Orechovo-čokoládové koláče fotorecept
Foto: cesminaz
Fantastické koláče, jedny z najlepších čo som kedy piekla :-)
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
200 g |
|
2 ks |
|
2 dl |
|
cca 4,5-4,75 dl |
|
1 dl |
|
1 kocka (42/50g) |
|
1,5 KL |
|
Plnka: | |
200 g |
|
2 dl |
|
2 dl |
|
2 ks |
|
3 kopcovité PL |
|
cca 125 g (82 %) |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
Postup
-
1
Do misky dáme múku, cukor, soľ a premiešame lyžicou. Potom pridáme olej, bielky, jogurt a napučaný kvások, ktorý sme si spravili z 3 dl mlieka + droždie + 1 kl cukor. Zvyšných 1,5-1,75 dl mlieka pridávame postupne počas vypracúvania cesta. Záleží aj od múky koľko tekutiny vsaje. Vypracujeme si polomäkké cesto, ktoré sa má oddeľovať od misky. Nakoniec ho pomocou trochy múky krátko premiesime do bochníka a poprášime vrch trochou múky. Zakryjeme a necháme cca 1 hodinu na teplejšom mieste nakysnúť.
-
2
Kým cesto kysne, pripravíme plnku. Odvážime si 200 g orechov, ktoré pomelieme. Ďalej si do jednej misky dáme 2 dl práškového a 2 dl kryštálového cukru, 3 PL kakaa a vanilkový cukor. To všetko aj spolu s orechami potom premiešame. A napokon si ešte pripravíme 82 %-né maslo, budeme potrebovať cca 1/2. Táto plnka je chuťovo fantastická, ako čokoláda :-) A preto volám tieto koláče čokoládové ;-P
-
3
Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na rovnaké kúsky ( cca 22-23 ks). Každý jeden kúsok ešte raz vymiesime do bochníčka. Bochníčky nenecháme podkysnút, ale hneď s nimi pracujeme ďalej.
-
4
Bochníček rozťapkáme, najprv dáme kúsok masla a potom aspoň 2 PL plnky, nech je dobre kopcom :-) Potom bochníček uzavrieme ako buchtu a uzavretou časťou nadol ukladáme na plech s papierom. Potrieme vrch žĺtkom, ktoré sme vymiešali s pár kvapkami vody a dáme už aj piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 20 minút.
-
5
Už upečené koláče ;-) Síce mi 2 praskli, ale to im na chuti neubralo. Syn si tie prasknuté hneď aj vypýtal, vraj tie vyzerajú najchutnejšie :-)) Piekli sa mi 20 minút, ale treba si to radšej sledovať. Vrch im netreba natierať ničím, sú mäkučké.
-
6
Už som piekla veľa koláčov, ale tieto sú jedny z tých NAJ :-) Cesto ľahučké a mäkké, no a plnka je fantasticky chutná a šťavnatá/vláčna a je jej naozaj bohato v každom koláči :-) Výborné sú aj na druhý deň,ak zostanú :-) Naozaj tieto koláče vrelo odporúčam. Nech Vám chutia ;-P
nestihla som pochváliť autorku prvotného receptu /Cesminaz -prepáč, ale človek nestíha podľa tvojich receptov piecť/ , ale prosím, Frezia 68, z akej bezlepkovej múky si piekla?
Milá @Denyany máš ich parádne! Ako by si mi ich z plechu vybrala :-))) Pri takýchto odozvách sa velmi teším,ked vidím že sa koláč podaril tak,ako sa mal :-) Som velmi rada,ze vam chutili! Vdaka za správu a pozdravujem ;-P
Ale teraz som robila vsetko podla receptu! A je z toho hotova pohroma, skoro vsetky kolace praskli a doslova plavali v plnke... :-)))
Okrem toho, ze esteticky to vyzeralo nie moc dobre, kolaciky boli vyborne, dokonca detom chutila aj vytecena plnka, mala skaramelizovanu chut.. :-))
Tak uvidim nabuduce, ako to dopadne, kolace su ozaj velmi dobre, makkucke, plnka famozna...
Dakujem za recept. Pekny den.
Milá @Kucharka tak tomu sa hovorí katastrofa :-))) Vytečená "pečená" plnka chutí aj mojim deťom :-)) Toto je nový recept..."koláče v pečenej čokoplnke" ;-P
Reagujem trochu neskoro,prepáč.Fakt neviem,kde sa mohla stat chyba a prečo ti tak velmi popraskali všetky koláče :-( Nabudúce ich daj pred pečením zo 20 minut podkysnút a potom piect.Možno dostali vo tvojej rúre šok a od rýchleho pečenia/kysnutia popraskali.Alebo polož ten prvý plech už do studenej rúry a potom zapni a ked dosiahne 180C tak nechaj ešte cca.15 minút-to musíš odsledovať.A zatial ti ten další plech podkysne.Podla mna by ti už prasknút nemali :-) Alebo koláče môžu takto velmi popraskat aj vtedy,ak je cesto príliž tuhé.Možno je to aj múkou,múka nieje vždy múka :-) Skús nabudúce cesto vypracovat na jemnejšie a mäkkšie,čiže pridáš oniečo viac tekutiny.Cesto bude lahšie a tým pádom by sa malo aj v rúre počas pečenia lahšie nadvyhnúť :-) A ked ho dáš aj podkysnúť,tak sa vlastne počas pečenia už tak ani nemusí siliť kysnúť :-) A ak ti po tomto všetkom ešte stále popraskajú,tak fakt neviem kde je chyba :-) Velmi dúfam milá @Motyka že ak ich nabudúce vyskúšaš,tak že sa mi ozveš,že či sa ti podarili ako mali! Pozdravujem a pekný večer prajem :-)
No super,na konci svojho komentu som sem už zaplietla aj @Motyku :-))) prepáč @Kucharka !! ;-)
Hneď by som si zo dva naložil...
Krása,máš ich ukážkové! Vdaka za odozvu a fotku :-)