Orechovo-jogurtový nekysnutý chlebík

Autor receptu: alicina

Tento skvelý chlebík som si upravila podľa seba. Inšpiráciu som čerpala z podobného receptu, ktorý som objavila v časopise Dobré jedlo 09/2011.

10 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske si zmiešame všetky sypké suroviny. Múku, otruby, soľ, vinný kameň, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Pridáme nasekané orechy, tekvicové a mleté ľanové semienka.
  2. V druhej miske vymiešame jogurt s mliekom, medom a olejom. Pridáme k múkovej zmesi a varechou dobre vymiešame. Netreba sa báť, keď je cesto troška redšie, celozrnná múka a otruby absorbujú tekutiny oveľa intenzívnejšie ako ako obyčajná múka. Cesto necháme 10 minút odstáť.
  3. Pokým cesto odpočíva rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Chlebovú formu opláchneme v studenej vode alebo vymastíme olejom. Nalejeme do nej pripravené cesto, uhladíme a povrch posypeme tekvicovými semiačkami. Vložíme do rúry a pečieme asi hodinu. Prvých 45 min. pečieme na spodný ohrev a na záver zapneme aj vrchný ohrev a dopekáme ešte 15 min. Každá rúra pečie inak, tak odporúčam sledovať prípadne použiť test so špajlou. Aby mal chlebík krásnu chrumkavú kôrku, môžeme ho v priebehu pečenia potrieť slanou vodou.
  4. Po upečení necháme chvíľku vo forme a potom vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke. Najlepší je čerstvý. Chlebík nie je slaný, tak kto má rád výraznejšiu chuť, pridá do cesta ešte jednu čajovú lyžičku soli.