Orechové rezy so žĺtkovým krémom fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 20. februára 2015

Objavila som lákavú fotku zákuska na http://www.nosalty.hu/recept/dios-piskotas- kremes, v konečnom dôsledku som si ho však urobila po svojom. Možno naň dostanete chuť.

20
porcií
70 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
4 ks
110 g
100 g
100 g
0,5 dcl
6 ks
Plnka:
2 dcl
1,5 dcl
0,5 ks
2 ks
30 g
20 g
2 PL (alebo créme fraiche)
Na vrch:
3,5 dcl
1,5 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Najprv som pripravovala krém, aby mal čas chladnúť: Mlieko a smotanu som dala s rozpoleným kúskom vanilkového struku variť. Hneď ako zovrelo, stiahla som ho a za občasného premiešania nechala vychladnúť.

    Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ som sa venovala cestu: Plech 36x32cm som vymazala tukom a vysypala múkou. Pomlela som orechy aj piškóty

    Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    4 žĺtka som vymiešala s 80g kryštálového cukru do bleda, bielka som zatiaľ dávala do väčšej misy bokom.

    Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K žĺtkovej mase som priliala olej a prisypala orechy s piškótami, dobre som všetko ručne premiešala.

    Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K 4 bielkom som pridala ešte dva, aby ich bolo šesť a mixérom som ich šľahala do polotuha

    Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vtedy som k nim prisypala 30g kryštálového cukru a došľahala som ich do pevnej hmoty tak, aby pri vybratí metličiek zo snehu ostali pevné špice. Prášok do pečiva som nepoužila.

    Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vtedy sa mi už predhrievala rúra na 170°C. Do snehu som vpravila orechovú zmes a dôkladne všetko ručne premiešala.

    Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto som urovnala do plechu a dala piecť na 15 minút.

    Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Okraje cesta sa oddeľovali od plechu, bolo upečené.

    Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kým bolo cesto v rúre, z vlažného mlieka som vybrala vanilkový struk, nožíkom som vyškrabala vnútro a rozmiešala ho v mlieku, ktoré som dala znova ohrievať. 2 žĺtky som rozmiešala metličkou s 30g cukru a 20g škrobovej múčky, pridala k mlieku

    Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a za stáleho miešania priviedla k varu. Celé to zhustlo, prevrelo a odstavila som to. Toto je vlastne créme patisserie-žĺtkový krém, ktorý sa často používa do rôznych náplní.

    Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Sem tam ho treba počas chladnutia premiešať. Poriadne zhustne. Kto chce, môže si to zjednodušiť obyčajnou pudingovou plnkou ale táto je lepšia a chutnejšia. Ešte som ju po vychladnutí nadstavila dvomi lyžicami hustej smotany créme fraiche.

    Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    upečené cesto som pomocou iného plechu vyklopila a prerezala na dve časti

    Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Spodný plát som naplnila žĺtkovou plnkou a priklopila vrchným dielom

    Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Dobre vychladený zvyšok šľahačky (3,5dcl) som so želatínovým stužovačom Dr. Oetker vyšľahala do tuha, naniesla na vrchný plát, urovnala, vidličkou postrapatila a posypala čokoládovými hoblinkami. Zákusok som nechala dobre vychladnúť a postupne som z neho krájala rezy. Vyšlo mi 20 podlhovastých kúskov.

    Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Orechovo-piškótové cesto je jemnučké, plnka ľahká, bez masla, s pravou žĺtkovo-vanilkovou chuťou. Šľahačka pevnejšie drží tvar vďaka stužovaču, takto vydrží bez ujmy aj na ďalší deň. Ak sa ovšem zatiaľ nepoje:-)

    Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

havino
krásny zákusok, samé dobré suroviny, s patisserie pečiem tortu de la nonna, od lusincab, krem je fantazia, je z viac žltok, máš chutné orechové cesto, uložím si pre strýčka náhodu, ked mi bude treba niekomu ponúknuť čo môže
jozka2
Havino,preco nepridas hned aj popis nech pecieme.Kukuc,ako stale od teba,krasny kolac.Milujem madarske jedlo v akom kolvek prevedeni.5*
kukulienka71
@havino , torta od lusinkab vyzerá výborne, uložila som si ju @izabella929 , tá fotka tam ma dostala, ale celé som to pomenila:-), @dandika1 , manžel ochká teraz s tanierikom v ruke:-), dúfam, že aj vám bude chutiť. Ďakujem za milé komentáre a ocenenie
elixir
Zákusok sa mi veľmi páči a aj fotka, pekne koláčik "obnažila", má krásnu textúru :) Mňam mňam... kúsok by som si dala a možno raz aj upečiem, keď bude viac jedákov :)
tinca
lákavý zákusok a krásne úvodné foto:!)
marienka44
@Kukulienka71 ,zákusok vyzerá chutne a luxusne.
Ak niekto doma nemá van. struk, do plnky môže použiť 20 g Zlatého klasu, myslím si. Ešte som taký krém bez masla nerobila. :-) Musím vyskúšať.
Spolu si minula 0,5 l šľah. smotany. Musím najprv nakúpiť, ostatné mám. Vďaka za recept, ukladám do KK.
radost
lákavá pre oči krása..pre jazyk chuť..
zhovievavá ku mne budˇ:
Plnka:
2dcl mlieka + 1,5 dcl šľahačky spolu a zavariť škrobovú múčku-maizenu,či solamyl myslíš..??
ja -ak raz-upečiem plát plus plnka..páči sa mi bez masla..bez šľahačky..
prečo ťa nemám poruke..??jeden kúsok by mi stačil..
ja by som ti zasa povarovala dcéru..
dobre by nám spolu bolo...veru..
:-)
kukulienka71
@elixir , pekne si to vystihla:-) @tinca , @marienka44 , ďakujem za pochvalu, dá sa aj so Zlatým klasom. @radost , plnka sa robí podľa bodov 1,10,11,12. Jej podstatu si uhádla, ja som robila s Maizenou. bez šľahačky to bude suchšie, s ňou je to pravé, cesto a plnky sú tak vyrovnané. Zišla by sa nám veru taká milá spoločnosť, potešila si ma, ďakujem:-) Keď čítam tvoje komenty, vždy ma napadne rozprávka Princezna so zlatou hvězdou na čele, tam hovorili v rýmoch, veľmi sa mi to vždy páčilo:-)
luss44
krásne vyzerá, žltková plnka sa mi páči, ľahká, nemaslová, také sa u nás môžu :)
motyka
Prekrásne. Už ani nekomentujem. Ukladám. Na budúcu sobotu má neter 25. Tak zákusok už mám. Super.
jozka2
Kukuc,aj ja som ho studovala,ze sa da nahradit bezlep.mukou.Uz som zasa vo fachu,mozem vypekat a rozdavat a tesit sa ako to chutnalo.
tatranka
Nebyť @Jeriky ktorá prilepila tvoj recept na facebook,bol by mi tento krásny koláčik ušiel.A tak ho ihneď vkladám do kk.
Musí byť veľmi chutný,šťavnatý.
janea
Uz podla surovin a postupu musi byt velmi dobry. A je krasny, ukladam.:)
medovnicek
ešteže pozerám najlepšie recepty za minulý mesiac, lebo inak by mi tento skvelý zákusok unikol, vyzerá fantasticky:)
ancicka
tak tento recept som asi nezastihla v tom čase pridania.Páči sa mi.kk




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia