Orechové rezy so žĺtkovým krémom fotorecept
Foto: kukulienka71
Objavila som lákavú fotku zákuska na http://www.nosalty.hu/recept/dios-piskotas- kremes, v konečnom dôsledku som si ho však urobila po svojom. Možno naň dostanete chuť.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
4 ks |
|
110 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
0,5 dcl |
|
6 ks |
|
Plnka: | |
2 dcl |
|
1,5 dcl |
|
0,5 ks |
|
2 ks |
|
30 g |
|
20 g |
|
2 PL (alebo créme fraiche) |
|
Na vrch: | |
3,5 dcl |
|
1,5 PL |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Najprv som pripravovala krém, aby mal čas chladnúť: Mlieko a smotanu som dala s rozpoleným kúskom vanilkového struku variť. Hneď ako zovrelo, stiahla som ho a za občasného premiešania nechala vychladnúť.
-
2
Zatiaľ som sa venovala cestu: Plech 36x32cm som vymazala tukom a vysypala múkou. Pomlela som orechy aj piškóty
-
3
4 žĺtka som vymiešala s 80g kryštálového cukru do bleda, bielka som zatiaľ dávala do väčšej misy bokom.
-
4
K žĺtkovej mase som priliala olej a prisypala orechy s piškótami, dobre som všetko ručne premiešala.
-
5
K 4 bielkom som pridala ešte dva, aby ich bolo šesť a mixérom som ich šľahala do polotuha
-
6
Vtedy som k nim prisypala 30g kryštálového cukru a došľahala som ich do pevnej hmoty tak, aby pri vybratí metličiek zo snehu ostali pevné špice. Prášok do pečiva som nepoužila.
-
7
Vtedy sa mi už predhrievala rúra na 170°C. Do snehu som vpravila orechovú zmes a dôkladne všetko ručne premiešala.
-
8
Cesto som urovnala do plechu a dala piecť na 15 minút.
-
9
Okraje cesta sa oddeľovali od plechu, bolo upečené.
-
10
Kým bolo cesto v rúre, z vlažného mlieka som vybrala vanilkový struk, nožíkom som vyškrabala vnútro a rozmiešala ho v mlieku, ktoré som dala znova ohrievať. 2 žĺtky som rozmiešala metličkou s 30g cukru a 20g škrobovej múčky, pridala k mlieku
-
11
a za stáleho miešania priviedla k varu. Celé to zhustlo, prevrelo a odstavila som to. Toto je vlastne créme patisserie-žĺtkový krém, ktorý sa často používa do rôznych náplní.
-
12
Sem tam ho treba počas chladnutia premiešať. Poriadne zhustne. Kto chce, môže si to zjednodušiť obyčajnou pudingovou plnkou ale táto je lepšia a chutnejšia. Ešte som ju po vychladnutí nadstavila dvomi lyžicami hustej smotany créme fraiche.
-
13
upečené cesto som pomocou iného plechu vyklopila a prerezala na dve časti
-
14
Spodný plát som naplnila žĺtkovou plnkou a priklopila vrchným dielom
-
15
Dobre vychladený zvyšok šľahačky (3,5dcl) som so želatínovým stužovačom Dr. Oetker vyšľahala do tuha, naniesla na vrchný plát, urovnala, vidličkou postrapatila a posypala čokoládovými hoblinkami. Zákusok som nechala dobre vychladnúť a postupne som z neho krájala rezy. Vyšlo mi 20 podlhovastých kúskov.
-
16
Orechovo-piškótové cesto je jemnučké, plnka ľahká, bez masla, s pravou žĺtkovo-vanilkovou chuťou. Šľahačka pevnejšie drží tvar vďaka stužovaču, takto vydrží bez ujmy aj na ďalší deň. Ak sa ovšem zatiaľ nepoje:-)
Ak niekto doma nemá van. struk, do plnky môže použiť 20 g Zlatého klasu, myslím si. Ešte som taký krém bez masla nerobila. :-) Musím vyskúšať.
Spolu si minula 0,5 l šľah. smotany. Musím najprv nakúpiť, ostatné mám. Vďaka za recept, ukladám do KK.
zhovievavá ku mne budˇ:
Plnka:
2dcl mlieka + 1,5 dcl šľahačky spolu a zavariť škrobovú múčku-maizenu,či solamyl myslíš..??
ja -ak raz-upečiem plát plus plnka..páči sa mi bez masla..bez šľahačky..
prečo ťa nemám poruke..??jeden kúsok by mi stačil..
ja by som ti zasa povarovala dcéru..
dobre by nám spolu bolo...veru..
:-)
@vrabcek1 , nie, nie :-)) ja nerada robím náročné ani na suroviny ani na postup, ale ďakujem
Musí byť veľmi chutný,šťavnatý.
ja ho kupujem v Bille