Orechový koláč
Orechový koláč

Orechovo-jablkový linzer fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 23. novembra 2019
Orechovo-jablkový linzer (fotorecept)
Foto: Izabella929

Tento recept som dostala emailom. Koláčik je vhodný aj na vianočný stôl. Na spodu je linzerové cesto, ktoré dotvorí orechovo-jablková plnka.

22
porcií
50 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
150 g
100 g
1 ks
1 KL
1 bal.
Orechovo-jablková plnka:
250 g
250 g
5
150 g mleté
1 PL
2 ks strúhané
2 PL
1/2 KL
z 1 citróna
 (na potretie cesta)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv som si pripravila linzerové cesto, lebo to musí pol hodinu odpočívať v chlade. Múku som preosiala, pridala som štipku soľ, práškový cukor, maslo, prášok do pečiva, vanilkový cukor a vajce.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko som zmiesila.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som zabalila do fólie a uložila na pol hodinu do chladničky.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď uplynula pol hodina, cesto som uložila na papierom vystlaný plech. Kto nechce použiť papier, stačí plech natrieť masťou.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Natrela som ho lekvárom. Ja som použila zbytky melónových lekvárov žltý a červený.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plnka: Do robota som dala maslo s cukrom, vymiešala som a pridala som celé vajcia. Pridala som mleté orechy a zarovnanú lyžicu kakaa. Zo strúhaných jabĺk so vytlačila šťavu, ktorú pustili a pridala som citrónovú šťavu a štipku škorice a všetko som zmiešala.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Napokon som pridala strúhanku.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Túto jablkovo-orechovú zmes som vyliala na lekvárom potreté cesto a zarovnala.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a koláč sa piekol 35 min. Upečený som nechala vychladiť na mriežke.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Keď úplne vychladol, preložila som ho na krájaciu dosku a odstránila som papier. Už po vychladnutí stačí posypať práškovým cukrom a nakrájať na rezy. Ja som ho poliala rozpustenou bielou čokoládou a uložila do chladničky stuhnúť.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Krájala som ho horúcim mokrým nožom na rezy a posypala drvenými orechmi. Prajem vám dobrú chuť.

    Orechovo-jablkový linzer (fotorecept) - obrázok 11
Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Koláče, Zákusky, Jesenné, Vianočné špeciality, Zimné, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Koláčik vyzerá chutne a recept sa zdá "uchopiteľný" aj pekárkam so slabou praxou ako ja. Vďaka za recept - určite vyskúšam.
Toto vyzerá krásne a určite je výborné. Upečiem na Vianoce alebo Nový rok. A tiež s čoko-polevou. Toto je fajn aj na "moje nervy" - nerada totiž pečiem veľmi zložité recepty. Ďakujem za recept @Izabel .
@luwinka (25.11.2019 16:15)
Linz je rakúske mesto, kde vznikol tento koláč.Linec je po slovensky a je to isté..preto som napísala linzerové cesto a je to to isté čo je linecké..na Slovensku ho najčastejšie voláme linecké..ja som použila názov v pôvodnej verzii linzer..v ceste nie je žiaden rozdiel ja ho volám ešte aj 3,2,1 ..lebo základ je 300 g múky ,200 g maslo,100 g práškový cukor..