Orechovo-jablkový linzer fotorecept
Foto: Izabella929
Tento recept som dostala emailom. Koláčik je vhodný aj na vianočný stôl. Na spodu je linzerové cesto, ktoré dotvorí orechovo-jablková plnka.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
150 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 KL |
|
1 bal. |
|
Orechovo-jablková plnka: | |
250 g |
|
250 g |
|
5 |
|
150 g mleté |
|
1 PL |
|
2 ks strúhané |
|
2 PL |
|
1/2 KL |
|
z 1 citróna |
|
(na potretie cesta) |
|
Postup
-
1
Najprv som si pripravila linzerové cesto, lebo to musí pol hodinu odpočívať v chlade. Múku som preosiala, pridala som štipku soľ, práškový cukor, maslo, prášok do pečiva, vanilkový cukor a vajce.
-
2
Všetko som zmiesila.
-
3
Cesto som zabalila do fólie a uložila na pol hodinu do chladničky.
-
4
Keď uplynula pol hodina, cesto som uložila na papierom vystlaný plech. Kto nechce použiť papier, stačí plech natrieť masťou.
-
5
Natrela som ho lekvárom. Ja som použila zbytky melónových lekvárov žltý a červený.
-
6
Plnka: Do robota som dala maslo s cukrom, vymiešala som a pridala som celé vajcia. Pridala som mleté orechy a zarovnanú lyžicu kakaa. Zo strúhaných jabĺk so vytlačila šťavu, ktorú pustili a pridala som citrónovú šťavu a štipku škorice a všetko som zmiešala.
-
7
Napokon som pridala strúhanku.
-
8
Túto jablkovo-orechovú zmes som vyliala na lekvárom potreté cesto a zarovnala.
-
9
Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a koláč sa piekol 35 min. Upečený som nechala vychladiť na mriežke.
-
10
Keď úplne vychladol, preložila som ho na krájaciu dosku a odstránila som papier. Už po vychladnutí stačí posypať práškovým cukrom a nakrájať na rezy. Ja som ho poliala rozpustenou bielou čokoládou a uložila do chladničky stuhnúť.
-
11
Krájala som ho horúcim mokrým nožom na rezy a posypala drvenými orechmi. Prajem vám dobrú chuť.
Teším sa, že sa ti koláčik páči a verím že bude aj chutiť..) ďakujem pekne za komentár...
No ja som pravý opak teba..mňa nelákajú jednoduché koláče, je s nimi málo roboty, nemusím rozmýšľať, len zmiesim a pomiešam a zážitok žiaden.-))držím palce, aby sa vydaril a urobil vám krásne sviatky..)ďakujem pekne za komentár.-)
Ďakujem pekne za komentár.-)
K tvorbe nových zákuskov a koláčov mám trpezlivosť a vymýšľam počas pečenia, ako ho dokončím farebne a chutne..máš pravdu som taká detailistka...ďakujem pekne za komentár..)
Ďakujem pekne za komentár.-)
recept mam po mamine a robievam ho,je dobry a na pripravu nenáročny
Ďakujem pekne za komentár...
Linz je rakúske mesto, kde vznikol tento koláč.Linec je po slovensky a je to isté..preto som napísala linzerové cesto a je to to isté čo je linecké..na Slovensku ho najčastejšie voláme linecké..ja som použila názov v pôvodnej verzii linzer..v ceste nie je žiaden rozdiel ja ho volám ešte aj 3,2,1 ..lebo základ je 300 g múky ,200 g maslo,100 g práškový cukor..
No aj ja som sa pýtala, že čo je to za cesto. Myslela som si, že je to linecké, ale radšej by som sa potešila, keby bolo napísané linecké. Izka prepáč,môj tip.
Ďakujem pekne za pochvalu ...teší ma že sa ti koláčik páči..