Foto: renica
Tento recept mám od mojej babky. A keďže práve teraz sa orechy zbierajú v plnom prúde, rozhodla som sa oň podeliť. Trošku pripomínajú bratislavské Zobraziť celý popisTento recept mám od mojej babky. A keďže práve teraz sa orechy zbierajú v plnom prúde, rozhodla som sa oň podeliť. Trošku pripomínajú bratislavské rožky, ale toto cesto je krehké a možno aj práve preto, všetkým tak veľmi chutia. Robievam ich väčšinou na Vianoce alebo Veľkú noc. Dokonca som si ich piekla na svadbu a len sa tak po nich zaprášilo...
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
400 g |
|
300 g |
|
30 g |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
4 PL |
|
Plnka: | |
300 g |
|
300 g |
|
3 ks (vyšľahaný sneh) |
|
|
|
3 ks (na potretie) |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Navážime si múku,maslo,práškový cukor a pridáme k nim kvások,ktorý sme si pripravili z droždia,mlieka a kryštálového cukru.
-
2
Vypracujeme hladké cesto,ktoré si rozdelíme na dve polovice.Je lepšie ho dať na 15-20 minút do chladničky,aby sa s ním lepšie pracovalo.
-
3
Kým sa cesto chladí,spravíme si plnku z orechov,cukru,citrónovej kôry a vyšľahaných bielok.Žĺtka z vajíčok nevyhadzujeme. Odložíme si ich nabok.Budeme ich ešte potrebovať.
-
4
Hotová plnka je taká hustejšia,aby nám počas pečenia veľmi nevytiekla.
-
5
Zoberieme si polku cesta,vyvaľkáme na cca 2mm a prerežeme na polovicu.
-
6
Na jednu polovicu rozotrieme alebo lepšie povedané rozpatláme polovicu plnky.Ide to trocha tažšie,keďže plnka je hustá.Takže treba trocha trpezlivosti :)
-
7
Pomocou valčeka prikryjeme plnku druhou polkou cesta a vrch potrieme žĺtkom.
-
8
A cesto narežeme na trojuholníčky...
-
9
Trojuholníky poukladáme na plech, posypeme posekanými orechami a dáme piecť. Presne to isté spravíme aj s druhou polovicou cesta a plnky.
-
10
Pečieme do zlatohneda na 170 stupňov 15-20 minút.Pri pečení trošičku plnky vytečie von,ale tak to má byť.Nemusíte sa bať,že vytečie celá :) Takto vyzerajú po upečení.
-
11
Zvyknem robiť aj verziu s makovou plnkou. Len orechy v plnke nahradím mletým makom,odoberiem z cukru 3PL a nahradím ich 4-5 PL slivkového alebo marhuľového lekváru.
V rozpise na cesto je preklep, pri položke "práškový cukor" zrejme chýba nula. To sa stáva.
V celom mojom dlhom živote som sa s takýmto cestom nestretla. Ani krehké, ani kysnuté. Pripomína mi to rozprávku, kde pán prikáže dievčine prísť do kaštieľa ani v noci, ani vo dne, ani peši, ani koňmo, ani oblečená, ani nahá... Bola som zaskočená a a tak som urobila trojuholníčky z polovičnej dávky. A dobre som urobila. Cesto bolo dosť mäkké. Možno malo byť dlhšie v chladničke. Rozvaľkalo sa mi pekne na veľký plát, ale mala som obavy, či ho preložím na orechovú plnku. Podarilo sa, ale problém nastal pri krájaní. Neviem, čím to krájala @Renica , že to má také pekné, ale mne sa nedarilo. Nôž som musela stále umývať, lebo sa mi cesto naňho lepilo. Bola to riadna prplačka a práve vtedy som bola rada, že robím iba z polovičnej dávky. Trojuholníčky pri pečení pekne narástli, takže sa môžu krájať malé (ak sa dá). Po upečení sa situácia zmenila na pozitívnu, lebo trojuholníčky sú veľmi chutné. Mám plno receptov na krehké cesto a tiež plno receptov na kysnuté cesto, ale toto je zasa iná chuť, zasa niečo medzi tým. Povrchu som nesladila, sladké sú až dosť. Kto má rád orechové (ako ja), príde si na svoje.