Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Objavila som lákavú fotku zákuska na http://www.nosalty.hu/recept/dios-piskotas-
kremes, v konečnom dôsledku som si ho však urobila po svojom. Možno naň dostanete
chuť.
20 porcií |
70 minút príprava |
15 minút na 170 °C |
Postup
- Najprv som pripravovala krém, aby mal čas chladnúť:
Mlieko a smotanu som dala s rozpoleným kúskom vanilkového struku variť. Hneď ako zovrelo, stiahla som ho a za občasného premiešania nechala vychladnúť.
- Zatiaľ som sa venovala cestu:
Plech 36x32cm som vymazala tukom a vysypala múkou. Pomlela som orechy aj piškóty
- 4 žĺtka som vymiešala s 80g kryštálového cukru do bleda, bielka som zatiaľ dávala do väčšej misy bokom.
- K žĺtkovej mase som priliala olej a prisypala orechy s piškótami, dobre som všetko ručne premiešala.
- K 4 bielkom som pridala ešte dva, aby ich bolo šesť a mixérom som ich šľahala do polotuha
- Vtedy som k nim prisypala 30g kryštálového cukru a došľahala som ich do pevnej hmoty tak, aby pri vybratí metličiek zo snehu ostali pevné špice. Prášok do pečiva som nepoužila.
- Vtedy sa mi už predhrievala rúra na 170°C. Do snehu som vpravila orechovú zmes a dôkladne všetko ručne premiešala.
- Cesto som urovnala do plechu a dala piecť na 15 minút.
- Okraje cesta sa oddeľovali od plechu, bolo upečené.
- Kým bolo cesto v rúre, z vlažného mlieka som vybrala vanilkový struk, nožíkom som vyškrabala vnútro a rozmiešala ho v mlieku, ktoré som dala znova ohrievať. 2 žĺtky som rozmiešala metličkou s 30g cukru a 20g škrobovej múčky, pridala k mlieku
- a za stáleho miešania priviedla k varu. Celé to zhustlo, prevrelo a odstavila som to. Toto je vlastne créme patisserie-žĺtkový krém, ktorý sa často používa do rôznych náplní.
- Sem tam ho treba počas chladnutia premiešať. Poriadne zhustne. Kto chce, môže si to zjednodušiť obyčajnou pudingovou plnkou ale táto je lepšia a chutnejšia. Ešte som ju po vychladnutí nadstavila dvomi lyžicami hustej smotany créme fraiche.
- upečené cesto som pomocou iného plechu vyklopila a prerezala na dve časti
- Spodný plát som naplnila žĺtkovou plnkou a priklopila vrchným dielom
- Dobre vychladený zvyšok šľahačky (3,5dcl) som so želatínovým stužovačom Dr. Oetker vyšľahala do tuha, naniesla na vrchný plát, urovnala, vidličkou postrapatila a posypala čokoládovými hoblinkami. Zákusok som nechala dobre vychladnúť a postupne som z neho krájala rezy. Vyšlo mi 20 podlhovastých kúskov.
- Orechovo-piškótové cesto je jemnučké, plnka ľahká, bez masla, s pravou žĺtkovo-vanilkovou chuťou. Šľahačka pevnejšie drží tvar vďaka stužovaču, takto vydrží bez ujmy aj na ďalší deň. Ak sa ovšem zatiaľ nepoje:-)