Orechové koláče
Orechové koláče

Orechovo-čokoládové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 3. novembra 2018
Orechovo-čokoládové koláče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Fantastické koláče, jedny z najlepších čo som kedy piekla :-)

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
200 g
2 ks
2 dl
cca 4,5-4,75 dl
1 dl
1 kocka (42/50g)
1,5 KL
Plnka:
200 g
2 dl
2 dl
2 ks
3 kopcovité PL
cca 125 g (82 %)
Na potretie:
2 ks




Postup

  1. 1

    Do misky dáme múku, cukor, soľ a premiešame lyžicou. Potom pridáme olej, bielky, jogurt a napučaný kvások, ktorý sme si spravili z 3 dl mlieka + droždie + 1 kl cukor. Zvyšných 1,5-1,75 dl mlieka pridávame postupne počas vypracúvania cesta. Záleží aj od múky koľko tekutiny vsaje. Vypracujeme si polomäkké cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Nakoniec ho pomocou trochy múky krátko premiesime do bochníka a poprášime vrch trochou múky. Zakryjeme a necháme cca 1 hodinu na teplejšom mieste nakysnúť.

    Orechovo-čokoládové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Odvážime si 200 g orechov, ktoré pomelieme. Ďalej si do jednej misky dáme 2 dl práškového a 2 dl kryštálového cukru, 3 PL kakaa a vanilkový cukor. To všetko aj spolu s orechami potom premiešame. A napokon si ešte pripravíme 82 %-né maslo, budeme potrebovať cca 1/2. Táto plnka je chuťovo fantastická, ako čokoláda :-) A preto volám tieto koláče čokoládové ;-P

    Orechovo-čokoládové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na rovnaké kúsky ( cca 22-23 ks). Každý jeden kúsok ešte raz vymiesime do bochníčka. Bochníčky nenecháme podkysnút, ale hneď s nimi pracujeme ďalej.

    Orechovo-čokoládové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bochníček rozťapkáme, najprv dáme kúsok masla a potom aspoň 2 PL plnky, nech je dobre kopcom :-) Potom bochníček uzavrieme ako buchtu a uzavretou časťou nadol ukladáme na plech s papierom. Potrieme vrch žĺtkom, ktoré sme vymiešali s pár kvapkami vody a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 20 minút.

    Orechovo-čokoládové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Už upečené koláče ;-) Síce mi 2 praskli, ale to im na chuti neubralo. Syn si tie prasknuté hneď aj vypýtal, vraj tie vyzerajú najchutnejšie :-)) Piekli sa mi 20 minút, ale treba si to radšej sledovať. Vrch im netreba natierať ničím, sú mäkučké.

    Orechovo-čokoládové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Už som piekla veľa koláčov, ale tieto sú jedny z tých NAJ :-) Cesto ľahučké a mäkké, no a plnka je fantasticky chutná a šťavnatá/vláčna a je jej naozaj bohato v každom koláči :-) Výborné sú aj na druhý deň,ak zostanú :-) Naozaj tieto koláče vrelo odporúčam. Nech Vám chutia ;-P

    Orechovo-čokoládové koláče (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
123
123
len názov a foto som videla a hneď som vedela, od koho to je... jednoducho "nestíhačka" piecť podľa teba...
haji
Krásná práce, o chuti nepochybuji, koláče vypadají hodně lákavě.
denyany
Stačí mi foto a viem, že je to tvoje dielo. Parádne! Niekedy ich iste urobím, čokoládové majú dcéry najradšej.
cesminaz
@Staja :-) dakujem za pochvalu.Rada vymýslam a rada kombinujem,či už sladké alebo slané pečivo :-) Idem len podla "našej" chuti :-) Budem rada,ak raz vyskusas. @Terinka55 :-)) dakujem si zlatá. @123 @Denyany dakujem vám,ste zlaté :-) Budem sa tesit ak vyskusate,som si istá,ze Vám budu chutit! @Haji dakujem za komentík :-) Prajem kazdemu pekný vecer!
babka123
Krásne buchtičky, aj tieto môžu ísť na výstavu. Obdivujem Tvoju šikovnosť. Všetko, čo upečieš pre nás je hodné pochvaly.
frezia68
@Cesminaz : Včera som po dlhšej dobe nakukla na Varechu a zas ma očaril Tvoj recept.Trocha som zabojovala s bezlepkovou múkou a nedá sa porovnať s Tvojou lákavou fotkou.Teraz som vytiahla z rúry ešte horúce a pridávam fotku s vďakou za recept.Verím,že budú chutné ,bojujem so sebou,aby som neochutnala,ale plnka by asi vytiekla :-).


cesminaz
@Babka123 dakujem,si velmi zlatá :-) @Frezia68 teší ma,ze si koláče upiekla a to,ze sú z inej múky vôbec nieje podstatné :-) To si už kazdý prispôsobí podla vlastnej potreby.Horúce/príliž teplé,by som určite nejedla a to nie preto,ze plnka vytečie :-) ale preto,že si s ňou jazyk a ústa popáliš.Plnka je za horúca síce riedka,ale už nevytečie.To sa môze stat len počas pečenia,ked ti praskne cesto.Aj ja som ich dnes znova piekla,ale tentoraz zo špaldovej hladkej.Sú fakt úžasné ;-) Dakujem ti za správu aj s fotkou a dúfam,ze aj chutili! Pekný den!
motyka
@Cesminaz - Ty si neskutočná. Pekne nadýchané buchtičky. Plnka "suprová". Stále prídeš s nejakou origionalitou. Určite niekedy upečiem, veď vďaka Tebe už mi kysnuté celkom idú. Len nemôžem často, lebo mládež "dietuje". Díky a buď zdravá.
používateľ nemá avatar
123
123
@Frezia68 (4.11.2018 11:35)

nestihla som pochváliť autorku prvotného receptu /Cesminaz -prepáč, ale človek nestíha podľa tvojich receptov piecť/ , ale prosím, Frezia 68, z akej bezlepkovej múky si piekla?
denyany
Skvelé, skvelé, skvelé! Som z týchto koláčov nadšená. Na fotografii sú jablkové, aj tieto nemajú chybu, ale čoko-orechové sú bezkonkurenčné. A ako si písala, to cesto je najchutnejšie, aké som za posledných pár rokov jedla. Zas Ti chcem poďakovať, že si dávaš tú námahu a pdidávaš recepty aj s krásnymi fotkami.


cesminaz
@Denyany (15.1.2019 12:24)

Milá @Denyany máš ich parádne! Ako by si mi ich z plechu vybrala :-))) Pri takýchto odozvách sa velmi teším,ked vidím že sa koláč podaril tak,ako sa mal :-) Som velmi rada,ze vam chutili! Vdaka za správu a pozdravujem ;-P
kucharka
Tak som tu s prosbou o pomoc.... Ja viem, niekedy sa mi v kuchyni nieco nepodari, vacsinou preto lebo si chcem zjednodusit recept alebo pouzijem ine suroviny..
Ale teraz som robila vsetko podla receptu! A je z toho hotova pohroma, skoro vsetky kolace praskli a doslova plavali v plnke... :-)))
Okrem toho, ze esteticky to vyzeralo nie moc dobre, kolaciky boli vyborne, dokonca detom chutila aj vytecena plnka, mala skaramelizovanu chut.. :-))
Tak uvidim nabuduce, ako to dopadne, kolace su ozaj velmi dobre, makkucke, plnka famozna...
Dakujem za recept. Pekny den.


cesminaz
@Kucharka (6.3.2019 09:10)

Milá @Kucharka tak tomu sa hovorí katastrofa :-))) Vytečená "pečená" plnka chutí aj mojim deťom :-)) Toto je nový recept..."koláče v pečenej čokoplnke" ;-P
Reagujem trochu neskoro,prepáč.Fakt neviem,kde sa mohla stat chyba a prečo ti tak velmi popraskali všetky koláče :-( Nabudúce ich daj pred pečením zo 20 minut podkysnút a potom piect.Možno dostali vo tvojej rúre šok a od rýchleho pečenia/kysnutia popraskali.Alebo polož ten prvý plech už do studenej rúry a potom zapni a ked dosiahne 180C tak nechaj ešte cca.15 minút-to musíš odsledovať.A zatial ti ten další plech podkysne.Podla mna by ti už prasknút nemali :-) Alebo koláče môžu takto velmi popraskat aj vtedy,ak je cesto príliž tuhé.Možno je to aj múkou,múka nieje vždy múka :-) Skús nabudúce cesto vypracovat na jemnejšie a mäkkšie,čiže pridáš oniečo viac tekutiny.Cesto bude lahšie a tým pádom by sa malo aj v rúre počas pečenia lahšie nadvyhnúť :-) A ked ho dáš aj podkysnúť,tak sa vlastne počas pečenia už tak ani nemusí siliť kysnúť :-) A ak ti po tomto všetkom ešte stále popraskajú,tak fakt neviem kde je chyba :-) Velmi dúfam milá @Motyka že ak ich nabudúce vyskúšaš,tak že sa mi ozveš,že či sa ti podarili ako mali! Pozdravujem a pekný večer prajem :-)