Orechové rezy so žĺtkovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Objavila som lákavú fotku zákuska na http://www.nosalty.hu/recept/dios-piskotas- kremes, v konečnom dôsledku som si ho však urobila po svojom. Možno naň dostanete chuť.

20
porcií
70 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Postup

  1. Najprv som pripravovala krém, aby mal čas chladnúť: Mlieko a smotanu som dala s rozpoleným kúskom vanilkového struku variť. Hneď ako zovrelo, stiahla som ho a za občasného premiešania nechala vychladnúť.
  2. Zatiaľ som sa venovala cestu: Plech 36x32cm som vymazala tukom a vysypala múkou. Pomlela som orechy aj piškóty
  3. 4 žĺtka som vymiešala s 80g kryštálového cukru do bleda, bielka som zatiaľ dávala do väčšej misy bokom.
  4. K žĺtkovej mase som priliala olej a prisypala orechy s piškótami, dobre som všetko ručne premiešala.
  5. K 4 bielkom som pridala ešte dva, aby ich bolo šesť a mixérom som ich šľahala do polotuha
  6. Vtedy som k nim prisypala 30g kryštálového cukru a došľahala som ich do pevnej hmoty tak, aby pri vybratí metličiek zo snehu ostali pevné špice. Prášok do pečiva som nepoužila.
  7. Vtedy sa mi už predhrievala rúra na 170°C. Do snehu som vpravila orechovú zmes a dôkladne všetko ručne premiešala.
  8. Cesto som urovnala do plechu a dala piecť na 15 minút.
  9. Okraje cesta sa oddeľovali od plechu, bolo upečené.
  10. Kým bolo cesto v rúre, z vlažného mlieka som vybrala vanilkový struk, nožíkom som vyškrabala vnútro a rozmiešala ho v mlieku, ktoré som dala znova ohrievať. 2 žĺtky som rozmiešala metličkou s 30g cukru a 20g škrobovej múčky, pridala k mlieku
  11. a za stáleho miešania priviedla k varu. Celé to zhustlo, prevrelo a odstavila som to. Toto je vlastne créme patisserie-žĺtkový krém, ktorý sa často používa do rôznych náplní.
  12. Sem tam ho treba počas chladnutia premiešať. Poriadne zhustne. Kto chce, môže si to zjednodušiť obyčajnou pudingovou plnkou ale táto je lepšia a chutnejšia. Ešte som ju po vychladnutí nadstavila dvomi lyžicami hustej smotany créme fraiche.
  13. upečené cesto som pomocou iného plechu vyklopila a prerezala na dve časti
  14. Spodný plát som naplnila žĺtkovou plnkou a priklopila vrchným dielom
  15. Dobre vychladený zvyšok šľahačky (3,5dcl) som so želatínovým stužovačom Dr. Oetker vyšľahala do tuha, naniesla na vrchný plát, urovnala, vidličkou postrapatila a posypala čokoládovými hoblinkami. Zákusok som nechala dobre vychladnúť a postupne som z neho krájala rezy. Vyšlo mi 20 podlhovastých kúskov.
  16. Orechovo-piškótové cesto je jemnučké, plnka ľahká, bez masla, s pravou žĺtkovo-vanilkovou chuťou. Šľahačka pevnejšie drží tvar vďaka stužovaču, takto vydrží bez ujmy aj na ďalší deň. Ak sa ovšem zatiaľ nepoje:-)