Orechový koláč
Orechovo-jablkový linzer (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Tento recept som dostala emailom. Koláčik je vhodný aj na vianočný stôl.* Na spodu je linzerové cesto, ktoré dotvorí orechovo-jablková plnka.
22 porcií |
50 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv som si pripravila linzerové cesto, lebo to musí pol hodinu odpočívať v chlade. Múku som preosiala, pridala som štipku soľ, práškový cukor, maslo, prášok do pečiva, vanilkový cukor a vajce.
- Všetko som zmiesila.
- Cesto som zabalila do fólie a uložila na pol hodinu do chladničky.
- Keď uplynula pol hodina, cesto som uložila na papierom vystlaný plech. Kto nechce použiť papier, stačí plech natrieť masťou.
- Natrela som ho lekvárom. Ja som použila zbytky melónových lekvárov žltý a červený.
- Plnka: Do robota som dala maslo s cukrom, vymiešala som a pridala som celé vajcia. Pridala som mleté orechy a zarovnanú lyžicu kakaa. Zo strúhaných jabĺk so vytlačila šťavu, ktorú pustili a pridala som citrónovú šťavu a štipku škorice a všetko som zmiešala.
- Napokon som pridala strúhanku.
- Túto jablkovo-orechovú zmes som vyliala na lekvárom potreté cesto a zarovnala.
- Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a koláč sa piekol 35 min. Upečený som nechala vychladiť na mriežke.
- Keď úplne vychladol, preložila som ho na krájaciu dosku a odstránila som papier. Už po vychladnutí stačí posypať práškovým cukrom a nakrájať na rezy. Ja som ho poliala rozpustenou bielou čokoládou a uložila do chladničky stuhnúť.
- Krájala som ho horúcim mokrým nožom na rezy a posypala drvenými orechmi.
Prajem vám dobrú chuť.