Orechový koláč
Orechový koláč

Orechovo-jablkový linzer fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 23. novembra 2019
Orechovo-jablkový linzer (fotorecept)
Foto: Izabella929

Tento recept som dostala emailom. Koláčik je vhodný aj na vianočný stôl. Na spodu je linzerové cesto, ktoré dotvorí orechovo-jablková plnka.

22
porcií
50 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
150 g
100 g
1 ks
1 KL
1 bal.
Orechovo-jablková plnka:
250 g
250 g
5
150 g mleté
1 PL
2 ks strúhané
2 PL
1/2 KL
z 1 citróna
 (na potretie cesta)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv som si pripravila linzerové cesto, lebo to musí pol hodinu odpočívať v chlade. Múku som preosiala, pridala som štipku soľ, práškový cukor, maslo, prášok do pečiva, vanilkový cukor a vajce.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko som zmiesila.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som zabalila do fólie a uložila na pol hodinu do chladničky.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď uplynula pol hodina, cesto som uložila na papierom vystlaný plech. Kto nechce použiť papier, stačí plech natrieť masťou.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Natrela som ho lekvárom. Ja som použila zbytky melónových lekvárov žltý a červený.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plnka: Do robota som dala maslo s cukrom, vymiešala som a pridala som celé vajcia. Pridala som mleté orechy a zarovnanú lyžicu kakaa. Zo strúhaných jabĺk so vytlačila šťavu, ktorú pustili a pridala som citrónovú šťavu a štipku škorice a všetko som zmiešala.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Napokon som pridala strúhanku.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Túto jablkovo-orechovú zmes som vyliala na lekvárom potreté cesto a zarovnala.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a koláč sa piekol 35 min. Upečený som nechala vychladiť na mriežke.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď úplne vychladol, preložila som ho na krájaciu dosku a odstránila som papier. Už po vychladnutí stačí posypať práškovým cukrom a nakrájať na rezy. Ja som ho poliala rozpustenou bielou čokoládou a uložila do chladničky stuhnúť.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Krájala som ho horúcim mokrým nožom na rezy a posypala drvenými orechmi. Prajem vám dobrú chuť.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

23 komentárov k receptu
@motyka (23.11.2019 14:31)
No ja som pravý opak teba..mňa nelákajú jednoduché koláče, je s nimi málo roboty, nemusím rozmýšľať, len zmiesim a pomiešam a zážitok žiaden.-))držím palce, aby sa vydaril a urobil vám krásne sviatky..)ďakujem pekne za komentár.-)
@terinka55 (23.11.2019 15:48)
K tvorbe nových zákuskov a koláčov mám trpezlivosť a vymýšľam počas pečenia, ako ho dokončím farebne a chutne..máš pravdu som taká detailistka...ďakujem pekne za komentár..)
Koláčiky nádherné, ako vždy perfektná práca, ale cesto linzerove, nerozumiem. Asi nemám toľko skúsenosti. Mne sa zdalo, akoby, linecké. Chválim.
@luwinka (25.11.2019 16:15)
Linz je rakúske mesto, kde vznikol tento koláč.Linec je po slovensky a je to isté..preto som napísala linzerové cesto a je to to isté čo je linecké..na Slovensku ho najčastejšie voláme linecké..ja som použila názov v pôvodnej verzii linzer..v ceste nie je žiaden rozdiel ja ho volám ešte aj 3,2,1 ..lebo základ je 300 g múky ,200 g maslo,100 g práškový cukor..
@izabella929 (25.11.2019 16:39)
No aj ja som sa pýtala, že čo je to za cesto. Myslela som si, že je to linecké, ale radšej by som sa potešila, keby bolo napísané linecké. Izka prepáč,môj tip.
Perfektné rezy, ako sa na majsterku rezov patrí: jasný, zrozumiteľný popis doplnený perfektným foto. Izabella929 a jej krásne rezy, odskúšané dlhoročnou praxou, takže na recept sa dá vždy spoľahnúť. Krásny make-up na koláčiku len dotvorí celkový dojem.
My tento kolac pozname ako Tip-top a davame citronovu polevu. S vyrazom linzer som sa viackrat stretla v starych kucharkach. Kolac krasny, na jednicku. Sikulka.
Pěkný recept, starodávný a hezky povýšený skrze tvoji tvořivost, milá Izi. Co recept, zvláště na rezy, to poklad. Krásná práce, šikovné ruky a zapálené srdíčko, plné lásky! Děkuji!!

Pridaj komentár k receptu: