Orechový koláč

Orechovo-jablkový linzer (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Tento recept som dostala emailom. Koláčik je vhodný aj na vianočný stôl.* Na spodu je linzerové cesto, ktoré dotvorí orechovo-jablková plnka.

22
porcií
50 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si pripravila linzerové cesto, lebo to musí pol hodinu odpočívať v chlade. Múku som preosiala, pridala som štipku soľ, práškový cukor, maslo, prášok do pečiva, vanilkový cukor a vajce.
  2. Všetko som zmiesila.
  3. Cesto som zabalila do fólie a uložila na pol hodinu do chladničky.
  4. Keď uplynula pol hodina, cesto som uložila na papierom vystlaný plech. Kto nechce použiť papier, stačí plech natrieť masťou.
  5. Natrela som ho lekvárom. Ja som použila zbytky melónových lekvárov žltý a červený.
  6. Plnka: Do robota som dala maslo s cukrom, vymiešala som a pridala som celé vajcia. Pridala som mleté orechy a zarovnanú lyžicu kakaa. Zo strúhaných jabĺk so vytlačila šťavu, ktorú pustili a pridala som citrónovú šťavu a štipku škorice a všetko som zmiešala.
  7. Napokon som pridala strúhanku.
  8. Túto jablkovo-orechovú zmes som vyliala na lekvárom potreté cesto a zarovnala.
  9. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a koláč sa piekol 35 min. Upečený som nechala vychladiť na mriežke.
  10. Keď úplne vychladol, preložila som ho na krájaciu dosku a odstránila som papier. Už po vychladnutí stačí posypať práškovým cukrom a nakrájať na rezy. Ja som ho poliala rozpustenou bielou čokoládou a uložila do chladničky stuhnúť.
  11. Krájala som ho horúcim mokrým nožom na rezy a posypala drvenými orechmi. Prajem vám dobrú chuť.