minút  na 180 °C  | 
Postup
- V miske si zmiešame všetky sypké suroviny. Múku, otruby, soľ, vinný kameň, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Pridáme nasekané orechy, tekvicové a mleté ľanové semienka.
 - V druhej miske vymiešame jogurt s mliekom, medom a olejom. Pridáme k múkovej zmesi a varechou dobre vymiešame. Netreba sa báť, keď je cesto troška redšie, celozrnná múka a otruby absorbujú tekutiny oveľa intenzívnejšie ako ako obyčajná múka. Cesto necháme 10 minút odstáť. 
 - Pokým cesto odpočíva rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Chlebovú formu opláchneme v studenej vode alebo vymastíme olejom. Nalejeme do nej pripravené cesto, uhladíme a povrch posypeme tekvicovými semiačkami. Vložíme do rúry a pečieme asi hodinu. Prvých 45 min. pečieme na spodný ohrev a na záver zapneme aj vrchný ohrev a dopekáme ešte 15 min. Každá rúra pečie inak, tak odporúčam sledovať prípadne použiť test so špajlou. Aby mal chlebík krásnu chrumkavú kôrku, môžeme ho v priebehu pečenia potrieť slanou vodou.
 - Po upečení necháme chvíľku vo forme a potom vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke. Najlepší je čerstvý. Chlebík nie je slaný, tak kto má rád výraznejšiu chuť, pridá do cesta ešte jednu čajovú lyžičku soli.